Οι βρετανικές εξαγωγές στην ΕΕ σε ανώτερα από τα προ-Brexit επίπεδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι βρετανικές εξαγωγές στην ΕΕ σε ανώτερα από τα προ-Brexit επίπεδα
Οι εξαγωγές στην ΕΕ αυξήθηκαν στα 14,3 δισ. λίρες και οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 19,1 δισ. λίρες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Εθνικής Στατιστικής.

Οι βρετανικές εξαγωγές αγαθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάνω από τα επίπεδα πριν από το Brexit για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούνιο, μισό χρόνο μετά τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων της χώρας με την Ένωση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι εξαγωγές στην ΕΕ αυξήθηκαν στα 14,3 δισ. λίρες και οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 19,1 δισ. λίρες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Εθνικής Στατιστικής. Ωστόσο, αυτό διεύρυνε το εμπορικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου με το γκρουπ των 27 μελών κατά 7,4% σε σύγκριση με τον Μάιο.

Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών, εξαιρουμένων των πολύτιμων μετάλλων, μειώθηκαν κατά 2,2% τον Ιούνιο, λόγω της πτώσης των εξαγωγών κατά 5,6% σε χώρες εκτός ΕΕ, κυρίως λόγω της μείωσης των ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων και αυτοκινήτων.

Όλες οι εμπορικές ροές κατέγραψαν διψήφια αύξηση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, με τις εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ (35%) και τις εξαγωγές στην ΕΕ (29%) να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό.

Οι εξαγωγές ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 14% τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Οι Βρετανοί παραγωγοί στις βιομηχανίες τροφίμων και γεωργίας αντιμετωπίζουν το βάρος των ελέγχων και των κανονισμών που προώθησε η Ένωση. Οι εξαγωγές ψαριών και οστρακοειδών, μιας άλλης βασικής εξαγωγικής βιομηχανίας, αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ οι εξαγωγές σιδήρου και χάλυβα αυξήθηκαν κατά 61% από το προηγούμενο έτος.

Η παρακολούθηση της μεταβαλλόμενης σύνθεσης των εμπορικών συναλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο θα είναι το κλειδί για την αξιολόγηση της επιτυχίας του κυβερνητικού project «Παγκόσμια Βρετανία». Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε σε 5,2 δισ. λίρες το δεύτερο τρίμηνο.

Ο αντίκτυπος του Brexit στην βρετανική οικονομία θα πάρει πολύ χρόνο για να υλοποιηθεί πλήρως.

Παρά την ταραχώδη αρχή του έτους, οι βρετανικές εξαγωγές στην Ευρώπη έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό, αλλά εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με την ευρύτερη ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με τον James Smith, οικονομολόγο της ING. Αυτό υποδηλώνει ότι «οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στις νέες διαδικασίες», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider