Πρεμιέρα για το ETF του Bitcoin στη Wall Street – Πόσο θα κρατήσει η ευφορία;

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρεμιέρα για το ETF του Bitcoin στη Wall Street – Πόσο θα κρατήσει η ευφορία;
To ETF του Bitcoin ξεκίνησε εντυπωσιακά την πρεμιέρα του και αναμένεται να κινηθεί ψηλά όλη την εβδομάδα. Το μέλλον όμως παραμένει αβέβαιο, γιατί πλέον παίζεται η εμπιστοσύνη των παραδοσιακών επενδυτών.

Αυτή η εβδομάδα ήταν σημαντική για το Bitcoin και τη Wall Street. Με το πρώτο κουδούνι της Τρίτης, το Bitcoin έσπασε μια δεκαετία αποκλεισμού και εμφανίστηκε με τη μορφή ενός Αμοιβαίου Κεφαλαίου (ETF) που επενδύει σε futures του Bitcoin. Το ProShares Bitcoin Strategy ETF ξεκίνησε μετά από μια έντονη περίοδο διεργασιών μέσα στην αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία μέχρι την περασμένη εβδομάδα απαγόρευε συναλλαγές στις οποίες εμπλέκονται κρυπτονομίσματα.

Ο όγκος των συναλλαγών και η τιμή του Bitcoin ETF στη μεγαλύτερη αγορά μετοχών στον κόσμο είναι ένα βασικό τεστ για το αν οι κύριοι επενδυτές είναι πρόθυμοι να προσθέσουν τα κρυπτονομίσματα παράλληλα με τις μετοχές, τα ομόλογα και άλλα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία στα χαρτοφυλάκια τους.

Και νέο ρεκόρ

Σήμερα το Bitcoin ξεπέρασε τα 66.000 δολάρια διαμορφώντας νέα ιστορικά ρεκόρ, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών, 64.888 δολάρια στα μέσα Απριλίου. Η κοινότητα των ανθρώπων που επενδύουν στα κρυπτονομίσματα, θέλησε έτσι να δείξει ότι μιλάμε για κάτι πρωτοποριακό. Πράγματι, το γεγονός ότι το Bitcoin κερδίζει την υψηλή αξία που είχε νωρίτερα στο έτος, από την εισαγωγή του ως ETF, δείχνει ότι χρειαζόταν μια επιπλέον «νομιμοποίηση» για να μπορέσει να αποδόσει.

Το ερώτημα τώρα είναι αν πλέον μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κανονικοποίηση των κρυπτονομισμάτων. Νωρίτερα φέτος, γράφαμε ότι «τα κρυπτονομίσματα, λοιπόν, σιγά σιγά μπαίνουν στην έρημο του πραγματικού. Δηλαδή, θα έχουν μικρότερες διακυμάνσεις οι τιμές τους και θα αντιμετωπίζονται όχι ως αποθησαυριστικά μέσα, αλλά ως επενδυτικά προϊόντα». Το Etf είναι η επισφράγιση αυτής της πορείας. Το ερώτημα είναι αν οι επόμενες ημέρες θα ομαλοποιήσουν τις «τρελές» διακυμάνσεις που βιώνουν οι τιμές του Bitcoin, περιορίζοντας εν μέρει και το τόσο μεγάλο ρίσκο στην επένδυσή τους.

Το Bitcoin σαν επενδυτικό προϊόν: Η πρεμιέρα

Η πορεία του ETF θα συνδεθεί άμεσα με την ομαλοποίηση του Bitcoin, δηλαδή όσο πιο πολύ καταγράφει κίνηση το ETF τόσο θα μειώνονται οι αυξομειώσεις στις τιμές του κρυπτονομίσματος συνολικά. Πρέπει, δηλαδή, να δούμε τη νέα εποχή που ανοίγεται ως ορόσημο και για τα ETF προϊόντα, ανάλογη με το πρώτο ETF που κυκλοφόρησε το 1993 ή το πρώτο ETF που αφορούσε χρυσό (2004).

Η σημερινή πορεία των συναλλαγών για την ProShares, την εταιρεία που διαχειρίζεται το ETF, μαζί με την Invesco Ltd, δείχνει να δικαιώνει την επιλογή τους. Σύμφωνα με το Bloomberg, περισσότερες από 24 εκατομμύρια μετοχές αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, άλλαξαν χέρια σήμερα για την ProShares. Το αμοιβαίο κεφάλαιο έκλεισε 4,7 τοις εκατό υψηλότερα και έκλεισε την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής του με περιουσιακά στοιχεία 570 εκατ. δολαρίων. Έτσι, έγινε το δεύτερο πιο έντονα διαπραγματεύσιμο νέο ETF που έχει καταγραφεί στην ιστορία του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Αναμένεται λοιπόν, η πρώτη εβδομάδα να είναι εκρητική από άποψη συναλλαγών και κερδών. Όμως η επόμενη εβδομάδα που θα έρθει, θα δείξει αν θα συνεχίσει το ETF να καλλιεργεί τις ίδιες προσδοκίες και αν θα συγκεντρώσει «παραδοσιακούς» επενδυτές, γιατί πλέον αυτό είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Πάντως, αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε σίγουρα έχουμε διανύσει πολλά χιλιόμετρα σε μία ημέρα για ένα νέο τοπίο στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider