Η κρίση χρέους της Evergrande αναμένεται να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κρίση χρέους της Evergrande αναμένεται να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας
Η εταιρεία έχει εμφανίσει δυσκολία να πληρώσει τους προμηθευτές της και προειδοποίησε του επενδυτές πως είναι πιθανό να κηρύξει «αδυναμία πληρωμών».

Η κρίση χρέους της Evergrande αναμένεται να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, όμως πιθανότατα θα επηρεάσει ελάχιστα το οικονομικό σύστημα της χώρας, σύμφωνα με πρώην σύμβουλο της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η Evergrande είναι η κατασκευαστική εταιρεία με το μεγαλύτερο χρέος σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο ανέρχεται στα σχεδόν 300 δισ. δολάρια. Η εταιρεία αντιμετώπισε δυσκολία στο να πληρώσει τους προμηθευτές της και προειδοποίησε τους επενδυτές πως είναι πιθανό να κηρύξει «αδυναμία πληρωμών», με μία σημαντική προθεσμία για πληρωμή τόκων να λήγει αυτή την εβδομάδα.

«Ο αντίκτυπος είναι στην πραγματική οικονομία επειδή με την 'αδυναμία πληρωμών' της Evergrande θα υπάρξει επιβράδυνση στην πορεία πολλών projects» σύμφωνα με τον Li Daokui, πρώην σύμβουλο της People’s Bank of China.

Όπως αναφέρει το CNBC, η Asian Development Bank έχει διατηρήσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας στο 8,1% για το 2021 και 5,5% για το 2022. Αυτό θα είναι μια βελτίωση από την ανάπτυξη στο 2,3% του 2020, όταν η Κίνα έχει η μοναδική μεγάλη οικονομία με πορεία ανάπτυξης, μια χρονιά που οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες διεθνώς επλήγησαν από την κρίση της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Evergrande θα αποπληρώσει έτσι 232 εκατ. γούαν (30,5 εκατ. ευρώ) που όφειλε να καταβάλει μέχρι την Πέμπτη για το ομόλογο αυτό, με επιτόκιο 5,8%, που είχε διατεθεί στην εσωτερική αγορά.

Παράλληλα, την Πέμπτη είναι η προθεσμία και για άλλες αποπληρωμές και η Evergrande δεν έχει ξεκαθαρίσει το πώς θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Evergrande για καταβολή των τόκων δύο ομολόγων 

Η Evergrande σε αριθμούς

Evergrande: Έχασε πληρωμές προς 2 τράπεζες -Κρίσιμη ημέρα η Πέμπτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider