Τράπεζα της Αγγλίας: 1 εκατ. «χαμένοι» εργαζόμενοι απειλούν την ανάκαμψη της οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα της Αγγλίας: 1 εκατ. «χαμένοι» εργαζόμενοι απειλούν την ανάκαμψη της οικονομίας
Η αδυναμία να διασφαλιστεί η ύπαρξη αρκετού εργατικού δυναμικού απειλεί να περιορίσει την ταχύτητα της ανάκαμψης μετά των lockdown που εφαρμόστηκαν λόγω Covid-19.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, μεταξύ των των πλουσιότερων χωρών του κόσμου και βιώνει μία από τις σπάνιες στιγμές, όπου οι εργαζόμενοι έχουν το «πάνω χέρι» στις αμοιβές, σύμφωνα με το Bloomberg

Όμως παρότι αυτό θα βοηθήσει να βελτιωθεί το βιωτικό επίπεδο ενέχει άλλα ρίσκα για την ευρύτερη οικονομία.

Η αδυναμία να διασφαλιστεί η ύπαρξη αρκετού εργατικού δυναμικού απειλεί να περιορίσει την ταχύτητα της ανάκαμψης μετά των lockdown που εφαρμόστηκαν λόγω Covid-19. Ενώ, η αύξηση μισθών σημαίνει πως η Τράπεζα της Αγγλίας ίσως «ανακαλύψει» πως ο πληθωρισμός πιθανόν να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το αναμενόμενο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο «έχασε» σχεδόν 1 εκατομμύριο πιθανούς εργαζόμενους λόγω πανδημίας

Το πλήγμα αυτό φαίνεται να είναι πιο μεγάλο στη Βρετανία, από ότι στις ΗΠΑ και την ΕΕ, σύμφωνα με στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE), με το αποτύπωμα του Brexit να μεγαλώνει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) προειδοποίησε πως η συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού στο Η.Β. μπορεί να καθυστερήσει τον ρυθμό ανάκαμψης, ο οποίος εκτιμάται πως θα είναι ο ταχύτερος μεταξύ των επτά μεγλύτερων οικονομιών.

Παράλληλα, η «απειλή» της αύξησης μισθών βοηθά να εξηγήσει γιατί η BOE αναμένει να αυξήσει τα επιτόκια πριν από την αμερικανική Fed.

Αύξηση τιμών

Η ερώτηση για τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι, οι υψηλότεροι μισθοί θα φέρουν πίσω στην αγορά εργασίας τους εργαζόμενους για να καλυφθούν οι κενές θέσεις - ρεκόρ ύψους 1,4 εκατομμυρίου;

Σημαντικό μέρος θα καλυφθεί, αν οι εταιρείες καταφέρουν να «επαναφέρουν» στην αγορά, πρόσφατα «χαμένους» εργαζόμενους. Αν επιστρέψουν, η πίεση των αυξημένων μισθών θα υποχωρήσει.

Σύμφωνα με την BOE αυτή η δυναμική θα καθορίσει την πολιτική που θα ακολουθηθεί, ενώ παραμένει άγνωστο που «πήγαν» όλοι αυτοί οι «αδρανείς» αργαζόμενοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ - Βρετανία: Καθυστερεί η επίτευξη συμφωνίας για τους δασμούς εισαγωγής στο χάλυβα και το αλουμίνιο

Ποιοι εργαζόμενοι ήταν τα θύματα της πανδημίας - Σε ποιους κλάδους σημειώθηκε ρεκόρ απολύσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider