Προειδοποίηση Saudi Aramco: Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου τελειώνουν με ραγδαίους ρυθμούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προειδοποίηση Saudi Aramco: Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου τελειώνουν με ραγδαίους ρυθμούς
Είναι μια «τεράστια ανησυχία», δήλωσε ο CEO Αμίν Νάσερ σε συνέντευξή του στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το Bloomberg. «Η πλεονάζουσα χωρητικότητα συρρικνώνεται».

Η Saudi Aramco είπε ότι η δυνατότητα παραγωγής πετρελαίου σε όλο τον κόσμο μειώνεται γρήγορα και οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν περισσότερα στην παραγωγή.

Είναι μια «τεράστια ανησυχία», δήλωσε ο CEO Αμίν Νάσερ σε συνέντευξή του στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το Bloomberg. «Η πλεονάζουσα χωρητικότητα συρρικνώνεται».

Τα σχόλιά του έρχονται με τις τιμές του αργού να έχουν εκτοξευθεί κατά 70% φέτος σε περίπου 85 δολάρια το βαρέλι. Πολλοί μεγάλοι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, έχουν καλέσει τους παραγωγούς να αντλήσουν περισσότερα.

Το έλλειμμα προσφοράς στις αγορές πετρελαίου θα μπορούσε να επιδεινωθεί το 2022 εάν η πανδημία του κορoνοϊού υποχωρήσει και όλο και περισσότεροι άνθρωποι πετούν, είπε.

Ραγδαία μείωση

«Εάν υπάρξει ανάκαμψη της αεροπορίας το επόμενο έτος, αυτή η πλεονάζουσα ικανότητα θα εξαντληθεί», είπε. «Τώρα φτάνει σε μια κατάσταση όπου υπάρχει περιορισμένη προσφορά - ό,τι περισσεύει τελειώνει γρήγορα».

Αρκετοί έμποροι πετρελαίου και φυσικού αερίου επέκριναν τις κυβερνήσεις και τους ακτιβιστές για το κλίμα που κάλεσαν τις εταιρείες να σταματήσουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα, λέγοντας ότι αυτό θα προκαλέσει ελλείψεις ενέργειας την επόμενη δεκαετία.

Η Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την ημερήσια χωρητικότητά της στα 13 εκατομμύρια βαρέλια από 12 εκατομμύρια. Αναμένει να ολοκληρώσει το έργο μέχρι το 2027.

Πολλές τράπεζες της Wall Street και μέλη του ΟΠΕΚ+ αμφιβάλλουν ότι θα υπάρξουν ελλείψεις προσφοράς το επόμενο έτος. Η JPMorgan δήλωσε ότι οι αγορές πετρελαίου θα στραφούν σε πλεόνασμα προσφοράς 1 εκατομμυρίου βαρελιών μέχρι τον Μάρτιο από έλλειμμα περίπου 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών τώρα.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας είπε στο Bloomberg το Σάββατο ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «τεράστια άνοδος» στα αποθέματα αργού το 2022.

«Έχουμε ακόμα Covid», είπε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δικαιολογώντας την άρνηση του ΟΠΕΚ + να χαλαρώσει τις βαθιές περικοπές της προσφοράς που ξεκίνησε πέρυσι όσο γίνεται πιο γρήγορα. «Έχουμε ακόμα περιορισμένα καύσιμα αεριωθουμένων σε όρους ανάπτυξης. Εάν κάνετε περισσότερα τώρα, επιταχύνετε το πρόβλημα».

Ο ΟΠΕΚ+ αυξάνει την ημερήσια παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα. Η ομάδα των 23 εθνών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, θα συναντηθεί στη συνέχεια στις 4 Νοεμβρίου για να αποφασίσει εάν θα αλλάξει στρατηγική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider