Το Bitcoin ανοίγει μια εκρηκτική εβδομάδα για τις αγορές

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Bitcoin ανοίγει μια εκρηκτική εβδομάδα για τις αγορές
Η μέχρι στιγμής, ενεργή διαδικασία εισαγωγής ETF του bitcoin στο αμερικάνικο χρηματιστήριο της WS από αύριο, ανοίγει ένα νέο εκρηκτικό περιβάλλον για τα κρυπτονομίσματα, αλλά και για τις χρηματαγορές.

Από αύριο και με την έμμεση άδεια κατά πως φαίνεται των εποπτικών αρχών (SEC) της Wall Street, «νομιμοποιείται» στην αμερικάνικη χρηματαγορά, ήτοι την μεγαλύτερη του πλανήτη, η διαπραγμάτευση του Bitcoin, ή για να ήμαστε ακριβείς ενός Αμοιβαίου Κεφαλαίου που επενδύει σε futures του Bitcoin. Οι ProShares και η Invesco Ltd είναι οι διαχειριστές του.

Η διαδικασία αυτή, που επιδιώκεται από διάφορους επενδυτικούς φορείς εδώ και πολύ καιρό, έβρισκε μέχρι την περασμένη Πέμπτη αντίθετη την SEC με συνέπεια τα κρυπτονομίσματα να κινούνται στον σκιώδη χώρο της ανεπίσημης διαπραγμάτευσης.

Την Πέμπτη το βράδυ σε ένα αναπάντεχο tweet της SEC αφέθηκε να εννοηθεί ότι οι αντιρρήσεις έχουν αποσυρθεί και το ETF των ProShares και η Invesco Ltd τίθεται σε διαπραγμάτευση από την επόμενη εδβομάδα.

Τι έχει συμβεί; Γιατί ξαφνικά αυτή η στροφή της αμερικάνικης εποπτείας απέναντι σε ένα από τα πλέον ισχυρά αμφιλεγόμενα επενδυτικά assets, το κρυπτονόμισμα Bitcoin; Κανείς μέχρι στιγμής και πάνω από όλα οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν έχουν βγει στις αγορές να δηλώσουν την «νομιμοποίηση» των κρυπτονομισμάτων.

Η κα Γιέλλεν, η Υπ. Οικονομικών της κυβέρνησης Μπάιντεν και τέως πρόεδρος της Fed, εξακολουθεί να κρατά απορριπτική στάση απέναντι στα κρυπτονομίσματα και να προειδοποιεί για τους κινδύνους καταστροφής των κεφαλαίων που μπαίνουν σ’ αυτά. Η επικεφαλής της ΕΚΤ κα Λαγκάρντ προειδοποιεί ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι νομίσματα, ούτε μπορούν να γίνουν και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επενδυτικά assets πολύ υψηλού ρίσκου. Την ίδια στιγμή στην Κίνα το καθεστώς Ξι Ζιπίνγκ απαγόρευσε τόσο την χρήση όσο και την «εξόρυξή» τους σε κινεζικό έδαφος ή συναλλαγές κινεζικού ενδιαφέροντος. Μοναδική εξαίρεση ο κ. Πούτιν που ανοικτά αφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να σκεφθεί το ενδεχόμενο τιμολογησης του φυσικού αερίου σε κρυπτονομίσματα…

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον η κίνηση της SEC δεν φαίνεται μόνο αλλά και είναι …παράδοξη.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει την …παραδοξότητα αυτή και δημιουργεί ερωτηματικά. Η MSCI έκανε πρόσφατα μία έρευνα στα «βιογραφικά» 6.500 μελών των διοικητικών συμβουλίων μεγάλων εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων. Από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι μόνο 79 στελέχη σε 64 εταιρείες έχουν κάποιες αναφορές που δείχνουν γνώση ή έστω εξοικείωση με το θέμα των κρυπτονομισμάτων ή του blockchain στο πλαίσιο των σπουδών ή της επιμόρφωσής τους.

Αντίθετα περί τα 1.114 στελέχη έχουν αναφορές για εξοικείωση και σπουδές που αναφέρονται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ακόμη και 5.155 στη διαχείριση κινδύνων (τα στοιχεία αυτά έχουν ληφθεί για το Insider.gr, από πρόσφατα δημοσιεύματα στον διεθνή οικονομικό τύπο).

Με άλλα λόγια το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης στην διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων ενεργοποιείται μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο η γνώση για το αντικείμενο αυτό στους επιτελικούς «διαχειριστές» είναι από ανεπαρκές έως καθόλου…

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και σε αγορές κατά γενική ομολογία πλημμυρισμένες με όλων των ειδών τις χρηματιστηριακές φούσκες, «προστίθεται» ένα νέο επενδυτικό asset, στο οποίο οι κεντρικές τράπεζες το «κατηγορούν», αποδίδοντάς του μηδενική πραγματική αξία και πρωτοφανή αστάθεια τιμών!

Αν υπολογίσει κανείς ότι αυτή η κίνηση της SEC να εισάγει το bitcoin στην Wall Street, δρομολογείται σε συνθήκες γενικευμένων πληθωριστικών πιέσεων, με τις εξελίξεις στον τομέα αυτό αφ’ ενός να διαψεύδουν καθημερινά ολοένα και περισσότερο τις Κεντρικές Τράπεζες όσο αφορά την εκτίμηση περί προσωρινότητας του φαινομένου και αφ’ εταίρου οι ίδιες κεντρικές τράπεζες να δρομολογούν το tapering σε διάφορες εκδοχές, γίνεται φανερό ότι η έναρξη διαπραγμάτευσης των κρυπτονομισμάτων στις χρηματαγορές την επόμενη εβδομάδα κάθε άλλο παρά ως ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να θεωρηθεί.

Η «ηγεσία» της αμερικάνικης χρηματαγοράς δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία εξήγηση μετά από το εκείνο το tweet της Πέμπτης που οδήγησε την επόμενη ημέρα σε εκρηκτική άνοδο τις τιμές των κρυπτονομισμάτων.

Θα δώσει η επόμενη εβδομάδα απαντήσεις στα ερωτήματα της αγοράς ή θα διατηρηθεί η σιωπή της …σύγχυσης;

Ότι και να συμβεί, ένα φαίνεται να είναι βέβαιο, τα ETF του bitcoin θα μπουν σαν ισότιμο στοιχείο στις χρηματαγορές και άλλα πολλά θα ακολουθήσουν.

Εκτός απροόπτου…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider