Διεθνή
30-07-2021 | 18:16

Μπούλαρντ (Fed): Πρέπει να έχουμε τελειώσει με το tapering μέχρι τον Μάρτιο

Newsroom
Μοιράσου το
Μπούλαρντ (Fed): Πρέπει να έχουμε τελειώσει με το tapering μέχρι τον Μάρτιο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Fed θα πρέπει να αρχίσει να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων αυτό το φθινόπωρο και να τελειώσει μέχρι τον Μάρτιο, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ.

Σε ομιλία του στο European Economics and Financial Center, ο Μπούλαρντ είπε ότι πιστεύει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές «είναι πολύ καλά προετοιμασμένες» για τη απομείωση του προγράμματος.

Η Fed αγοράζει 80 δισ. δολάρια σε ομόλογα δημοσίου και 40 δισ. δολάρια MBS κάθε μήνα από τον περασμένο Ιούνιο για να στηρίξει την οικονομία και να διατηρήσει τις οικονομικές συνθήκες ευνοϊκές.

Με την οικονομία να αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 6,4% τους τελευταίους έξι μήνες, η Fed άρχισε να συζητά πώς και πότε θα επιβραδύνει αυτές τις αγορές.

Η Fed έχει θέσει ένα πρότυπο «ουσιαστικής περαιτέρω προόδου» στους στόχους της για πλήρη απασχόληση και σταθερό πληθωρισμό 2% πριν αρχίσει να μειώνει τις αγορές assets.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τετάρτη ότι αυτό το πρότυπο «ουσιαστικής περαιτέρω προόδου» δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί και η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί τα δεδομένα.

Ο Τζέιμς Μπούλαρντ παρουσίασε μια επιθετική στρατηγική βασισμένη σε στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί. Είπε ότι αναμένει αύξηση του ΑΕΠ το β’ εξάμηνο και ένα ποσοστό της αύξησης του πληθωρισμού φέτος θα διαρκέσει έως το 2022.

«Νομίζω ότι η επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει αυτό το φθινόπωρο και να αρχίσει το tapering, και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο Μπούλαρντ.

«Θα είχα στόχο να τελειώσω μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του επόμενου έτους», πρόσθεσε.

Αυτή η στρατηγική θα δώσει στην Fed την επιλογή να αυξήσει τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός δεν μετριαστεί όσο αναμένει η Fed το επόμενο έτος, είπε.

Photo: AssociatedPress

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.