Πόσα πληρώνουν τους εργαζόμενους οι ελληνικές startups

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσα πληρώνουν τους εργαζόμενους οι ελληνικές startups
Εξαιρετικοί εργοδότες, από πλευράς μισθολογικών απολαβών, αλλά και συνολικών οικονομικών παροχών στο προσωπικό τους, αποδεικνύονται οι ελληνικές startups.

Αύξηση του ρυθμού των επενδύσεων, αύξηση του αριθμού των startups και αύξηση των θέσεων εργασίας χάρη στο scale up κάποιων εξ αυτών, είναι μερικοί ανοδικοί δείκτες που χαρακτηρίζουν τα τελευταία χρόνια το εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα. Χάρη σε αυτή την ανοδική πορεία δε, θετικό πρόσημο ως προς την ελκυστικότητα φαίνεται να αποκτά και το μισθολογικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους στις εν λόγω επιχειρήσεις της χώρας.

Το παραπάνω προκύπτει τουλάχιστον από πρόσφατη μελέτη που διενήργησε το Marathon VC σχετικά με τα μισθολογικά δεδομένα και τα πακέτα παροχών της νεοφυούς επιχειρηματικής σκηνής της χώρας, αντλώντας πληροφορίες από 27 εταιρείες του κλάδου, οι οποίες απασχολούν σωρευτικά 1.915 εργαζόμενους.

Βάσει των στοιχείων της μελέτης, τα οποία περιλάμβαναν εργαζόμενους από διάφορες κατηγορίες θέσεων εργασίας (Engineering - Frontend/Backend/Mobile, DevOps / Infrastructure, IT / Admin, Product, Design, Data Science, QA/Testing), με διάφορους ρόλους (ΙC και Managers) και από διάφορα επίπεδα (από εργαζόμενους με μηδενική προϋπηρεσία έως ανώτατα στελέχη) προκύπτει ότι οι μισθοί είναι αρκετά ανταγωνιστικοί σε τοπικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή βέβαια, παραμένουν χαμηλότεροι κατά αντιστοιχία από τους αντίστοιχους σε πιο ανεπτυγμένες αγορές, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ή οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πόσο αμείβουν οι startups

Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα, οι ετήσιες απολαβές ενός Data Scientist ξεκινούν από 17.000 ευρώ και μπορεί να φτάνουν έως και τις 44.000 ευρώ με τον μέσο μισθό να φτάνει τις 22.000 ευρώ ετησίως. Δηλαδή ένας εργαζόμενος σε αυτή την θέση θα λάβει το λιγότερο 959 ευρώ το μήνα καθαρά και το περισσότερο 2.097 ευρώ καθαρά με τον μέσο μισθό των Data Scientist να διαμορφώνεται σε 1.541 ευρώ το μήνα καθαρά.

Αντίστοιχα οι μηνιαίες απολαβές ενός Βackend Software Engineer, ένας από τους κλάδους με ισχυρή προσφορά αλλά και ζήτηση, ξεκινούν επίσης από 959 ευρώ καθαρά και μπορεί να φτάνουν έως και τα 2.777 ευρώ καθαρά με τον μέσο μισθό να ανέρχεται σε 1.793 ευρώ καθαρά.

H τρίτη ειδικότητα η οποία ξεκινά από μηνιαίες απολαβές ύψους 959 ευρώ καθαρά είναι αυτή των Product Managers. Στην περίπτωση των Product Managers βέβαια, οι μηνιαίες απολαβές μπορεί να φτάνουν τα 2.640 ευρώ καθαρά τον μήνα και ο μέσος μισθός τα 1.907 ευρώ καθαρά.

Από τα ίδια περίπου επίπεδα - 1.005 ευρώ καθαρά το μήνα- ξεκινούν και οι απολαβές ενός Frontend Software Engineer, μια εξίσου δημοφιλής ειδικότητα που χαίρει και μεγάλης προσφοράς εργαζομένων. Το μισθολογικό όμως εύρος σε αυτή την κατηγορία μικραίνει και ο ανώτερος μηνιαίος μισθός που παίρνει ένας Frontend Software Engineer ανέρχεται σε 2.473 ευρώ καθαρά ενώ ο μέσος μισθός φτάνει τα 1.712 ευρώ καθαρά το μήνα.

Ως μια από τις ειδικότητες με τις χαμηλότερες απολαβές αποδεικνύεται αυτή του IT Αdministrator, η μόνη «blue collar Job» μεταξύ των ειδικών της τεχνολογίας αφού εμπεριέχει και χειρωνακτική εργασία. Ειδικότερα ένας IT Administrator ξεκινά από μηνιαίες απολαβές 913 ευρώ καθαρά και φτάνει έως 1.498 ευρώ καθαρά το μήνα, με τον μέσο μισθό να φτάνει τα 1.239 ευρώ καθαρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο οι Data Analyst και οι QA Analyst ξεκινούν από λίγο χαμηλότερο μισθό

Τέλος στην πιο δημιουργική ειδικότητα, αυτή των Product Designers οι μηνιαίες απολαβές ξεκινούν από τα 1.052 ευρώ καθαρά και φτάνουν τα 2.275 ευρώ καθαρά με τον μέσο μισθό να ανέρχεται στα 1.754 ευρώ καθαρά.

Τέλος οι καλύτεροι μισθοί σε μη επιτελικές θέσεις εντοπίζονται στον κλάδο των Dev Ops Engineers, ένας κλάδος που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και γνωρίζει μεγάλη ζήτηση. Εδώ ο μηνιαίος μισθός ξεκινά από 1.714 ευρώ καθαρά και φτάνει έως τα 2.846 ευρώ καθαρά, με τον μέσο μισθό να φτάνει τα 2.173 ευρώ καθαρά.

Η προϋπηρεσία πληρώνεται

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και το πόσο πληρώνεται η προϋπηρεσία στους εργαζόμενους των startups τεχνολογίας, γεγονός που αποτυπώνεται από τη μισθολογική διαφορά που παρουσιάζει ένας εργαζόμενος με μικρή ή καθόλου προϋπηρεσία στη θέση εργασίας (entry level) από έναν εργαζόμενο στο αμέσως επόμενο επίπεδο (developing level) - με προϋπηρεσία δηλαδή σε παρόμοια θέση εργασίας και σχετικά υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ένας Data Analyst σε Εntry Level επίπεδο ξεκινά με ετήσιες μεικτές απολαβές ύψους 16.800 ευρώ και μόλις αλλάξει επίπεδο ο μισθός του αυξάνεται κατά 83% φτάνοντας τις 30.800 ευρώ. Ακόμα κι ένας Product Designer, κατηγορία που καταγράφει την μικρότερη ποσοστιαία αύξηση μισθού από Εntry Level σε Developing Level) ξεκινά από 16.100 ευρώ χωρίς προϋπηρεσία και στο αμέσως επόμενο επίπεδο παίρνει κατά 66% μεγαλύτερο μισθό (26.663 ευρώ μεικτά ετησίως). Την μεγαλύτερη αύξηση ωστόσο - 102% - μεταξύ του πρωτοεμφανιζόμενου στην αγορά εργασίας και του εργαζόμενου με προϋπηρεσία, γνωρίζει η ειδικότητα των QA Engineers με τον μισθό μεταξύ των δύο επιπέδων να διπλασιάζεται.

4 στους 10 εργαζόμενους λαμβάνουν εταιρικά μερίδια ως παροχή

Βάσει των παραπάνω και δεδομένης της πτωτικής πορείας που ακολουθούν οι μισθοί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια - να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι από τα λίγα κράτη-μέλη της Ένωσης στα οποία ο καθαρός μέσος μισθός μειώθηκε το 2020, αλλά και το μόνο κράτος-μέλος στο οποίο ο καθαρός μέσος μισθός είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010 - οι startups καθίστανται ελκυστικός προορισμός για ταλαντούχους εργαζόμενους, προσφέροντας ανταγωνιστικό πακέτο παροχών σε θέσεις τεχνολογίας στην ελληνική αγορά.

Η συνθήκη γίνεται ελκυστικότερη αν συνυπολογίσει κανείς και τις πρόσθετες παροχές που δίνονται ανά περιπτώσεις. Για την ακρίβεια το 40% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι παρέχουν εταιρικά μερίδια στους εργαζομένους τους, δηλαδή 4 στους 10 εργαζόμενους σε θέσεις τεχνολογίας ελληνικών startups λαμβάνουν εταιρικά μερίδια ως παροχή.

Παρότι μάλιστα στην Ευρώπη η παροχή εταιρικών μεριδίων συχνά δεν αποτελεί μέρος του πακέτου παροχών (σε αντίθεση με τις ΗΠΑ), τα δεδομένα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των στελεχών με ρόλους ηγεσίας στην παρούσα μελέτη λαμβάνουν stock options, ενώ το ίδιο ισχύει για περίπου 1 στις 3 από τις υπόλοιπες θέσεις εργασίας.

marathon vc

Η παροχή εταιρικών μεριδίων αποτελεί στην περίπτωση της χώρας μας σημαντική ευκαιρία για τη προσέλκυση εργαζομένων χάρη στη χαμηλή φορολόγηση των εισοδημάτων που προέρχονται από κεφάλαιο (15%).

Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με την Marathon τα παραπάνω ποσοστά αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται σε startups και κατανοούν καλύτερα την αξία που μπορεί να έχει η παροχή αυτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μισό δισ. κεφάλαια έχει κινητοποιήσει το Equifund προς τις ελληνικές startups

Χρονιά νέων ρεκόρ για το startup οικοσύστημα το 2021

Κεφάλαια μέσω crowdfunding μπορούν να «σηκώσουν» πλέον οι startups της ΕΕ - Οι προοπτικές για το ελληνικό οικοσύστημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider