Σε αναστολή η πιστοποίηση του Nord Stream 2 από τις γερμανικές αρχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε αναστολή η πιστοποίηση του Nord Stream 2 από τις γερμανικές αρχές
Η πιστοποίηση θα παραμείνει σε αναστολή «μέχρι να μεταφερθούν τα κύρια περιουσιακά στοιχεία και οι ανθρώπινοι πόροι στη θυγατρική», πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Η θυγατρική εταιρεία που πρόκειται να εκμεταλλευτεί το γερμανικό τμήμα του Nord Stream 2 δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι «ανεξάρτητος φορέας εκμετάλλευσης μεταφοράς», ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας την Τρίτη, σύμφωνα με τη DW.

Θα μπορούσε να πιστοποιηθεί μόνο «αν αυτός ο φορέας ήταν οργανωμένος σε νομική μορφή σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία», ανέφερε.

Η πιστοποίηση θα παραμείνει σε αναστολή «μέχρι να μεταφερθούν τα κύρια περιουσιακά στοιχεία και οι ανθρώπινοι πόροι στη θυγατρική», πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Η αναστολή έρχεται καθώς η ελβετική εταιρεία Nord Stream 2 AG σχεδιάζει να ιδρύσει θυγατρική σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία μόνο για το γερμανικό τμήμα του αγωγού.

Η Nord Stream 2 είπε ότι είχε ειδοποιηθεί από τη ρυθμιστική αρχή, αλλά συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, την πιθανή διάρκειά της και τις επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα της έναρξης των εργασιών του αγωγού».

Αμφιλεγόμενο έργο

Ο αγωγός Nord Stream 2 πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Ανήκει στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom με επένδυση από πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ο αγωγός κατασκευάστηκε κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα και παρακάμπτει την Πολωνία και την Ουκρανία, οι οποίες έχουν εγείρει αντιρρήσεις.

Το έργο έχει επίσης γίνει αιτία αντιδράσεων από πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων, ιδίως, των ΗΠΑ, οι οποίες λένε ότι θα αυξήσει επικίνδυνα την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό της.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι εναντιώθηκε κατ' αρχήν στον αγωγό, η κυβέρνηση Μπάιντεν τον Ιούλιο διέκοψε τις προσπάθειες να τον εμποδίσει με κυρώσεις, καταλήγοντας σε συμφωνία με τη Γερμανία που περιλαμβάνει υποστήριξη για την Ουκρανία και απειλή κυρώσεων εάν η Ρωσία θεωρηθεί ότι «εργαλειοποιεί» τις παραδόσεις καυσίμων.

Πρόσφατα, οι επικριτές κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι σκόπιμα μείωσε την παροχή αερίου στην Ευρώπη ως ένα τέχνασμα για να επιταχύνει την πιστοποίηση του αγωγού από τη Γερμανία. Η Μόσχα αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς κατέληξε η Ευρώπη ενεργειακή «αιχμάλωτη» της Ρωσίας;

gazzetta
gazzetta reader insider insider