Ελλάδα
30-09-2021 | 10:06

Πώς θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου - Αναλυτικά η τροπολογία

Πώς θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου - Αναλυτικά η τροπολογία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η σύσταση του ειδικού λογαριασμού με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν όλοι οι λογαριασμοί ρεύματος χαμηλής τάσης με 30 ευρώ/MWh σε μηνιαία βάση, προβλέπεται σε τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών (άρθρο 8) που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Κύρωση της από 26.7.2021 τροποποίησης και αντικατάστασης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19».

Υπενθυμίζεται ότι, για την απορρόφηση των ανατιμήσεων, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα επιδοτηθούν όλοι οι λογαριασμοί χαμηλής τάσης (νοικοκυριών και επιχειρήσεων), ανεξαρτήτως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Τα κεφάλαια θα προέλθουν από τα δικαιώματα των δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων. Επίσης, η επιδότηση θα καλύψει τις καταναλώσεις του τελευταίου τετραμήνου (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος), ενώ θα αρχίσει να εμφανίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα εκδοθούν από την 1η Οκτωβρίου. 

Το μέτρο θα αφορά τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης, οι οποίες θα επιδοτηθούν με 0,03 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Έτσι, η κρατική ενίσχυση θα «αγγίξει» το σύνολο σχεδόν της κατανάλωσης ενός τυπικού νοικοκυριού, η οποία κυμαίνεται στις 300-400 κιλοβατώρες μηνιαίως.

Αν και αφετηρία σύστασης του Ειδικού Ταμείου αποτέλεσε η συγκράτηση των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, σε μία συγκυρία εκτίναξης των χονδρεμπορικών τιμών, ο μηχανισμός αυτός θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Έτσι, προορίζεται να χρηματοδοτήσει στην πορεία αρκετές ακόμη δράσεις, ώστε να διασφαλισθεί πως οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων θα διατηρούνται σε προσιτά επίπεδα για το σύνολο των καταναλωτών. 

Επίδομα φυσικού αερίου

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στο ν/σ του υπουργείου Υγεία περιλαμβάνουν και τη χορήγηση και επιδόματος φυσικού αερίου. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 της σχετικής τροπολογίας, με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών δύνανται να παρέχεται από τον ειδικό λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να  χορηγηθεί επίδομα φυσικού αερίου λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος και ειδικά στο συγκεκριμένο καύσιμο. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει να προσθέσει κάτι επιπλέον σε σχέση με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όμως πρόσθεσε ότι «δεν το έκλεισα» και παρέπεμψε στη δυναμική της οικονομίας και τις πρόσθετες παρεμβάσεις εάν χρειαστεί.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία"

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Τροπολογία για επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου

Λήψη αρχείου