Kaisa: Άλλη μια κινέζικη εταιρεία real estate αθέτησε πληρωμή - Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Kaisa: Άλλη μια κινέζικη εταιρεία real estate αθέτησε πληρωμή - Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής
Η κρίση που ξεκίνησε στο κινέζικο real estate με την Evergrande, συνεχίζεται. Ο δεύτερος μεγαλύτερος εκδότης offshore ομολόγων αθέτησε μια πληρωμή, και η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ανεστάλη. Υποβαθμίσεις από Fitch και S&P Global.

Οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές της κινεζικής εταιρείας κατασκευής ακινήτων Kaisa Group Holdings ανέστειλαν την διαπραγμάτευση τους την Παρασκευή, μετά την είδηση ότι αθέτησε μια πληρωμή για ένα προϊόν διαχείρισης περιουσίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το γεγονός αυτό λαμβάνει χώρα καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον κλάδο ακινήτων της Κίνας μετά από τις επιπτώσεις από την υπερχρεωμένη Evergrande.

Η Kaisa ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αναστείλει τις συναλλαγές. Οι άλλες μονάδες της —Kaisa Capital, Kaisa Health, Kaisa Prosper— ανακοίνωσαν επίσης ότι θα σταματήσουν τις συναλλαγές.

Την Πέμπτη, η Kaisa είπε ότι έχασε μια πληρωμή για ένα προϊόν διαχείρισης περιουσίας, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ρευστότητά της.

Οι μετοχές της Kaisa υποχώρησαν σχεδόν 13% αυτή την εβδομάδα πριν από την αναστολή των συναλλαγών. Η μετοχή έχει υποχωρήσει περίπου 70% μέχρι στιγμής φέτος.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις πληρωμές τόκων για τα ομόλογα της Evergrande - η εταιρεία αρχικά αθέτησε δύο πληρωμές, αλλά κατάφερε να τις καλύψει εντός της περιόδου χάριτος των 30 ημερών. Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα σε άλλες πληρωμές τόκων που οφείλονται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Μερικές άλλες κινεζικές εταιρείες ακινήτων βρέθηκαν επίσης στο προσκήνιο επειδή υπέπεσαν σε αθέτηση υποχρεώσεων τους.

Το χρέος της Kaisa

Η Fitch Ratings και η S&P Global Ratings υποβάθμισαν την Kaisa την περασμένη εβδομάδα. Και οι δύο εταιρείες επεσήμαναν τη μείωση των ταμειακών ροών της εταιρείας.

Μεταξύ των Κινέζων κατασκευαστών, η Kaisa είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εκδότης offshore ομολόγων υψηλής απόδοσης σε δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNBC. Η Evergrande, η πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ακινήτων στον κόσμο, βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Από το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η Kaisa είχε ξεπεράσει δύο από τις τρεις «κόκκινες γραμμές» της Κίνας για τους κατασκευαστές ακινήτων που είχε περιγράψει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Fitch, η Kaisa έχει ένα μεγάλο ποσό χρέους οφειλόμενο από τώρα έως το τέλος του 2022, συμπεριλαμβανομένων 400 εκατ. δολαρίων που λήγουν τον Δεκέμβριο και περίπου 3 δισ. δολαρίων το 2022.

Οι ρυθμιστικές αρχές στο Σέντζεν θα πραγματοποιήσουν συνάντηση την Παρασκευή για να συζητήσουν θέματα ρευστότητας της Kaisa και στην άλλη κινεζική εταιρεία στον χώρο του real estate, Fantasia, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η Fantasia δεν κατάφερε να αποπληρώσει ένα ομόλογο 206 εκατ. δολαρίων που έληγε στις αρχές του περασμένου μήνα.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναδιάρθρωση 170 δισ. δολαρίων για την HNA Group - Τώρα η προσοχή στρέφεται στην Evergrande

Η Evergrande γλιτώνει για άλλη μια φορά τη χρεοκοπία στην εκπνοή του χρόνου

«Ψαλίδι» 25 δισ. δολαρίων στην περιουσία του Hui Ka Yan, ιδρυτή της Evergrande

gazzetta
gazzetta reader insider insider