Πώς θα προστατεύσουν οι ευάλωτοι την πρώτη κατοικία τους – Ξεκινούν στις 15 Ιουλίου οι αιτήσεις

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα προστατεύσουν οι ευάλωτοι την πρώτη κατοικία τους – Ξεκινούν στις 15 Ιουλίου οι αιτήσεις
Αρκετοί ενήμεροι οφειλέτες μεταξύ των ευάλωτων καλούνται από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης να σπεύσουν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν στεγαστικό επίδομα (έως 210 ευρώ). Στα 70.000 – 80.000 ευρώ το μέσο στεγαστικό δάνειο, 200 – 300 ευρώ η μέση μηνιαία δόση.

Αιτήσεις για τη ρύθμιση των οφειλών τους με τη λήψη στεγαστικού επιδόματος για την αποπληρωμή των δόσεων, θα μπορούν να υποβάλουν σύντομα οι ευάλωτοι δανειολήπτες, προστατεύοντας την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η πλατφόρμα της ρύθμισης οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας θα ανοίξει για την υποδοχή αιτήσεων από ευάλωτους δανειολήπτες στις 15 Ιουλίου, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει ενσωματώσει τις παραμέτρους για τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών.

Μέχρι στιγμής, στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί 20.000 αιτήσεις οφειλετών, με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης να αναμένουν συνέχεια της αυξημένης ζήτησης για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών. Με το άνοιγμα της πλατφόρμας και για οφειλέτες που πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου, μάλιστα, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης προσδοκούν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν περαιτέρω σημαντικά, με αποτέλεσμα να καταστούν εξυπηρετούμενα πολλά τραπεζικά δάνεια και να αυξηθούν οι ανακτήσεις οφειλών.

Αυτό θα επιτευχθεί με τη βοήθεια του στεγαστικού επιδόματος, το οποίο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, θα μπορεί να καλύψει το 70% - 80% της οφειλόμενης μηνιαίας δόσης, αφήνοντας μικρό ποσό που θα κληθεί να συμπληρώσει ο ευάλωτος οφειλέτης. Όπως αναφέρουν, το μέσο στεγαστικό δάνειο κινείται σε 70.000 – 80.000 ευρώ και η μέση μηνιαία δόση σε 200 – 300 ευρώ, οπότε το στεγαστικό επίδομα που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 210 ευρώ δεν είναι αμελητέο.

Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης επισημαίνουν ότι υπάρχουν και πολλοί ενήμεροι οφειλέτες που είναι ευάλωτοι, επομένως θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών ανήκουν τα φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης. Το επίδομα αυτό ανέρχεται σε 70 ευρώ ανά μήνα για τον αιτούντα, με επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό του ευάλωτου είναι εισοδηματικά και περιουσιακά, ενώ ο δικαιούχος όπως και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 5 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά.

Τα εισοδηματικά κριτήρια προϋποθέτουν ότι το συνολικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Τα περιουσιακά κριτήρια ορίζουν ότι η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και με ανώτατο τα 180.000 ευρώ.

Επίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Ανώτατο όριο ορίζονται τα 21.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο νέος νόμος για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας προβλέπει ότι οι ευάλωτοι οφειλέτες, οι οποίοι είτε κηρύχθηκαν σε πτώχευση είτε επισπεύδεται σε βάρος της κύριας κατοικίας τους αναγκαστική εκτέλεση από πιστωτή που έχει υποθήκη ή προσημείωση στο ακίνητο, θα μπορούν να μεταβιβάσουν ή να μισθώσουν, κατόπιν σχετικού αιτήματος, την κύρια κατοικία τους σε φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι ο Φορέας Ακινήτων θα είναι έτοιμος μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 προκειμένου να αποκτά τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών από τους πλειστηριασμούς και να τα μισθώνει στους ίδιους για περίοδο 12 ετών, αποτρέποντας έτσι τις εξώσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών θα κηρύξει διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για σύναψη σύμβασης με αντικείμενο την παραχώρηση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης του άρθρου 218 του ν.4738/2020 σε νομικό πρόσωπο του ιδιωτικού δικαίου. Η προκήρυξη της σύμβασης παραχώρησης κατατέθηκε χθες προς διαβούλευση και τα σχόλια των ενδιαφερομένων αναμένονται μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Στην Περιγραφή της Παραχώρησης (3.3. Εκτιμώμενη Αξία της Σύμβασης Παραχώρησης) της προκήρυξης αναφέρεται ότι το σύνολο των κεφαλαίων που μέσω της Σύμβασης Παραχώρησης θα δεσμευτεί να δαπανήσει ο Φορέας σε αγορές πρώτων κατοικιών ευάλωτων οφειλετών είναι έως και 2 δις. ευρώ, ενώ το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider