Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ σχεδόν σε υψηλό 40 ετών - Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ σχεδόν σε υψηλό 40 ετών - Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο;
Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από το 1982, συνεχίζοντας την πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να επιταχύνει τον ρυθμό της σύσφιξης της πολιτικής της.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από το 1982, συνεχίζοντας την πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να επιταχύνει τον ρυθμό της σύσφιξης της πολιτικής της.

Στη Βραζιλία και το Περού, οι κεντρικοί τραπεζίτες βρίσκονται σε πολύ αυστηρούς κύκλους εργασιών καθώς προσπαθούν να καταπολεμήσουν τις αυξήσεις του πληθωρισμού. Ενώ η οικονομία της Γαλλίας παραμένει ανθεκτική, το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί και τα τοπικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική δραστηριότητα ακόμη περισσότερο.

Ακολουθούν μερικά από τα διαγράμματα που παρουσίασε το πρακτορείο Bloomberg αυτή την εβδομάδα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία:

ΗΠΑ: Οι πιέσεις τιμών επιταχύνονται

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον περασμένο μήνα με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 40 ετών, υπογραμμίζοντας πόσο ο γρήγορος και επίμονος πληθωρισμός διαβρώνει τους μισθούς και αυξάνει την πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να σφίξει τη νομισματική της πολιτική. Η αύξηση του ΔΤΚ αντανακλά ευρεία αύξηση στις περισσότερες κατηγορίες, παρόμοια με την έκθεση του περασμένου μήνα.

ΔΤΚ ΗΠΑ 40ετίας (εξαιρούνται ενέργεια, τρόφιμα) (πηγή: Bloomberg)

O εφιάλτης της εφοδιαστικής αλυσίδας

Τα έξοδα μεταφοράς, αποθήκευσης και αποθεμάτων αυξήθηκαν σε τιμές ρεκόρ στις Η.Π.Α.

Ο μηνιαίος Δείκτης Διαχειριστών Logistics (LMI) των ΗΠΑ που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα μετά βίας έδειξε διακυμάνσεις προς τις κανονικές αλυσίδες εφοδιασμού. Ο δείκτης LMI είναι ένας δείκτης διάχυσης όπου το 50 είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ επέκτασης και συστολής.

Ο δείκτης αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, αντανακλώντας το κόστος της αποθήκευσης που εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς και τα αυξανόμενα έξοδα αποθεμάτων και μεταφοράς. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα δεν αναμένουν σημαντική ανακούφιση τους επόμενους 12 μήνες.

Δείκτης LMI (πηγή: Bloomberg)

Τι συμβαίνει στην Ασία;

Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώνεται καθώς οι καλοκαιρινοί περιορισμοί έκτακτης ανάγκης επηρέασαν κυρίως τη λιανική αγορά. Οι αρνητικές επιδράσεις ήταν σημαντικές και η μείωση της απόδοσης της ιαπωνικής οικονομίας έγινε με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί, καθώς οι αγοραστές μείωσαν περαιτέρω τις αγορές τους κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής έξαρσης του Covid.

Ετήσια προσαρμογή του ιαπωνικού ΑΕΠ (πηγή: Bloomberg)

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;

Στη Γερμανία οι υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα διαρκέσουν για καιρό, καθώς οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για παράδοση το επόμενο έτος αυξήθηκαν σχεδόν κατά 11% στη Γερμανία και 7,7% στη Γαλλία. Ο κρύος καιρός ανάγκασε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να καίνε περισσότερο φυσικό αέριο, άνθρακα, ακόμη και πετρέλαιο για να κρατήσουν τα επίπεδα ενεργειακών αναγκών των οικονομιών τους. Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης πρόκειται να διαρκέσει, καθώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σκαρφαλώνουν σε νέα ρεκόρ, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και αυξάνοντας τους λογαριασμούς για εκατομμύρια νοικοκυριά και βιομηχανίες σε ολόκληρη την ήπειρο.

Στη Γαλλία η οικονομική δραστηριότητα επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα. Η γαλλική οικονομία θα συνεχίσει να αυξάνεται τον Δεκέμβριο, παρά το νέο κύμα της πανδημίας του Covid-19 και τη νέα αβεβαιότητα σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας. Η Τράπεζα της Γαλλίας εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα ήταν 0,5% πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα τον Νοέμβριο και θα είναι 0,75% υψηλότερη αυτόν τον μήνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ακόμα κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα σε σχέση με τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησαν υποστήριξη από την κυβέρνηση τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νέους περιορισμούς για τον περιορισμό της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία -όπως εκτιμά το Bloomberg Economics- μπορεί να κοστίσει στη βρετανική οικονομία έως και 2 δισεκατομμύρια λίρες (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια) το μήνα.

Τι συμβαίνει στις αναδυόμενες αγορές;

Οι λιανικές πωλήσεις της Βραζιλίας μειώνονται απροσδόκητα καθώς αρχίζει η ύφεση, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, προσθέτοντας επιπλέον προβλήματα, μετά τον υψηλό πληθωρισμό και τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που έσυραν τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής σε ύφεση.

Ο πληθωρισμός στο Μεξικό εκτινάχθηκε σε υψηλό 21 ετών τον Νοέμβριο, καθώς η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα.

Η Βραζιλία και το Περού αύξησαν το κόστος δανεισμού αυτή την εβδομάδα. Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας πραγματοποίησε τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης και δεσμεύτηκε ότι ο πιο επιθετικός κύκλος σύσφιξης στον κόσμο δεν θα τελειώσει έως ότου οι αυξανόμενες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό επιστρέψουν στον στόχο. Στο Περού, οι αξιωματούχοι αύξησαν τα επιτόκια για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Πού βρίσκεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή;

Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι ξανασκέφτονται πώς εργάζονται και ζουν και πώς να εξισορροπήσουν καλύτερα την εργασία και τη ζωή τους. Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στον κόσμο σκέφτονται να παραιτηθούν, σύμφωνα με έρευνα της Microsoft. Οι ώρες εργασίας μειώνονται στις πλουσιότερες χώρες εδώ και δεκαετίες σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Την ίδια στιγμή το μερίδιο του παγκόσμιου πλούτου που κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκε σε νέα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19, σύμφωνα με μια ομάδα που ιδρύθηκε από τον Γάλλο οικονομολόγο Τομά Πικετί. Τα ευρήματα της μελέτης προσθέτουν στη συζήτηση για την επιδείνωση της ανισότητας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης δημόσιας υγείας που πλήττει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες - οι οποίες δεν διαθέτουν εμβόλια καθώς και οικονομικούς πόρους για να μετριάσουν το πλήγμα - ακόμη περισσότερο από τις προηγμένες.

Παγκόσμια κατανομή του 10% των πλουσιότερων ανθρώπων και το μερίδιό τους στην εκάστοτε οικονομία (πηγή: Bloomberg)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider