Τα κρυπτονομίσματα στην έρημο του πραγματικού

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα κρυπτονομίσματα στην έρημο του πραγματικού
Μετά το ξέφρενο ράλι ανόδου και τρελών σκορ, τα μεγάλα κρυπτονομίσματα έχουν πάρει την κάτω βόλτα. Αυτό συμβαίνει γιατί ακολουθούν τη φυσική συνέχεια της κανονικοποίησης με τα άλλα commodities, εφόσον πιέζουν και τα ίδια να γίνουν mainstream οικονομική επιλογή.

Ο τελευταίος χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας είδε τα μεγάλα κρυπτονομίσματα σε ένα ξέφρενο ράλι ανόδου των τιμών τους, οι οποίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και έσπαγαν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Η μεγάλη ανοδική τάση της αγοράς (bull market) κράτησε μέχρι πριν από ένα μήνα. Το Bitcoin (περισσότερο) και το Ethereum (λιγότερο) βρίσκονται σε μια τροχιά ομαλοποίησης και εισαγωγής τους στη mainstream οικονομία. Ο ρόλος των μεγάλων, παγκόσμιων επενδυτών όπως ο Έλον Μασκ, έχει υπάρξει καταλυτικός για την πορεία των κρυπτονομισμάτων σήμερα. Επίσης, η θρυλούμενη ανεξαρτησία των κρυπτονομισμάτων από κράτη και κεντρικές τράπεζες εξανεμίστηκε την ίδια περίοδο.

Αν κάτι μπορούμε να κρατήσουμε από την ιστορία του τελευταίου χρόνου, είναι ότι η ξέφρενη άνοδος των κρυπτονομισμάτων συνδέθηκε στενά με τις προκλήσεις και την αστάθεια που προκάλεσε η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πτώση των κρυπτονομισμάτων και η ομαλοποίησή τους θα συνδυαστεί με τον μετα-πανδημικό κόσμο. Με λίγα λόγια, τα κρυπτονομίσματα προσγειώνονται σε μια ανώμαλη πραγματικότητα.

Ο ρόλων των κρατών μέσα από το παράδειγμα της Κίνας

Η τωρινή «κρίση» στις τιμές των κρυπτονομισμάτων συνδέεται στενά με την απόφαση της Κίνας να μην επιτρέψει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επιχείρηση που σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα, λόγω της ευμετάβλητης φύσης που έχουν. Φυσικά, αυτό δεν είναι καινούριο. Η Κίνα είχε ξανά αποφασίσει κάτι παρόμοιο το 2017 και τότε η τιμή του Bitcoin είχε αντιδράσει πέφτοντας. Οι κινέζοι θεωρούν ότι οι πολλές αυξομειώσεις των τιμών των κρυπτονομισμάτων είναι δηλωτικές του κερδοσκοπικού χαρακτήρα της συγκεκριμένης αγοράς και μάλιστα λειτουργούν αποπροσανατολιστικά από την υπόλοιπη οικονομία.

Οι κρατικοί δρώντες (τουλάχιστον οι μεγάλοι) αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευέλικτοι στον τρόπο που προσπαθούν να προσαρτήσουν τα κρυπτονομίσματα και την καταναλωτική κι επενδυτική συμπεριφορά των ατόμων που τα διαχειρίζονται. Στην αρχή η προσπάθεια των περισσότερων κρατών ήταν να απαγορεύσουν γενικά τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν απέδωσε και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων συνέχισαν το ανοδικό σερί. Τα μεγάλα κράτη, λοιπόν, αποφάσισαν να αλλάξουν τακτική και τώρα, ολοένα και περισσότερο, βάζουν φραγμούς στις συναλλαγές που περιέχουν κρυπτονομίσματα ή που συνδέονται με κρυπτονομίσματα «κόβοντας την παροχή οξυγόνου» που είναι η κίνηση των κερδών. Σε αυτόν τον δρόμο, εκτός από την Κίνα, προσανατολίζονται και οι ΗΠΑ που με πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών τα άτομα που αναφέρουν τυχόν μεταφορές κρυπτονομισμάτων πάνω από 10.000 δολάρια θα περνάνε από την Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων των ΗΠΑ. Ο ίδιος κανόνες ισχύει εδώ και χρόνια για τις τράπεζες.

Όσον αφορά τους καταναλωτές, αυτό που συνεχίζουν να κάνουν λάθος, είναι να χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα αποκλειστικά στη σφαίρα του χρηματιστηρίου. Η εξαίρεση αρκετών αφρικανικών χωρών, που οι καταναλωτές έχουν επιβάλλει τις εμπορικές κινήσεις με κρυπτονομίσματα παρά τις κρατικές απαγορεύσεις, δείχνει ότι χρειάζεται ευελιξία και από την πλευρά των κατόχων, ως το πώς αντιμετωπίζουν τα κρυπτονομίσματα. Η Αφρική δείχνει ένα ενδιαφέρον υπόδειγμα, που για την ώρα είναι μειοψηφικό.

Το πρόβλημα του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ως πρόφαση

Η εγρήγορση στην οποία κάλεσε ο Έλον Μασκ σε σχέση με τη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την «εξόρυξη» Bitcoin κι η απόφαση ότι η εταιρεία του δεν θα δέχεται πλέον το Bitcoin ως μέσο πληρωμής, επειδή η χρήση του αυξάνει την καύση άνθρακα δεν ήταν αποτέλεσμα μιας ξαφνικής περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης από την πλευρά του. Κυρίως είχε να κάνει με την «εκκαθάριση» διάφορων μεσαίων επενδυτών και τη συγκέντρωση κρυπτονομισμάτων στα δικά του χέρια.

Τα κρυπτονομίσματα, λοιπόν, σιγά σιγά μπαίνουν στην έρημο του πραγματικού. Δηλαδή, θα έχουν μικρότερες διακυμάνσεις οι τιμές τους και θα αντιμετωπίζονται όχι ως αποθησαυριστικά μέσα, αλλά ως επενδυτικά προϊόντα. Το όνειρο μιας αποκεντρωμένης οικονομικής λειτουργίας, σίγουρα έχει μπει στον πάγο και θα πρέπει να περιμένει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προς τη χειρότερη εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας τα κρυπτονομίσματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider