ΕΕΣΥΠ: Τα μερίσματα «φουσκώνουν το ταμείο» – Η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕΣΥΠ: Τα μερίσματα «φουσκώνουν το ταμείο» – Η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ
Πώς η είσπραξη των bonus από εισηγμένες και μη συμμετοχές στηρίζουν τη χρηματοοικονομική εικόνα του «Υπερταμείου». Τι δείχνει η πρόσφατη οικονομική κατάσταση. «Ένεση» 25 εκατ. ευρώ από την εταιρεία ύδρευσης.

Ποσό περίπου 25 εκατ. ευρώ έχει λαμβάνειν η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστή και ως «Υπερταμείο», από τη διανομή συνολικού ποσού 50,05 εκατ. ευρώ από την ΕΥΔΑΠ, μέσω παροχής μερίσματος αλλά και επιστροφής κεφαλαίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, και αναδείξει το insider.gr, η εισηγμένη συνολικά δίνει bonus στους μετόχους της σχεδόν 50 εκατ. ευρώ. Ο μεγάλος κερδισμένος από αυτό το ποσό των 50,05 εκατ. ευρώ είναι το Ελληνικό Δημόσιο που ελέγχει μέσω της ΕΕΣΥΠ 50% (συν μία μετοχή) και μέσω του ΤΑΙΠΕΔ 11,33%, άρα συνολικά 61,33%, παίρνοντας έτσι τη «μερίδα του λέοντος» με περίπου 30 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου 25 εκατ. ευρώ «πάνε στα ταμεία» της ΕΕΣΥΠ και κάτι παραπάνω από 5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια γερή ένεση» για τον ισολογισμό των δύο αυτών φορέων, με την ΕΕΣΥΠ βέβαια να λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσό. Και θα σταθούμε στην ΕΕΣΥΠ, ως… «μεγαλομέτοχο» της ΕΥΔΑΠ (όπως βέβαια και εποπτεύοντα φορέα του ΤΑΙΠΕΔ), καθώς όπως φαίνεται σε αποτελέσματα οικονομικής χρήσης το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας προέρχεται από την είσπραξη μερισμάτων από συμμετοχές σε διάφορες εταιρείες, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και μη.

Είναι λοιπόν κομβικό για την ΕΕΣΥΠ, και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, πέραν της επιτυχημένης και δυναμικής πορείας της νέας διοίκησης του φορέα ιδίως το τελευταίο χρονικό διάστημα υπό τον κ. Γρηγοριάδη, να εμφανίζουν οι εταιρείες που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» του «Υπερταμείου» θετικά οικονομικά αποτελέσματα και να διανείμουν μερίσματα.

Η πιο πρόσφατη «χρηματοοικονομική εικόνα» προέρχεται από την «ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2020 (01.10.2020 - 31.12.2020) ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ», όπου και δίδεται μια «γεύση» επί των οικονομικών στοιχείων της ΕΕΣΥΠ για το 2020. Και προφανώς, περιπτώσεις όπως το bonus της ΕΥΔΑΠ έχουν το ενδιαφέρον τους για την χρηματοοικονομική εικόνα της ΕΕΣΥΠ.

Χωρίς να θέλουμε να κουράσουμε με ονοματολογία και ποσά, η ΕΕΣΥΠ το 2020 εμφάνισε κύκλο εργασιών 35,2 εκατ. ευρώ, κέρδη 30,2 εκατ. ευρώ επί συνόλου περιουσιακών στοιχείων 160,6 εκατ. ευρώ και EBITDA 29 εκατ. ευρώ. Το 2019 κύκλος εργασιών και κέρδη ανήλθαν σε 61,9 εκατ. ευρώ και 57,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, το 2018 σε 17 εκατ. ευρώ και 13 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρονταν στις καταστάσεις (δημοσιεύτηκαν προς τα τέλη Μαρτίου 2021), «στην πρώτη τετραετία λειτουργίας της, οι επιδόσεις της ΕΕΣΥΠ από άποψη εσόδων και κερδοφορίας σημείωσαν συνεχή άνοδο κάθε έτος, μέχρι και το έτος 2019 που πέτυχε την υψηλότερη κερδοφορία και έσοδά της, πορεία που εν μέρει ανακόπηκε στο έτος 2020 συνεπεία των επιδράσεων της πανδημίας, καθώς ορισμένες εταιρείες δεν διένειμαν μέρισμα το 2020 παρά τα υψηλά κέρδη του 2019 προκειμένου να διατηρήσουν ρευστότητα που θα τους βοηθούσε να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη αυτή περίοδο. Έτσι, στο έτος 2020 η ΕΕΣΥΠ παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατάφερε να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα κερδοφορίας (υπερδιπλάσια σε επίπεδα κύκλου εργασιών και κερδοφορίας σε σχέση με το 2018)».

Ακολούθως η ΕΕΣΥΠ αναφέρεται σε έσοδα από μερίσματα 20,2 εκατ. ευρώ το 2020 από την ΕΥΔΑΠ (+41% σε σχέση με το προηγούμενη χρήση), σε μερίσματα 2,6 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ, σε 4,8 εκατ. ευρώ από την ΕΥΑΘ (+113% σε σχέση με προηγούμενη χρήση), ακόμα και σε μέρισμα 4,5 εκατ. ευρώ από ΓΑΙΑΟΣΕ και πάει λέγοντας.

Στις οικονομικές καταστάσεις σημειώνεται ότι:

Η Εταιρεία, μετά το πρώτο έτος 2017 που ήταν ουσιαστικά το έτος έναρξης των λειτουργιών της, πραγματοποίησε:

  • το έτος 2018 για πρώτη φορά έσοδα από μερίσματα (€ 17 εκατ.) και κέρδη (€ 13,1 εκατ.),
  • το έτος 2019 τα έσοδα από μερίσματα υπερτριπλασιάστηκαν (€ 61,9 εκατ.) και τα κέρδη υπερτετραπλασιάστηκαν (€ 57,2 εκατ.),
  • το έτος 2020:

i) είναι η πρώτη φορά που η ΕΕΣΥΠ παρουσίασε έσοδα από μερίσματα και κέρδη σε όλα τα τρίμηνα του 2020 (ιστορικά τα Α’, Γ’ και Δ’ τρίμηνα απεικόνιζαν τα συνήθη έξοδα της περιόδου και μηδενικά ή μικρά έσοδα),

ii) τα διαθέσιμά της ξεπέρασαν για πρώτη φορά το επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τα αυξημένα κέρδη έτους 2019, επέτρεψε να καταγράψει τον υπερπενταπλασιασμό του μερίσματος που αποφασίστηκε προς διανομή από την ΕΕΣΥΠ στο Ελληνικό Δημόσιο (από 7,2 εκατ. σε 42,1 εκατ. ευρώ),

iii) χάρη στην ενισχυμένη κερδοφορία και ρευστότητα του έτους 2019 των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της ΕΕΣΥΠ, η πλειοψηφία αυτών αύξησαν σημαντικά τα μερίσματα που διένειμαν στην ΕΕΣΥΠ κατά το έτος 2020, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Εξαίρεση αποτέλεσαν μόνο συγκεκριμένες εταιρείες που παρά τη βελτίωση της κερδοφορίας τους κατά το 2019, επέλεξαν λόγω της πανδημίας να μην διανείμουν μέρισμα το 2020 ώστε να διακρατήσουν ρευστότητα για τη λειτουργία τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider