«Ηρακλής ΙΙ»: Μέχρι 30 μήνες η περίοδος χάριτος για τους Servicers – Τιτλοποιήσεις και για συμβάσεις leasing

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ηρακλής ΙΙ»: Μέχρι 30 μήνες η περίοδος χάριτος για τους Servicers – Τιτλοποιήσεις και για συμβάσεις leasing
Η παράταση του «Ηρακλή» για περίοδο 18 μηνών, μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, στοχεύει στην επίτευξη μονοψήφιου δείκτη ΜΕΔ που θα συγκλίνει στα ευρωπαϊκά επίπεδα, από όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, μέχρι το τέλος του 2022.

Προς ψήφιση οδεύει την ερχόμενη εβδομάδα η παράταση του «Ηρακλή» που κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Ιουλίου με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης η ενσωμάτωση των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ηλεκτρονικό εμπόριο, με ισχύ από 1.7.2021, και βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας.

Η παράταση του «Ηρακλή» για περίοδο 18 μηνών, μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, στοχεύει στην επίτευξη μονοψήφιου δείκτη ΜΕΔ που θα συγκλίνει στα ευρωπαϊκά επίπεδα, από όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, μέχρι το τέλος του 2022. Ο μονοψήφιος δείκτης ΜΕΔ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στα επίπεδα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών στα τέλη του 2022, θα αποτελέσει τον καταλύτη για την κατάκτηση υψηλότερης επενδυτικής βαθμίδας για την χώρα το 2023.

Ο εφαρμοστικός νόμος για τον «Ηρακλή ΙΙ» αποτυπώνει τις προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει δύο σημαντικές προσθήκες:

α) Παρέχεται η δυνατότητα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που στοιχειοθετούν έκτακτες καταστάσεις, να δίνεται, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, παράταση στην εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 4649/2019 για διάστημα 6 μηνών. Πρόκειται για 6μηνη παράταση στην 24μηνη περίοδο που δίνεται στις εταιρείες διαχείρισης για την έναρξη της μέτρησης των επιδόσεών τους στις ανακτήσεις των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων.
Με την παράταση των 6 μηνών παρέχεται η αναγκαία ευελιξία ώστε να διασφαλίζεται περαιτέρω η πορεία των ανακτήσεων από τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», παρά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Ως αποτέλεσμα, διασφαλίζεται και η παρεχόμενη εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι εκτάκτων συνθηκών στο μέλλον που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικούς κλυδωνισμούς τις αγορές, όπως ήταν η πρωτοφανής συνθήκη της πανδημικής κρίσης. Σημειώνεται ότι η έναρξη των προθεσμιών μετράει από την έναρξη της διαχείρισης των τιτλοποιημένων απαιτήσεων. Με αφετηρία αυτό το χρονικό σημείο, η συνολική περίοδος χάριτος που δίνεται στις εταιρείες διαχείρισης για να επιτύχουν τις εισπράξεις που προβλέπονται στο business plan βάσει του οποίου ο εξωτερικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης έχει δώσει το rating στις ομολογίες υψηλής διαβάθμισης, μπορεί να φτάνει στους 30 μήνες.

β) Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των «τιτλοποιήσεων απαιτήσεων», ώστε να περιλαμβάνεται η μεταβίβαση απαιτήσεων από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) που έχουν χορηγηθεί από πιστωτικά ιδρύματα.

Οι πρώτες αιτήσεις συμμετοχής των τραπεζών με νέες τιτλοποιήσεις στον «Ηρακλή ΙΙ» έχουν ήδη υποβληθεί.

Ο «Ηρακλής» αποτελεί ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού μέσω της παροχής κρατικής εγγύησης σε ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας τιτλοποιημένων δανείων, έναντι προμήθειας που λαμβάνει το Δημόσιο, η οποία υπολογίζεται σε όρους αγοράς. Πρόκειται για μία συστημική λύση για τη μείωση των κόκκινων δανείων, χωρίς κανένα κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο και με ευρύτερα οφέλη για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

Στην πρώτη περίοδο του «Ηρακλή», από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Απρίλιο του 2021, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμμετείχαν στο πρόγραμμα, με συνολικό ποσό τιτλοποιήσεων περίπου 32 δισ. ευρώ.

Στις 9 Απριλίου 2021, αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα του «Ηρακλή» για τη δραστική μείωση των ΜΕΔ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της για την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» για ακόμα 18 μήνες και με προϋπολογισμό εγγύησης έως 12 δισ. ευρώ (όπως και στην πρώτη περίοδο λειτουργίας του Σχήματος).

Τα θετικά αποτελέσματα του «Ηρακλή» στις ελληνικές τράπεζες είναι ήδη ορατά με την ανταπόκριση των ξένων επενδυτών στις επιτυχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσαν επιτυχώς ήδη δύο συστημικές τράπεζες.

Ο «Ηρακλής ΙΙ» θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω ενίσχυση των θετικών προοπτικών του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας. Το θετικό του αποτύπωμα έχει ιδιαίτερη σημασία στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όπου οι τράπεζες έχουν να διαδραματίσουν έναν κομβικό ρόλο για την διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και για την αξιολόγηση των μεγάλων και των μικρότερων επενδυτικών έργων που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατατέθηκε το ν/σ του ΥΠΟΙΚ για ηλ. εμπόριο, την παράταση του «Ηρακλή», για ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider