Πάνω από 239 δισ. ευρώ η αξία των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 239 δισ. ευρώ η αξία των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ
Tη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 15%.

Η συνολική αξία του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εξαγωγές συν εισαγωγές) κατά το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2021 ανήλθε σε 239,5 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 6,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8% στα 145,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,5% και διαμορφώθηκαν στα 94,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, βάσει των παραπάνω, στο πρώτο εννεάμηνο του έτους, το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων εμφάνισε συνολικό εμπορικό πλεόνασμα ύψους 51 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 17 % σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2020.

Στις εξαγωγές, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 15%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στους οίνους, τα αποστάγματα και τα λικέρ, καθώς και στη σοκολάτα και στα είδη ζαχαροπλαστικής. Αύξηση σημείωσαν και οι εξαγωγές προς τη Νότια Κορέα, χάρη στις καλές επιδόσεις του οίνου, του χοιρινού κρέατος, του σιταριού και του σμιγαδιού, καθώς και οι εξαγωγές προς την Ελβετία.

Για πρώτη φορά μέσα στο 2021, οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων προς το Ηνωμένο Βασίλειο υπερέβησαν την αξία που είχαν καταγράψει στο αντίστοιχο διάστημα του 2020, καθώς αυξήθηκαν κατά 166 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, σημαντική πτώση κατέγραψε η αξία των εξαγωγών προς τη Σαουδική Αραβία, το Χονγκ Κονγκ και το Κουβέιτ.

Όσον αφορά τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε σε προϊόντα από τη Βραζιλία, τα οποία αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ ή 16% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2020. Αυξήθηκαν επίσης οι εισαγωγές από την Ινδονησία, την Αργεντινή, την Αυστραλία και την Ινδία. Σημαντική πτώση σημείωσαν οι εισαγωγές από διάφορες χώρες.

Την πιο αξιωσημείωτη μείωση, κατά 2,9 δισ. ευρώ ή 27% της αξίας τους, κατέγραψαν οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο, και ακολουθούν οι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μολδαβία. Ανά κατηγορίες προϊόντων, στο διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος μεγάλη αύξηση κατέγραψαν οι αξίες των εξαγωγών οίνου, οινοπνευματωδών ποτών και λικέρ. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε και στην αξία των εξαγωγών των ελαίων ελαιοκράμβης και ηλίανθου, σοκολάτας και ειδών ζαχαροπλαστικής. Από την άλλη, σημαντική μείωση κατέγραψαν οι εξαγωγών βρεφικών τροφών και σιταριού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Οι απώλειες της σαμπάνιας έριξαν τις εξαγωγές αφρωδών οίνων για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider