Πράσινο φως για την καταβολή των 4 δισ. του Ελλάδα 2.0 την άλλη εβδομάδα - Προς έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινο φως για την καταβολή των 4 δισ. του Ελλάδα 2.0 την άλλη εβδομάδα - Προς έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ
Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης για το νέο ΕΣΠΑ, με τη συμμετοχή της αρμόδιας επιτρόπου της ΕΕ. Αύριο η κύρωση από τη Βουλή του Σχεδίου Ανάκαμψης, μετά την πρωτιά στην υπογραφή των συμβάσεων.

Υψηλή κινητικότητα αναμένεται από σήμερα στο πεδίο των κοινοτικών κονδυλίων που αναλογούν στην Ελλάδα μέσα από δυο οχήματα: Aπό τα 30,5 δισ. ευρώ του Ελλάδα 2.0 και από το νέο ΕΣΠΑ των 21 δισ. ευρώ.

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα διεξάγει τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, παρουσία της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε. Elisa Ferreira. Στο επίκεντρο θα είναι το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο κατατέθηκε στην Κομισιόν πρώτο ανάμεσα στα σχέδια των κρατών μελών.

Επόμενος στόχος είναι η ταχύτερη δυνατή έναρξή του, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να κατατεθούν και να διαπραγματευτούν τα Τομεακά και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Προτεραιότητα είναι και το νέο «Ανταγωνιστικότητα» μέσω του οποίου διοχετεύονται τα κονδύλια 4 δισ. προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα μέτρα στήριξης.

Υπενθυμίζεται πως στο ΕΣΠΑ η προκαταβολή έρχεται ανά πρόγραμμα και είναι πολύ μικρή. Γι' αυτό και έχει σημασία να προχωρήσουν οι εγκρίσεις/εντάξεις έργων, ώστε να γίνουν και αιτήσεις πληρωμής.

Η προκαταβολή του Ελλάδα 2.0

Αύριο τη σκυτάλη λαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ, οι συμβάσεις του οποίου αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή. Με στόχο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, μέσα στην επόμενη εβδομάδα να καταστεί εφικτή η έλευση της προκαταβολής του 13% (που αντιστοιχεί σε περίπου 4 δισ. ευρώ δανείων και επιδοτήσεων).

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος που υπέγραψε συμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διατηρώντας την πρωτοπορία στις κινήσεις της, ενώ αυτό που επιχειρείται στη συνέχεια είναι μία ανάλογη εξέλιξη και σε σχέση με την προκαταβολή.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, προανήγγειλε μετά το Ecofin της προηγούμενης Δευτέρας την καταβολή των προκαταβολών σταδιακά το επόμενο διάστημα, ξεκινώντας από τις επόμενες ημέρες.

Αλλά και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στη Βουλή, αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάκαμψης είπε μεταξύ άλλων ότι μετά την κύρωση των δύο συμφωνιών από τη Βουλή, η Ελλάδα θα πάρει στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, περίπου 4 δισ. ευρώ. «Είναι σημαντικό, διότι αυτά τα 4 δισ. δίνουν την αίσθηση στις αγορές ότι η Ελλάδα προχωράει σωστά. Γι' αυτό δεν θα ήθελα να καθυστερήσει η έγκριση των δύο συμφωνιών και γι' αυτό κινηθήκαμε και με μεγάλη ταχύτητα για να φτάσει στη Βουλή το σχέδιο, ελάχιστες μέρες αφότου βγήκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Οι υπηρεσίες σε Αθήνα και Βρυξέλλες τελειώνουν τις εκκρεμότητες μέσα στις επόμενες και μετά από ολιγοήμερες διακοπές θα ξεκινήσει η επόμενη φάση. Με στόχο τα... δύσκολα: Την υπογραφή των συμβάσεων για τη διανομή των δανείων που πρέπει να «τρέξουν» το φθινόπωρο, αλλά και την ενεργοποίηση επενδύσεων που θεωρούνται σχετικά ώριμες, μετά το 1ο πακέτο των 12 σχεδίων.

Υπενθυμίζεται πώς το Σχέδιο Ανάκαμψης διοχετεύει τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ στο πεδίο των επιδοτήσεων θα διοχετεύσει 1,5 δισ. για μικρομεσαίες εταιρείες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η δράση και την ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το φθινόπωρο αναμένεται φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο θα ενταχθούν τα φορολογικά κίνητρα που περιέχονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υπεραποσβέσεις, μείωση φορολογίας και άλλες παρεμβάσεις για την ενίσχυση συγχωνεύσεων, αλλά και παρεμβάσεις για τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι όροι των 2 συμβάσεων για το δάνειο και τις επιδοτήσεις των 30,5 δισ. – Στη Βουλή ως νομοσχέδιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider