Δαγούμας: Πρωτοβουλία της ΡΑΕ για μεγαλύτερη διαφάνεια στις ρήτρες τιμολογίων ρεύματος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δαγούμας: Πρωτοβουλία της ΡΑΕ για μεγαλύτερη διαφάνεια στις ρήτρες τιμολογίων ρεύματος
Η ΡΑΕ θα προχωρήσει σε διαβούλευση τον Ιούλιο πρότασης για «καθαρούς» κανόνες στον τρόπο χρέωσης των καταναλωτών, σημείωσε ο πρόεδρος της Αρχής, Αθ. Δαγούμας, στο 5ο Παγκρήτιο Συνέδριο Ενέργειας

Πρόταση για τη δημιουργία καθαρών κανόνων στην εφαρμογή των ρητρών αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος ετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), όπως σημείωσε χθες ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας στο 5ο Παγκρήτιο Συνέδριο Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, η πρότασης στοχεύει στο να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο υπολογισμού των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς που προκύπτουν από τις ρήτρες. Επίσης, στόχος είναι να αποτραπούν οι μεγάλες αυξομειώσεις των ποσών που καλούνται να καταβάλουν οι καταναλωτές.

Ο κ. Δαγούμας επισήμανε πως η παρέμβαση της ΡΑΕ έρχεται σε μία συγκυρία σημαντικής ανόδου των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν φτάσει τα 90-100 ευρώ ανά ΜWh (Μεγαβατώρα), από 40 ευρώ που ήταν τον περασμένο Μάιο. Για τον λόγο αυτό, υπάρχει αντίδραση από τους καταναλωτές και η αποστολή της ΡΑΕ είναι η προστασία τους.

Όσον αφορά την άνοδο του χονδρεμπορικού κόστους, ο πρόεδρος της ΡΑΕ επισήμανε ότι οι κύριες αιτίες είναι η άνοδο των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, καθώς και η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων, που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες. Επίσης, στο γεγονός αυτό συνέβαλε και η άνοδος των θερμοκρασιών, η οποία ενίσχυσε τη ζήτηση, τη στιγμή που λόγω καιρικών συνθηκών ήταν περιορισμένη η ηλεκτροπαραγωγή από τα αιολικά πάρκα.

Σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές τιμές

Παρόμοιες ανοδικές τάσεις στο χονδρεμπορικό κόστος επικρατούν πάντως σε όλην την Ευρώπη, ενώ μάλιστα η αναδιοργάνωση των ελληνικών χονδρεμπορικών αγορών, με την εφαρμογή του Target Model, έχει επιφέρει σύγκλιση των εγχώριων τιμών με αυτές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών. Μάλιστα, όπως έδειξε με σχετικό διάγραμμα, οι τιμές στην Ελλάδα είναι μικρότερες πλέον από αυτές στην Ιταλία.

Στις επόμενες κινήσεις της ΡΑΕ για την προστασία των καταναλωτών, σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, είναι και η λειτουργία ενός ιντερνετικού εργαλείου υποβολής παραπόνων, για την προετοιμασία του οποίου η Αρχή βρίσκεται ήδη σε επαφή με την αγορά, αλλά και τις καταναλωτικές οργανώσεις. Παράλληλα, η ΡΑΕ πρόκειται να προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων στις χονδρεμπορικές αγορές, για την ακόμη πιο εύρυθμη λειτουργία τους. Μάλιστα, ο σχετικός οδικός χάρτης (Market Reform Plan) θα τεθεί σε διαβούλευση στα τέλη Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider