Ελλάδα
28-06-2021 | 10:50

Περιφέρεια Αττικής: Χρηματοδότηση 4,2 εκατ. ευρώ για το δίκτυο ύδρευσης της Νέας Μάκρης

Newsroom
Μοιράσου το
Περιφέρεια Αττικής: Χρηματοδότηση 4,2 εκατ. ευρώ για το δίκτυο ύδρευσης της Νέας Μάκρης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα η προγραμματική για τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ύψους 4.215.000 ευρώ του έργου αντικατάστασης αμιαντοτσιμεντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης της Νέας Μάκρης.

Συγκεκριμένα, η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Δήμαρχο Μαραθώνα Στέργιο Τσίρκα για το έργο αφορά στην αντικατάσταση των αμιαντοτσιμεντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης της Νέας Μάκρης και ειδικότερα των περιοχών Μάτι και Ζούμπερι.

Το συγκεκριμένο ποσό προέρχεται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 46 μηνών. Στην υπογραφή της Σύμβασης παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος Σ. Τσίρκας, ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη για την ανταπόκριση της Περιφέρειας στο σχετικό αίτημα για την αντικατάσταση του δικτύου, όπως επίσης και για την άμεση ανταπόκριση σε ζητήματα που αφορούν στη μεταφορά και ενίσχυση της παροχής πόσιμου νερού συγκεκριμένων περιοχών του δήμου.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι «στις άμεσες προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής είναι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση αναβαθμίζεται το δίκτυο ύδρευσης σε μια πολύπαθη περιοχή. «Πρόκειται για ένα  έργο που θα συμβάλει στην εξ ολοκλήρου αλλαγή ενός  πεπαλαιωμένου δίκτυού έκτασης 30.000 m στο Μάτι και στο Ζούμπερι και θα απαλλάξει τους δημότες από τα χρόνια προβλήματα που τους ταλαιπωρούν. Η Περιφέρεια Αττικής με συγκεκριμένα έργα και δράσεις βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών» σημείωσε ο Γ. Πατούλης.

Το έργο

Σκοπός του έργου είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης αποτελούνται κυρίως από παλαιούς αμιαντοτσιμεντοσωλήνες οι οποίοι σε συνδυασμό με τις μεγάλες πιέσεις λειτουργίας έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση συχνών διαρροών στους αγωγούς αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος των δικτύων, καθώς επίσης οι συχνές επεμβάσεις στο δίκτυο αυξάνουν τον κίνδυνο εισχώρησης θραυσμάτων αμιαντοτσιμεντοσωλήνα και ενδεχομένως ινών αμιάντου στο πόσιμο νερό. Το έργο αφορά στην αντικατάσταση με αγωγούς πολυαιθυλενίου υψηλής αντοχής, βασικών αγωγών των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης που είναι κατασκευασμένοι από αμιαντοτσιμέντο στις περιοχές Μάτι και Ζούμπερι της Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα. Το συνολικό μήκος αντικατάστασης αγωγών αμιαντοτσιμέντου και για τους δύο οικισμούς είναι περίπου 30.000 m. Η τοποθέτηση των αγωγών θα γίνει εντός των ορίων των οδών εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την εύκολη επιθεώρηση και συντήρηση του έργου κατά την φάση της λειτουργίας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σύμφωνα με τη μελέτη στο ποσό των 4.215.000,00 €, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η εκτιμώμενη δαπάνη αναθεώρησης, οι απρόβλεπτες δαπάνες, απολογιστικές δαπάνες και ο Φ.Π.Α. που αναλογεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.