Όλο το πρόγραμμα επιδοτήσεων μισού δισ. για νέα POS, ταμειακές μηχανές και κουπόνια ψηφιοποίησης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλο το πρόγραμμα επιδοτήσεων μισού δισ. για νέα POS, ταμειακές μηχανές και κουπόνια ψηφιοποίησης
Η εμβληματική επένδυση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Πως θα υλοποιηθεί η πιο μεγάλη επιδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ελλάδα2.0. Τι αναφέρεται στο έγγραφο που ενέκρινε η Επιτροπή. Τα υποέργα και τα κριτήρια. Το ποσοστό κάλυψης.

Το πιο μεγάλο πρόγραμμα επιδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Ελλάδα 2.0 θα διανείμει περίπου 500 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο ειδικό έγγραφο για το εν λόγω πρόγραμμα που ενέκρινε η Επιτροπή αναφέρονται οι όροι υλοποίησης, τα κριτήρια και το ποσοστό κάλυψης από την ΕΕ.

Στόχος είναι να επιδοτηθεί έως και κατά 75% η αναβάθμιση 500.000 ταμειακών ταμειακών μηχανών και αντικατάσταση 100.000 συστημάτων POS. Επίσης στόχος είναι σε 100.000 ΜμΕ να διαθέσει κουπόνι ψηφιοποίησης, σε 1000 ΜμΕ να χρηματοδοτηθεί η μετάβασή τους στο cloud, αλλά και να καταστεί εφικτή η ίδρυση 4 εμβληματικών βιομηχανικών πλατφόρμων και του κόμβου Gaia X ΜμΕ.

Σκοπός των παρεμβάσεων είναι να βελτιώσουν την λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων. Τα χρήματα θα καλυψθουν σε ένα βαθμό (375 εκατ ευρώ) από το Σχέδιο Ανάκαμψης και αποτελούν μέρος του πακέτου 1,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων που στρέφονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα έχει 4 υποέργα:

- Υποέργο 1: στήριξη της ψηφιοποίησης 100.000 ΜμΕ μέσω συστήματος κουπονιών.

- Υποέργο 2: ολοκλήρωση υποδομής υπολογιστικού νέφους (cloud), χρηματοδοτική στήριξη1.000 ΜμΕ από το πρόγραμμα κουπονιών για τη μετάβασή τους μόνο στο υπολογιστικό νέφος (cloud), παράδοση υποδείγματος βιομηχανικών πλατφορμών δεδομένων Industrial Data Platforms (IDP), δημιουργία ελληνικού κόμβου (hub) Gaia-X για τις ΜμΕ και σύσταση 4 εμβληματικών βιομηχανικών πλατφορμών δεδομένων IDP.

- Υποέργο 3: αναβάθμιση ή αντικατάσταση 500 000 ταμειακών μηχανών ή με λύσεις μέσω υπολογιστή, αντικατάσταση 100.000 παλαιών συστημάτων POS (παροχή πιστοποίησης από τους δικαιούχους σχετικά με την ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας / προϊόντος / απόδειξη πληρωμής για να βεβαιώσετε την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών)

* Υποέργο 4: Δράσεις υποστήριξης

Η επιδότηση θα συνδυάζεται με τα φορολογικά κίνητρα αυξημένων αποσβέσεων για ψηφιακής επενδύσεις που προβλέπει το Ελλάδα 2.0.

Δικαιούχοι της δράσης θα είναι όλες οι ΜΜΕ στην Ελλάδα, με στόχο να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον το 30% από αυτές πωλούν διαδικτυακά και το 40% από αυτούς αγοράζουν διαδικτυακά. Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν μέσω μιας διαδικασίας ιεράρχησης, δίνοντας έμφαση στους βασικούς τομείς της Ελλάδας και σε ολόκληρες αλυσίδες αξίας (π.χ. τουρισμός) που μπορούν να έχουν δικτυακό και μετασχηματιστικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, πέρα από μεμονωμένες ΜΜΕ, θα επιτρέπονται μεγαλύτερες θεματικές και ειδικές ομάδες αλυσίδων ΜΜΕ που ενεργούν συλλογικά ως δικαιούχοι (π.χ. φρέσκα τρόφιμα, logistics).

Οι επενδύσεις θα στοχεύουν σε τεχνολογίες και υπηρεσίες για την προώθηση της ψηφιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή εφαρμογές ηλεκτρονικών πληρωμών, ηλεκτρονικών πωλήσεων και ηλεκτρονικής τιμολόγησης, εργαλεία για ψηφιακή διαφήμιση, συστήματα τηλεργασίας, επιχειρηματικές αναλύσεις, αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων, υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και αποκατάστασης καταστροφών, τεχνητή νοημοσύνη, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για ανέπαφες υπηρεσίες, συστήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, υποδομές και υπηρεσίες cloud, πρότυπα και λογισμικό πλατφόρμας βιομηχανικών δεδομένων, ταμειακές μηχανές και αναβάθμιση οικοσυστήματος POS.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα γίνει το 1ο τρίμηνο 2022. Η περίοδος εκτέλεσης των επενδύσεων εκτιμάται σε 40 μήνες και να ολοκληρωθεί έως το 4ο τρίμηνο του 2024. Το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι 465 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ ) ή 375 έυρώ (χωρίς ΦΠΑ) από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Στο Υποέργο 1 θα δοθούν 180 εκατομμύρια ευρώ, στο Υποέργο 2 για τις βιομηχανικές πλατφόρμες δεδομένων θα μοιρασθούν 100 εκατομμύρια και για νέες ταμειακές Μηχανές και POS 165 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτιμάται πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη των ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων μακροχρόνιων επιπτώσεων:

● Αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, οι επιχειρήσεις αναμένεται να μειώσουν το λειτουργικό κόστος αυξάνοντας την ευελιξία και μείωση της αβεβαιότητας.

● Αύξηση των πωλήσεων βελτιώνοντας τις στρατηγικές μάρκετινγκ μέσω της καλύτερης αφοσίωσης με τους πελάτες.

● Βελτίωση εξωτερικών επιχειρηματικών λειτουργιών, όπως διαχείριση σχέσης πελατών (CRM).

● Επιτρέπει μεγαλύτερη διαφοροποίηση προϊόντων, καλύτερη ενοποίηση συστημάτων αλυσίδας εφοδιασμού και νέα επιχειρηματικά μοντέλα

● Ένταξη στις παγκόσμιες αγορές, καθώς η τεχνολογία μειώνει το κόστος που σχετίζεται με τις μεταφορές

Επισημαίνεται στο έγγραφο πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ιδιωτικού τομέα της Ελλάδας έχει καθυστερήσει. Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών και οι ΜΜΕ είναι τώρα πρόθυμες να εξελιχθούν και να υιοθετήσουν νέες ψηφιακές λύσεις.

Ωστόσο, η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων απαιτεί σημαντική επένδυση. Οι μεγαλύτερες εταιρείες τείνουν να κάνουν τέτοιες επενδύσεις καθώς έχουν πρόσβαση στο απαιτούμενο κεφάλαιο αλλά επίσης αποκομίζουν σημαντικά οφέλη. Αλλά επειδή η ελληνική οικονομία κυριαρχείται από ΜΜΕ με λιγότερες από 10 υπαλλήλους, που δραστηριοποιούνται σε παραδοσιακούς μη ψηφιακούς τομείς «χαμηλής τεχνολογίας», μια τέτοια επένδυση θα πρέπει να σχεδιαστεί για να είναι εξαιρετικά εύκολη τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στην εκτέλεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider