Πτωχευτικός: Το μεγάλο στοίχημα των ρυθμίσεων – Οφειλές 2,7 δισ. ευρώ ήδη στην πλατφόρμα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτωχευτικός: Το μεγάλο στοίχημα των ρυθμίσεων – Οφειλές 2,7 δισ. ευρώ ήδη στην πλατφόρμα
25.000 αιτήσεις σε ένα μήνα. Από τις προς ρύθμιση οφειλές, ποσό 850 εκατ. ευρώ ενήμερες. 250 εκατ. ευρώ η επιδότηση στο «Γέφυρα Ι» για 80.000 στεγαστικά δάνεια. Ήδη 17.000 οι επιλέξιμοι οφειλέτες στο «Γέφυρα ΙΙ», 20.000 αιτήσεις υπό επεξεργασία. 

«Κύμα» αιτημάτων για ρυθμίσεις οφειλών θα πρέπει να διαχειριστούν οι τράπεζες, οι εταιρείες διαχείρισης, το Δημόσιο (ΑΑΔΕ) και τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ) μέσα στον Ιούλιο, όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρθηκαν σε χθεσινή σύσκεψη του Υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα με τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης, ΤτΕ, επικεφαλής ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φ. Κουρμούση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, όπως αναφέρθηκε, στην πλατφόρμα για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών έχουν υποβληθεί από την 1η Ιουνίου περίπου 25.000 αιτήσεις για συνολικό ποσό οφειλών 2,7 δισ. ευρώ. Από τις οφειλές αυτές, ποσό περίπου 770 εκατ. ευρώ αφορά ενήμερες οφειλές σε καθυστέρηση από 0 έως 30 ημέρες, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι οφειλές σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες, δηλαδή οφειλές που θεωρούνται επίσης ενήμερες, τότε το ποσό των ενήμερων οφειλών προς ρύθμιση φτάνει τα 850 εκατ. ευρώ.

Στη διαφαινόμενη – και από τη χθεσινή σύσκεψη επιβεβαιωμένη - πληθώρα των οφειλών που είναι ενήμερες αλλά αποζητούν ρύθμιση και «κούρεμα» στην πλατφόρμα της 2ης ευκαιρίας, είχε αναφερθεί σε ρεπορτάζ του το insider.gr.

Στη χθεσινή σύσκεψη οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης διατύπωσαν την ανησυχία τους στον Υπουργό Οικονομικών για το ότι το δέλεαρ του «κουρέματος» οφειλής στην πλατφόρμα, μπορεί να δημιουργήσει «παράθυρο» καταχρηστικών συμπεριφορών από οφειλέτες που είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν στο ακέραιο τις οφειλές τους. Το γενικό κλίμα, πάντως, είναι θετικό για την πορεία του νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας, με τον όγκο των ρυθμίσεων που θα χρειαστεί να χειριστούν πιστωτές – Δημόσιο και ΕΦΚΑ να συνιστά πρόκληση. Υπενθυμίζεται ότι η παροχή ρύθμισης από τους πιστωτές πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών, δηλαδή οι πρώτες ρυθμίσεις αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, στη χθεσινή σύσκεψη επιβεβαιώθηκε και ότι από τις 15 Ιουλίου η πλατφόρμα θα μπορεί να δέχεται τις αιτήσεις των ευάλωτων δανειοληπτών. Όπως είχε γράψει το insider.gr, οι ευάλωτοι δανειολήπτες θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους με τη λήψη στεγαστικού επιδόματος και να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό, από τις 15 Ιουλίου, καθώς η πλατφόρμα δεν έχει ενσωματώσει ακόμη τις παραμέτρους για την υποδοχή αιτήσεων από τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών.

«Γέφυρα» Ι και ΙΙ

Εντωμεταξύ, στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε και η πορεία των προγραμμάτων «Γέφυρα» Ι και ΙΙ, τα οποία αποτελούν ουσιαστικό στήριγμα σε οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημική κρίση και τους πιστωτές τους, ώστε να διατηρηθούν εξυπηρετούμενα τα δάνεια.

Όπως αναφέρθηκε, με το πρόγραμμα «Γέφυρα Ι» θα επιδοτηθούν περίπου 80.000 στεγαστικά δάνεια, με το ποσό της επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό να φτάνει σε περίπου 250 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι επιδοτήσεις των δανείων αυτών θα πιστώνονται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Για το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ», το οποίο επιδοτεί επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση, αναφέρθηκε ότι μέχρι στιγμής 17.000 δανειολήπτες έχουν κριθεί επιλέξιμοι, ενώ άλλες 20.000 αιτήσεις βρίσκονται υπό επεξεργασία για να κριθεί η επιλεξιμότητά τους. Σημειώνεται ότι οι πρώτες καταβολές επιδοτήσεων, αναδρομικά για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, αναμένεται να πιστωθούν στους δικαιούχους από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider