Άμεση κρατική παρέμβαση ζητούν οι ξενοδόχοι - Στο 12% η μέση πληρότητα την χειμερινή σεζόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άμεση κρατική παρέμβαση ζητούν οι ξενοδόχοι - Στο 12% η μέση πληρότητα την χειμερινή σεζόν
«Σε τρεις ή τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα περιορίζεται το success story του χειμερινού τουρισμού», όπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους, οι ενώσεις ξενοδόχων των ορεινών προορισμών της Ελλάδας.

«Σε τρεις ή τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα περιορίζεται το success story του χειμερινού τουρισμού», όπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους, οι ενώσεις ξενοδόχων των ορεινών προορισμών της Ελλάδας.

Μάλιστα αφού σημειώνουν ότι «αυτές οι περιοχές είχαν πράγματι 100% πληρότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και μόνο για λίγες μέρες, ωστόσο τις επόμενες ημέρες κανείς δεν θα ασχολείται με αυτές» αναφέρουν χαρακτηριστικά».

Κοινή εκτίμηση των ξενοδοχειακών ενώσεων είναι ότι η προβλεπόμενη μέση πληρότητα των καταλυμάτων στο σύνολο της χειμερινής περιόδου θα κυμανθεί στο 12% και για το λόγο αυτό ζητάνε άμεση κρατική παρέμβαση για την επιβίωσή τους, όπως εξηγούν.

Την ίδια ώρα, τα αστικού τύπου ξενοδοχεία δίνουν μάχη επιβίωσης, όπως λένε, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις. Κλαδικές εκθέσεις αναβάλλονται επ΄αόριστον, όσα ελάχιστα συνέδρια και εκδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ματαιώνονται και η κατάσταση, με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου, αναφέρουν.

Στο μεταξύ τα ξενοδοχεία των ορεινών όγκων και μη ζητάνε μην γίνεται σύγκριση με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb που «ανοίγουν» Χριστούγεννα, Πάσχα και τα οποία δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις: Ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο διαμονής, ούτε τέλος παρεπιδημούντων, ούτε αυξημένα τέλη καθαριότητας και φωτισμού πληρώνουν, ούτε προσωπικό απασχολούν, ούτε υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζουν, ούτε πιστοποιητικά και αδειοδοτήσεις που χρειάζονται για τη λειτουργία τους.

Στα αιτήματα τους οι ξενοδόχοι ζητάνε:

  • Αμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας».
  • Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)
  • Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50%
  • Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022
  • Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022
  • Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης

Στο 12% προβλέπεται η μέση πληρότητα των καταλυμάτων στο σύνολο της χειμερινής περιόδου

Αναφορικά με τις επιδόσεις των ξενοδοχείων των ορεινών όγκων το 15νθήμερο της εφετινής εορταστικής περιόδου, η πληρότητα τους κινήθηκε από 15% και έφτασε ως το 55% σε συγκεκριμένες περιοχές. Συγκεκριμένα, η Δράμα φέτος πέτυχε πληρότητα 35% όταν το 15νθημερο της εορταστική περίοδο του 2019 είχε 85%. Η Ημαθία με τα δύο χιονοδρομικά κέντρα είχε πληρότητα το φετινό 15νθήμερο 34% και την ίδια στιγμή 2 μονάδες της δεν άνοιξαν. Το 2019 υπενθυμίζεται ότι η πληρότητα στην Ημαθία ήταν στο 95%.

Στα Καλάβρυτα η πληρότητα μετά την 8/1/2022 δεν ξεπερνάει ούτε το 25%, όπως επισημαίνει η τοπική ένωση, ενώ σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που έδωσε ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, η πληρότητα κατά το 15νθημερο φέτος ήταν 55%, ενώ το 2019 είχε φτάσει το 100%.

Από την πλευρά της η Δυτική Μακεδονία τις εφετινές εορτές τις έκλεισε με πληρότητα 35%, όταν το 2019 είχε πετύχει πληρότητα 85% και τέλος η ορεινή Κορινθία, το εφετινό 15νθήμερο των εορτών πέτυχε πληρότητα 55%, ενώ το 2019 ήταν 95%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider