Η Βρετανία έδωσε εκατομμύρια στερλίνες με αμφιλεγόμενα δάνεια covid

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Βρετανία έδωσε εκατομμύρια στερλίνες με αμφιλεγόμενα δάνεια covid
Είναι χαρακτηριστικό πως μια από τις επιχειρήσεις έλαβε δάνειο 4,7 εκατ. στερλινών έχοντας συσταθεί μόλις 2 μέρες πριν λάβει τα χρήματα. 

Το ποσό των 130 εκατ. στερλινών σε δάνεια, με την εγγύηση της βρετανικής κυβέρνησης, διοχετεύτηκαν σε επιχειρήσεις που ήταν ανενεργές ή μόλις είχαν συσταθεί, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, πρόκειται για μέρος των 26,4 δισ. στερλινών που η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έδωσε στις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, με τις επιχειρήσεις να έχουν την προϋπόθεση να δείξουν πως επηρεάστηκαν αρνητικά από την πανδημία για να πάρουν τα δάνεια.

Είναι χαρακτηριστικό πως μια από τις επιχειρήσεις που αναφέρει το Bloomberg εξασφάλισε δάνειο 4,7 εκατ. στερλινών έχοντας συσταθεί μόλις 2 μέρες πριν λάβει τα χρήματα.

Άλλη μια από τις εν λόγω εταιρείες πήρε δάνειο 1 εκατ. στερλινών ενώ εμφανιζόταν ανενεργή πριν από την πανδημία, για να υπαχθεί σε εθελοντική ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο αφού έλαβε τα χρήματα.

Σημειώνεται πως η βρετανική τράπεζα επενδύσεων (ΒΒΒ) αρνήθηκε το 2020 αίτημα του Bloomberg για παροχή της λίστας με τις επιχειρήσεις που έλαβαν τα δάνεια υπό την εγγύηση της κυβέρνησης, επικαλούμενη την προστασία των εμπορικών συμφερόντων των εταιριών.

Ωστόσο, το Bloomberg απέκτησε λίστα με 49.000 επιχειρήσεις που έλαβαν κρατικά δάνεια, περίπου το 45% επί του συνόλου των δανείων που χορηγήθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα με την ονομασία Coronavirus Business Interruption Loan Scheme (CBILS), οι τράπεζες δάνεισαν έως και 5 εκατ. στερλίνες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με επιτόκιο που όριζε ξεχωριστά η κάθε τράπεζα και με τη βρετανική κυβέρνηση να εγγυάται το 80% του δανείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider