Societe Generale: Η «ακτινογραφία» των γερμανικών εκλογών και ο «φόβος» των Χριστουγέννων

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Societe Generale: Η «ακτινογραφία» των γερμανικών εκλογών και ο «φόβος» των Χριστουγέννων
Τα σενάρια μετά τις κάλπες στη Γερμανία και ο φόβος των Χριστουγέννων. Τι εκτιμά η Societe Generale.

Σωστές αποδείχθηκαν οι δημοσκοπήσεις για τις γερμανικές εκλογές με το SPD να ηγείται όντας το μεγαλύτερο κόμμα αλλά με μια μικρή διαφορά της τάξεως του 1,6%, όπως επισημαίνει η Societe Generale με φόντο την επόμενη ημέρα που ξημερώνει για τη Γερμανία αλλά και ευρύτερα για την ΕΕ.

Φυσικά το αποτέλεσμα δείχνει ως ρεαλιστικές επιλογές τόσο έναν λεγόμενο συνασπισμό «φωτεινού σηματοδότη» (λόγω των χρωμάτων των κομμάτων, SPD, FDP, Πράσινοι) όσο και έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» (CDU/CSU, FDP, Πράσινοι). Όπως αναφέρει ο γαλλικός οίκος, οι διαπραγματεύσεις παραμένουν δύσκολες με το FDP και το κόμμα των Πρασίνων να είναι σε θέση να αποσπάσουν το μέγιστο για την υποστήριξη είτε ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία του SPD είτε ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία του CDU/CSU.

Societe

Παράλληλα, με την αποφυγή της απειλής μιας αμιγώς κεντροαριστερής κυβέρνησης, η γερμανική οικονομική πολιτική θα επηρεαστεί λιγότερο, αλλά αν το SPD και οι Πράσινοι συμπεριληφθούν και οι δύο στο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, θα τεθεί περισσότερο στο επίκεντρο η αλλαγή κατεύθυνσης της πολιτικής, η αύξηση των εγχώριων επενδύσεων ενώ πιθανώς να υπάρξουν και αυξήσεις φόρων.

Σύμφωνα με τη Societe Generale, δεδομένης της ανάγκης ενός τρίτου κόμματος για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών στην Bundestag, το FDP και οι Πράσινοι θα κρατήσουν γερά στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις, διεκδικώντας μέχρι τέλους το υπουργείο Οικονομικών. Ένας συνασπισμός μεταξύ του CDU/CSU και του κόμματος των Πρασίνων θεωρούνταν μέχρι τον Ιούλιο η πιο πιθανή επιλογή, με αυξημένη συνεργασία σε πολλά ομόσπονδα κρατίδια τα τελευταία χρόνια, καθώς το κόμμα των Πρασίνων μείωσε το παραδοσιακό αριστερό του προφίλ. Η συνεργασία με το FDP και το CSU θα απαιτούσε πιθανότατα ουσιαστικές παραχωρήσεις για το κόμμα των Πρασίνων, ιδίως όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την εξεύρεση συναίνεσης.

Societe

Επιπλέον, οι Πράσινοι πιθανότατα θα απαιτήσουν το υπουργείο Οικονομικών για να μπορέσουν να επιτύχουν ορισμένους από τους στόχους τους, ωστόσο, ο αποκλεισμός του SPD θα μπορούσε να φανεί περίεργος, ιδίως υπό το πρίσμα ότι το SPD και το κόμμα των Πρασίνων μαζί είναι πολύ μεγαλύτερο από το CDU/CSU και το FDP. Όπως σημειώνει η «SocGen» αντί τα δύο πρωτοπόρα κόμματα να ψάχνουν για έναν βιώσιμο συνασπισμό, υπάρχει επίσης η πιθανότητα το FDP και οι Πράσινοι να συναντηθούν και να επεξεργαστούν τα βασικά αιτήματά τους και εν συνέχεια να επιλέξουν είτε το SPD είτε το CDU/CSU ως επικεφαλής συνασπισμού. Αν και είναι δυνατό κάτι τέτοιο, η Societe Generale αμφιβάλλει ότι θα άλλαζε κατά πολύ το αποτέλεσμα. Με δεδομένο το ενδεχόμενο ότι τόσο το FDP όσο και οι Πράσινοι μπλοκάρουν έναν σχηματισμό συνασπισμού, δεν μπορεί να αποκλειστεί η επιλογή ενός άλλου μεγάλου συνασπισμού (SPD, CDU/CSU), ενδεχομένως με τους Πράσινους ή το FDP. Ωστόσο, τα κύρια κόμματα αναγνωρίζουν επίσης την κόπωση των ψηφοφόρων με το Μεγάλο Συνασπισμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα πρέπει να έχει χαμηλότερες πιθανότητες υλοποίησης.

Σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο, όλα τα κύρια κόμματα έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις σε υποδομές στη Γερμανία ενώ με την εμπλοκή των Πρασίνων αλλάζουν οι κατευθυντήριες γραμμές της γερμανικής πολιτικής εστιάζοντας προς το «πράσινο» μοντέλο οικονομίας. Παράλληλα, μένει να φανεί αν υπάρχει αρκετός χώρος για τον κανόνα του χρέους, με την πιθανότητα αύξησης των φόρων να αυξάνεται αν το SPD βρεθεί επίσης στην εξουσία. Ενώ πολλοί πολιτικοί εξέφρασαν χθες την επιθυμία να μην επαναληφθούν οι χρονοβόρες συνομιλίες συνασπισμού του 2017, η Societe Generale εκφράζει το φόβο οι συνομιλίες αυτές δύναται να τραβήξουν έως τα Χριστούγεννα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider