Ελλάδα
16-09-2021 | 12:11

Σκυλακάκης: Άντεξαν τα φορολογικά έσοδα - Ένεση έως 10 δισ. ευρώ στην οικονομία από την πορεία του τουρισμού

Δήμητρα Καδδά
Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Άντεξαν τα φορολογικά έσοδα - Ένεση έως 10 δισ. ευρώ στην οικονομία από την πορεία του τουρισμού
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τη σχετικά καλή πορεία των φορολογικών εσόδων του 8μήνου αλλά και τη μεγάλη συγκράτηση του Πρωτογενούς Ελλείμματος δείχνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση προϋπολογισμού που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης. Καταγράφουν και συγκράτηση δαπανών σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί και μειωμένα έσοδα από το ΠΔΕ (αν και ειδικά τον Αύγουστο καταγράφουν ανάκαμψη). Τα συνολικά έσοδα είναι αυξημένα για συγκυριακούς λόγους (δόση Ενισχυμένης Εποπτείας και προκαταβολή Σχεδίου Ανάκαμψης που είχαν υπολογισθεί να  έρθουν αργότερα).

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ δήλωσε σχετικά πως «τα έσοδα του μηνός Αυγούστου κινήθηκαν ικανοποιητικά, καθώς παρουσιάζουν απόκλιση από το στόχο πολύ μικρότερη των επιπτώσεων της αναβολής των δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος, που επρόκειτο να εισπραχθούν μέχρι τέλος Αυγούστου (200-250 εκατ.)».

Αναφέρει ο κ. Σκυλακάκης πως «η πορεία του τουρισμού τον Ιούλιο και Αύγουστο και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του φόρου εισοδήματος αναμένεται να απεικονιστούν στα έσοδα των επομένων μηνών και οι σχετικές προβλέψεις θα δημοσιοποιηθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου».

Πηγές του ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν πως το πρώτο εξάμηνο είχαμε από τον τουρισμό τόνωση 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η ενίσχυση στο ΑΕΠ το 2ο εξάμηνο υπολογίζεται σε 8-9 δισ. ευρώ.  Υπάρχει ακόμη μία μικρή ανασφάλεια αναφορικά με το ύψος των εσόδων ανά επισκέπτη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν θα υπάρξει με βεβαιότητα μεγαλύτερη τόνωση εσόδων από τον τουρισμό το 2ο εξάμηνο.

Επίσης, το πρωτογενές αποτέλεσμα, μετά τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, επισημαίνεται από πηγές πως μένει σταθερό. Αυτή, εξήγησαν, είναι η λογική της απόφασης για λήψη πρόσθετών μέτρων. Βεβαίως, αν πάει καλύτερα το έτος μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο πρωτογενές.

Για πρόσθετα μέτρα είπαν πηγές πως «ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι του πρωθυπουργού» αλλά και αν εμφανιστεί μία καλύτερη εικόνα του ΑΕΠ από το 5,9% αυτή η καλύτερη εικόνα θα πρέπει να αξιολογηθεί με βάση την προέλευση των εσόδων. Δηλαδή, επισήμαναν, ένα κόμμάτι της καλύτερης πορείας του ΑΕΠ το 2021 οφείλεται στην ταχύτερη επάνοδο της οικονομίας. Η οικονομία «φαίνεται πως αντιστέκεται στην πανδημία», επισήμαναν, Ένα δεύτερο κομμάτι είναι πιο μόνιμο, κυρίως ως αποτέλεσμα επενδύσεων. Πιθανότατα θα έχουμε καλύτερη  χρονιά το 2022 αλλά πρέπει να γίνει «λογαριασμός» για να φανεί ο μόνιμος δημοσιονομικός «χώρος» και τι οφείλεται στην επαναφορά της οικονομίας. «το άθροισμα είναι καλύτερο του 2021- 2022 από αυτό που περιμέναμε» είπαν οι ίδιες πηγές. Αλλά το τι θα συμβεί με το ΑΕΠ έως το τέλος του 2021 και πως θα το μοιράσουμε σε προσωρινό και μόνιμο δεν είναι ακόμη εμφανές, εξήγησε.  

Για εκτιμήσεις περί ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ έως και κατά 8% πληγές του ΥΠΟΙΚ είπαν πως παραμένουν συντηρητικοί γιατί έχουν πολύ μεγάλη σημασία – και για τον πληθωρισμό – οι προσδοκίες και το πως αυτές διαμορφώνονται.

Για τον δημόσιο τομέα είπαν πηγές του ΥΠΟΙΚ πως ήταν απολύτως προστατευμένος στην περίοδο της πανδημίας. Είχαμε πραγματικές αυξήσεις γιατί είχαμε αποπληθωρισμό. Μόνιμα μέτρα μπορούμε να λάβουμε από το 2023 και μετά, ανέφεραν. Επανέλαβαν πως οι αποφάσεις για μέτρα ελάφρυνσης είναι συνάρτηση του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται.

Για την ώρα επισήμαναν πως δεν είναι γνωστοί καν οι στόχοι για το 2023 και μετά. Μία διαφορά 0,2% του ΑΕΠ στο πρωτογενές πλεόνασμα είναι 400 εκατ ευρώ δημοσιονομικός χώρος είπαν χαρακτηριστικά. Το 2022 ισχύει η ρήτρα διαφυγής αλλά «αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε μία δημοσιονομική πολιτική που επανέρχεται σε μία σχετική κανονικότητα» επισήμαναν Η ρήτρα εφαρμόζεται τηρώντας τους κανόνες και σε συννενόηση με τους θεσμούς, πρόσθεσαν.

«Έχουμε μπροστά μας μία θετική περίοδο στην οποία θα πρέπει να μετατρέψουμε την ανάκαμψη που είναι γρήγορη σε μόνιμη ανάπτυξη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τα αναλυτικά στοιχεία του ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Αυγούστου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 10,523 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 13,487 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025 και ελλείμματος 9,681 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 6,385 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9,405 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 5,484 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34,682 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,450 δισ. ευρώ ή 7,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Ωστόσο σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ στα αυξημένα έσοδα του οκταμήνου περιλαμβάνονται: (α) η προκαταβολή, τον  μήνα Αύγουστο 2021, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ποσού 2,310 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, καθώς και (β) τα έσοδα από ANFA’s, ποσού 644 εκατ. ευρώ, που εισπράχτηκαν τον Ιούλιο 2021 τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί  στο ΜΠΔΣ 2022-2025.  Συνεπώς, μη συμπεριλαμβανομένων των ανωτέρω ποσών, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν μείωση κατά 504 εκατ. ευρώ ή 1,6% έναντι της εκτίμησης που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025, εξαιτίας, κυρίως, των μειωμένων εσόδων του ΠΔΕ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 37,506 δισ. ευρώ, αυξημένα  κατά 2.361 εκατ. ευρώ ή 6,7% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 28,758 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 142 εκατ. ευρώ ή 0,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικούπροϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

 Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,824 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 89 εκατ. ευρώ από το στόχο (2,912 δισ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 3,404 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 292 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Πορεία εσόδων Αυγούστου

Ειδικότερα, τον Αύγουστο 2021 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 7,713 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 3,085 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο εξαιτίας κυρίως της είσπραξης της προκαταβολής ποσού 2,310 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί το μήνα Σεπτέμβριο 2021 όπως, προαναφέρθηκε, καθώς και των αυξημένων εσόδων του ΠΔΕ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 8,045 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 3,012 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,383 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά μόλις 41 εκατ. ευρώ ή 0,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025, λαμβανομένης υπόψη της παράτασης που δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα και την συνακόλουθη παράταση πληρωμής της πρώτης και της δεύτερης δόσης μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2021.

Οι επιστροφές εσόδων του Αυγούστου 2021 ανήλθαν σε 332 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 73 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (405 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1,227 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 735 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Πορεία δαπανών

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο τουΙανουαρίου - Αυγούστου 2021 ανήλθαν στα 45,205 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 514 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου (45,719 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Η υποεκτέλεση του Τακτικού Προϋπολογισμού ύψους 215 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των επιχορηγήσεων προς ΟΚΑ ύψους 347 εκατ. ευρώ. Αναμένεται πλήρης απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων έως το τέλος του έτους.

Αντίθετα, οι ταμειακές πληρωμές που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (κατηγορία αποκτήσεων παγίων περιουσιακών στοιχείων), κινήθηκαν αυξητικά σε σχέση με τον αρχικό στόχο κατά 760 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των σχετικών συμβάσεων. Οι πληρωμές στο σκέλος του ΠΔΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρουσίασαν μείωση σε σχέση με τον στόχο κατά 299 εκατ. ευρώ ή 5,0%. Επισημαίνεται ότι οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας λαμβάνουν χώρα, ακολουθώντας διαδικασίες ανάλογες του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου, έχει ως εξής:

α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 (μισθωτών) ύψους 1,896 δισ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),

β) η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1,618 δισ. ευρώ από την κατηγορία των μεταβιβάσεων και 1,108 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ,

γ) η κρατική αποζημίωση εκμισθωτών ύψους 715 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένων μισθωμάτων που λαμβάνουν,

δ) η επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 225 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων από την πανδημία,

ε) η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 548 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

στ) η επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων104 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

ζ) οι δαπάνες σχετικά με το ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων ύψους 220 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

η) η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών ύψους 113 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και

θ) η συνεισφορά του δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών ύψους 102 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου - Αυγούστου 2021 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κατά 5,474 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων δαπανών για μέτρα κατά της πανδημίας και των αυξημένων πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων στο σκέλος του τακτικού προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

MUST READ

Σταϊκούρας: Ισχυρή ανάκαμψη φέτος, διατηρήσιμη ανάπτυξη από το 2022 και μετά