Σταϊκούρας: Εξάμηνη παράταση για Επιστρεπτέα και Πάγιες, 3μηνη για Συν-Εργασία – Τα 5 νέα μέτρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Εξάμηνη παράταση για Επιστρεπτέα και Πάγιες, 3μηνη για Συν-Εργασία – Τα 5 νέα μέτρα
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή
Ανακοίνωσε 6μηνη παράταση στις πληρωμές της Επιστρεπτέας και 3μηνη στο δικαίωμα για έκπτωση 15% με εφάπαξ αποπληρωμή της, 6μηνη παράταση για τις Πάγιες Δαπάνες και 3μηνη για το πρόγραμμα ΣυνιΕργασία. Επίσης ανακοίνωσε παρατάσεις στον μειωμένο ΦΠΑ κατηγοριών που συνδέονται με την υγεία αλλά και αυξημένες εκπτώσεις από τα έσοδα για ειδικές κατηγορίες δαπανών.

Τις 5 νέες παρεμβάσεις και παρατάσεις μέτρων στήριξης που ισχύουν σήμερα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022.

Ανακοίνωσε 6μηνη παράταση στις πληρωμές της Επιστρεπτέας και 3μηνη στο δικαίωμα για έκπτωση 15% με εφάπαξ αποπληρωμή της, 6μηνη παράταση για τις Πάγιες Δαπάνες και 3μηνη για το πρόγραμμα Συν-Εργασία. Επίσης ανακοίνωσε παρατάσεις στον μειωμένο ΦΠΑ κατηγοριών που συνδέονται με την υγεία αλλά και αυξημένες εκπτώσεις από τα έσοδα για ειδικές κατηγορίες δαπανών.

Αναλυτικά, ο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε:

1. Εξάμηνη παράταση του χρόνου έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στις 30 Ιουνίου 2022 αντί 31 Ιανουαρίου 2022. Τρίμηνη παράταση του χρόνου εφάπαξ εξόφλησης της επιστρεπτέας προκαταβολής με έκπτωση 15%. Η νέα προθεσμία λήγει στις 31 Μαρτίου 2022 αντί 31 Δεκεμβρίου 2021

2. Εξάμηνη παράταση του προγράμματος επιδότησης των παγίων δαπανών με συμψηφισμό φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Το πρόγραμμα το οποίο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021 θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2022.

3. Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έως 31 Μαρτίου 2022

4. Παρατείνονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για προϊόντα υγιεινής που σχετίζονται με την πανδημία έως 30 Ιουνίου 2022.

5. Από το 2022 και για τρία χρόνια επιλεγμένες δαπάνες για πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποιηση εκπίπτουν από τα έσοδα επιχειρήσεις σε ποσοστό 100%.

«Από τη μία η κυβέρνηση σχεδιάζει συνετά και υπεύθυνα, πατάει στον πραγματικό κόσμο. Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδεται σε μία αστεία αντιπολίτευση, χωρίς προτάσεις, προσκαλεί τους πολίτες σε νέες πτήσεις στα ροζ συννεφάκια του λαϊκισμού. Κύριε Τσίπρα βλέπετε παντού καταστροφές, παρόλο που η οικονομία ανακάμπτει δυναμικά. Μιλάτε για λανθασμένη κατεύθυνση, παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν ότι κινούμαστε σωστά. Κύριε Τσίπρα παραμένετε αιχμάλωτος ψευδαισθήσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας και κατηγόρησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι διαρκώς μεμψιμοιρεί.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στηρίζει την κοινωνία απέναντι σε κάθε κρίση. «Η κυβέρνηση στέκεται αρωγός σε όλους τους πολίτες και ειδικά στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά» είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μείωση της ανεργίας, τόνωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων, αύξηση των καταθέσεων που αποδεικνύουν βελτίωση της ευημερίας των πολιτών. «Αυτά δεν είναι ούτε αυτονόητα, ούτε ήταν προδιαγεγραμμένα να συμβούν. Είναι καρπός σκληρής δουλειάς» σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε 7 βασικούς στόχους του οικονομικού επιτελείου, που όπως είπε ήδη επιτυγχάνονται ή δρομολογούνται:

- Η στοχευμένη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης

Κρίση οξεία, με μεγαλύτερη ένταση και έκταση σε σχέση με τις αρχικές – σε παγκόσμιο επίπεδο – προβλέψεις.

Κρίση που προκαλεί σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά, ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα.

Να σημειωθεί, βεβαίως, ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, τόσο το 2021 όσο και το 2022, θα παραμείνει στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, δεν κλείνουμε τα μάτια στο υπαρκτό, σημαντικό, αλλά παροδικό – με τα σημερινά δεδομένα – πρόβλημα.

Αντιθέτως, για ακόμη μία φορά, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

Υλοποιούμε μέτρα μόνιμης αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, προκειμένου να στηρίξουμε την αγοραστική τους δύναμη. Μέτρα μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και παρεμβάσεις διαδοχικών αυξήσεων του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα, εφαρμόζουμε βραχυπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

  • Αυξάνουμε την κρατική επιδότηση σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου.
  • Ενισχύουμε το επίδομα θέρμανσης, με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
  • Διπλασιάζουμε το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο.
  • Παρέχουμε πρόσθετη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, προσαυξημένη για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Χορηγούμε πρόσθετο βοήθημα σε άτομα με αναπηρία.
  • Δρομολογούμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για αγρότες.
  • Μειώνουμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές.

Μέχρι σήμερα, το συνολικό ύψος, μόνο των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης του κόστους στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ.
Προφανώς, με τα σημερινά δεδομένα, δεν φτάνουν, αφού καλύπτουν μέρος, πλέον, του διογκούμενου προβλήματος.
Γι’ αυτό και θα υπάρξουν και πρόσθετες παρεμβάσεις!

Η συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ενίσχυσης των μέτρων άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

- Αξιοποιούμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από τις καλές επιδόσεις της οικονομίας και την αύξηση του εθνικού πλούτου, κατανέμοντάς τον δίκαια στην κοινωνία.

Ενδεικτικά:

  • Παρέχεται το πρώτο ένσημο σε νέους που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.
  • Επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές για νέους εργαζόμενους.
  • Ενισχύεται ο ΟΠΕΚΑ προκειμένου να καταβληθούν τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα για ΑμΕΑ, και να χρηματοδοτηθούν άλλες κοινωνικές δράσεις, όπως είναι η χορήγηση σχολικών γευμάτων.
  • Χρηματοδοτούνται τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και λοιποί προνοιακοί φορείς.
  • Υλοποιείται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» για τους αστέγους.
  • Διευρύνεται ο κύκλος των ωφελούμενων οικογενειών για πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Η συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, ώστε να είμαστε ασφαλείς στις όποιες εξωτερικές αναταράξεις και μεταβολές.

Με πρωτοβουλίες, όπως είναι:

  1. η τακτική και συντεταγμένη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου,
  2. η διαχείριση υποχρεώσεων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους,
  3. η πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης το 2010,
  4. η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ξεκίνησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υλοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και θα ολοκληρώσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

- Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με πολιτικές, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που δυνητικά μπορούν να δανειοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα, και η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

- Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι:

  • Τα φορολογικά κίνητρα για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
  • Η χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.
  • Τα κίνητρα για τη μεγέθυνση επιχειρήσεων.
  • Η ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.
  • Η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον Προϋπολογισμό.
  • Η επισκόπηση δαπανών και εσόδων.
  • Η συνέχιση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Συγκεκριμένα, δρομολογείται, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες και των περιφερειακών λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Μαρίνας Καλαμαριάς, η εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της Μαρίνας Πύλου και Λευκίμμης Κέρκυρας, και η προετοιμασία του διαγωνισμού για την επαναπαραχώρηση της Αττικής Οδού.

- Η ταχεία και βέλτιστη αξιοποίηση ευρωπαϊκών αναπτυξιακών εργαλείων και πόρων, όπως αυτοί του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέου ΕΣΠΑ, συμβάλλοντας στην ουσιαστική μείωση του επενδυτικού κενού.

- Η ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 2,5 χρόνια, στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.

Αρχιτεκτονική που πρέπει να διασφαλίζει μακροπρόθεσμη ευστάθεια και βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, παράλληλα ενισχύοντας την ανάκαμψη από το σοκ της πανδημίας, προσφέροντας την απαραίτητη ευελιξία για τη διαχείριση του οικονομικού κύκλου και εξασφαλίζοντας επιτυχή αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

Πρέπει, επίσης, να προστατεύει και να ενθαρρύνει τις δημόσιες επενδύσεις που αυξάνουν την οικονομική μεγέθυνση, με έμφαση σε τομείς προτεραιότητας, όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.

Επιπλέον, η νέα αρχιτεκτονική πρέπει να ενισχύει την εθνική ιδιοκτησία των προνοιών της, μέσα από ένα πλαίσιο που θα περιλαμβάνει και θετικά κίνητρα, και να μεγιστοποιεί τις συνέργειες μεταξύ των συστατικών του συνολικού μείγματος πολιτικής.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε «αποδεδειγμένα πλέον, από την αρχή της διακυβέρνησής μας, κινηθήκαμε με όραμα και σχέδιο.

Αποφασισμένοι να πάμε τη χώρα μπροστά!

Και το κάνουμε!

Ανταποκριθήκαμε, άμεσα και αποτελεσματικά, στις αλλεπάλληλες, μεγάλες προκλήσεις της περιόδου.

Στηρίξαμε, έμπρακτα, την κοινωνία, την οικονομία, το εισόδημα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Δεν περιοριστήκαμε, όμως, στη διαχείριση των κρίσεων.

Με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στο μέλλον, αξιοποιούμε τις ευκαιρίες και θέτουμε τις βάσεις για τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και τη συνολική αναβάθμιση της χώρας.

Καταφέρνουμε ο Προϋπολογισμός του 2022, παρότι είναι ο 2ος Προϋπολογισμός που κατατίθεται σε συνθήκες υψηλών αβεβαιοτήτων και συνεχιζόμενων κρίσεων, να αποτελεί έναν Προϋπολογισμό ρεαλιστικής αισιοδοξίας και προοπτικής.

Προϋπολογισμό που στηρίζει τις προσδοκίες της κοινωνίας.

Προϋπολογισμό που δημιουργεί στέρεες βάσεις για ατομική προκοπή και συλλογική πρόοδο.

Συνεχίζουμε, με την ίδια βούληση και διαρκή εγρήγορση, στον δρόμο που έχουμε χαράξει, με πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται.

Συνεχίζουμε ώστε η Ελλάδα να διακριθεί και να εμπνεύσει ακόμα και ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως πρόσφατα παραδέχτηκαν Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου.

Συνεχίζουμε, ώστε:

  • η εντυπωσιακή ανάκαμψη του 2021 να μετουσιωθεί σε ισχυρή μεγέθυνση το 2022,
  • η φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται,
  • η αγορά εργασίας να διευρυνθεί, με νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης,
  • το βιοτικό επίπεδο των πολιτών να βελτιωθεί, και
  • η ανεπτυγμένη οικονομία μας να ενταχθεί στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης.

Το οφείλουμε στην Πατρίδα!

Το οφείλουμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες!

Το οφείλουμε, πρωτίστως, στη νέα γενιά!».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Νέες παρεμβάσεις για την ενεργειακή και την υγειονομική κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider