Κομισιόν: «Βλέπει» σημαντική πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: «Βλέπει» σημαντική πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις
Θετικές αναφορές στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έκανε η Κομισιόν στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης για την Ελλάδα. Τι σημειώνει για την Εγνατία Οδό, τα 4 περιφερειακά λιμάνια, τις ενεργειακές εταιρείες και το ακίνητο στις Γούρνες Ηρακλείου.

Θετικές αναφορές στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έκανε η Κομισιόν στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης για την Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα μνεία στο επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ που αποκάλυψε πρόσφατα το insider. Επί της ουσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστοποιεί ότι η Κυβέρνηση σημείωσε σημαντική πρόοδο στις αποκρατικοποιήσεις, όπου γίνεται ειδική αναφορά στην Εγνατία Οδό, τη ΔΕΠΑ Υποδομών, τα Περιφερειακά Λιμάνια και την αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες, καθώς και στην επικαιροποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΕΕΣΥΠ, στην πλήρη λειτουργία της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ κ.α.

Ειδικότερα, η Κομισιόν «μίλησε» για καλή πρόοδο που σημειώθηκε στη διαγωνιστική διαδικασία για την μακροχρόνια παραχώρηση της Εγνατίας Οδού τους τελευταίους μήνες. Η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου 2021, όπως αναφέρονταν στην 11η ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης, με οικονομική προσφορά που περιλαμβάνει προκαταβολή € 1,5 δισ. περίπου και ετήσια πληρωμή που ανέρχεται στο 7,5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του παραχωρησιούχου (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis). Οι αρχές σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση και λειτουργία των σταθμών διοδίων καθώς και με την ολοκλήρωση των εργασιών και την αδειοδότηση όλων των σηράγγων. Στο πλαίσιο αυτό, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και λειτουργίας κάθε ενός από τους τελευταίους σταθμούς διοδίων (7 πλευρικοί και ένας μετωπικός) καθώς και για την αδειοδότηση καθεμιάς από τις υπόλοιπες 16 σήραγγες εκπονήθηκε από την Εγνατία Α.Ε. τον Οκτώβριο», αναφέρεται σχετικά. Η στενή παρακολούθηση θα συνεχιστεί, κατέληξε το σχόλιο.

Αναφορικά με τα 4 λιμάνια, αναφέρεται ότι το σχέδιο της παραχώρησης για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να ανέβει στην εικονική αίθουσα δεδομένων για σχόλια στους προεπιλεγμένους επενδυτές στο τέλος Νοεμβρίου 2021. Το προσχέδιο της Σύμβασης Παραχώρησης για το λιμάνι της Καβάλας δόθηκε στους προεπιλεγμένους επενδυτές για σχόλια στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 και τα σχόλιά τους υποβλήθηκαν στις 18 Οκτωβρίου 2021. Ωστόσο, υπάρχει μια εκκρεμότητα που πρέπει να επιλυθεί πριν προχωρήσει η φάση των δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δηλαδή η ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης ακινήτων ιδιωτών στην περιοχή της ορεινής ζώνης του λιμανιού. Τα σχετικά ποσά των αποζημιώσεων της απαλλοτριωμένης γης καθορίζονται από τα αρμόδια δικαστήρια. Η ακρόαση ενώπιον του Δικαστηρίου πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου2021 και η απόφαση εκδόθηκε στις 10 Νοεμβρίου, ενώ τα επόμενα βήματα στη διαδικασία αποφασίζονται από τα αρμόδια Υπουργεία, καταλήγει η Κομισιόν.

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για τον λιμένα Ηγουμενίτσας, σημειώνεται στην έκθεση ότι το έγγραφο της Σύμβασης Παραχώρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2021 ώστε να «φορτωθεί» στη συνέχεια στο VDR και να προχωρήσουν σε σχόλια οι προεπιλεγέντες επενδυτές. Η εκκρεμότητα για τον καθορισμό της ορεινής ζώνης του λιμανιού Ηγουμενίτσας θα επιλυθεί πλήρως, και ως εκ τούτου η διαδικασία του διαγωνισμού μπορεί να προχωρήσει. Αναφορικά με το περιφερειακό λιμάνι Ηρακλείου, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του σταδίου της Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και η κατάρτιση μιας short list προεπιλεγμένων επενδυτών για τη φάση των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου 2021, σημειώνεται στην έκθεση.

Υπενθυμίζεται ότι στο ADP του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρονταν ότι για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του λιμένα Αλεξανδρούπολης οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Ανάλογο χρονοδιάγραμμα έχει τεθεί για τον διαγωνισμό που σχετίζεται με τον λιμένα Καβάλας, όπως και για τις δεσμευτικές προσφορές για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου του λιμένος Ηγουμενίτσας. Για τον Βόλο, όπως έχει αναφέρει το insider, το ΤΑΙΠΕΔ είναι σε φάση προετοιμασίας του διαγωνισμού, ενώ εξετάζει τη δυνατότητα αξιοποίησης μικρών λιμένων και μαρίνων στην Κέρκυρα (mega yacht, Σπηλιάς, Λευκίμμη). Για τον λιμένα Ηρακλείου αναφέρεται ότι οι δεσμευτικές προσφορές προβλέπονται στο β’ τρίμηνο του 2022.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην κατάθεση των προσφορών στις 15/10 για την έκταση των 345 στρ. στις Γούρνες Ηρακλείου (με τον χαρακτηρισμό ως «μικρό Ελληνικό») με την επισήμανση ότι η επιλογή του προτιμώμενου επενδυτή αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου 2021.

Επίσης, επαναλαμβάνεται ότι λόγω συνθηκών (πανδημία, οικονομική συγκυρία) κάποιες διαδικασίες και συναλλαγές αναμένεται να καθυστερήσουν, όπως η πώληση 30% του ΔΑΑ (Ελ. Βενιζέλος) ή των ΕΛΠΕ.

Τέλος, έγινε αναφορά στον γνωστό διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ Υποδομών (ανακηρύχθηκε προτιμόμενος επενδυτής με προσοφρά που αντιστοιχεί σε 476 εκατ. ευρώ για το ποσοστό 65% του ΤΑΙΠΕΔ) ή για την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να «κρατήσει» τη διαδικασία της φάσης των δεσμευτικών προσφορών του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας έως το τέλος Δεκεμβρίου 2021 ώστε να ξεκαθαρίσουν κάποιες εκκρεμότητες. Για την υποθαλάσσια αποθήκη αερίου στην Καβάλα (Underground Natural Gas Storage South Kavala) αναφέρεται πως «αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το πρώτο σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης αναμένεται να μοιραστεί σε προεπιλεγμένους επενδυτές έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2021.Το εκκρεμές ζήτημα για τη σαφήνεια του πλαισίου καθορισμού των τιμολογίων, αναμένεται να επιλυθεί μέσω απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας».

Υπενθυμίζεται επίσης ότι πρόσφατα, στον προϋπολογισμό που κατέθεσε ο ΥΠΟΙΙΚ, Χρ. Σταϊκούρας στη Βουλή, προβλέπονται για το 2022 έσοδα 2,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και ΄συνολικά έσοδα 6 δισ. ευρώ έως το 2025 από διαγωνιστικές διαδικασίες σε υποδομές, ακίνητα κ.α. (π.χ. Αττική Οδό, αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος κ.λπ.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider