IEA: Η ενεργειακή κρίση απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IEA: Η ενεργειακή κρίση απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη
Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Το γεγονός πως η παγκόσμια ενεργειακή κρίση ενδεχομένως να προκαλέσει αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, επισημαίνει στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), υπογραμμίζοντας παράλληλα πως είναι πιθανό να ενισχυθεί και ο πληθωρισμός, επιβραδύνοντας με αυτόν τον τρόπο την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η ΙΕΑ εκτιμά πως οι τιμές ρεκόρ στις αγορές άνθρακα και φυσικού αερίου στρέφουν τον ενεργειακό κλάδο και τις μεγάλες βιομηχανίες στο πετρέλαιο με στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας τους

«Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας εντείνουν επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις που, παράλληλα με τις διακοπές ρεύματος, μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερη βιομηχανική δραστηριότητα και επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης», αναφέρει στη συνέχεια ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Αναφορικά με την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο για το 2022, η ΙΕΑ προβλέπει η αγορά να ανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ παράλληλα προβλέπει πως κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η ζήτηση θα ξεπερνά την προσφορά, καθώς ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να αντλεί 700.000 εκατ. βαρέλια την ημέρα κάτω από την εκτιμώμενη ζήτηση για αργό.

Τέλος, η IEA χαρακτήρισε «μη βιώσιμη» την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, επισημαίνοντας το γεγονός πως στηρίχθηκε στα ορυκτά καύσιμα, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα νέων επενδύσεων για την μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας.

«Η αύξηση των επενδύσεων είναι ο μόνος δρόμος για την ανάκαμψη, ωστόσο για να επιτευχθούν οι στόχοι απαιτείται ο τριπλασιασμός των επενδύσεων ως τα τέλη της δεκαετίας», επισημαίνει στην έκθεσή της η IEA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΕΑ: Εξαιρετικά αργοί οι ρυθμοί της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider