Ελλάδα
25-06-2021 | 10:06

Bloomberg: Μέρκελ και Μακρόν κατσάδιασαν την Ελλάδα για τη χαλαρή υποδοχή τουριστών -Τι απαντά ο Μητσοτάκης

Newsroom
Μοιράσου το
Μέρκελ και Μακρόν
live updates: Ανανεώθηκε πριν

H Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν άσκησαν κριτική στην Ελλάδα και άλλες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό για τη χαλαρή υποδοχή τουριστών που έχουν εμβολιαστεί με λιγότερο αποτελεσματικά μεβόλια, όπως τα κινεζικά και τα ρώσικα, στέλνοντας σήμα ότι υπάρχει πιθανότητα πρόσθετων περιορισμών στα ταξίδια λίγο πριν το peak της τουριστικής περιόδου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Γερμανία Καγκελάριος είπε πως κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, υποδέχονται ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την ΕΕ και δεν είναι ξεκάθαρο εάν είναι αποτελεσματικό ενάντια στην επικίνδυνη μετάλλαξη «Δέλτα» του ιού.

Οι επισκέπτες αυτοί μπορούν να μετακινηθούν στη συνέχεια ελεύθερα στην ΕΕ, είπε η Μέρκελ στους ηγέτες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων.

Ερωτηθείς για τα σχόλια της Μέρκελ, Έλληνας αξιωματούχος ερίπε πως η πλειοψηφία των ηγετών υιοθέτησαν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας πως η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται ήδη στην Ευρώπη και δεν υπάρχει λόγος νευρικότητας για τα ταξίδια.

Τη Γερμανίδα Καγκελάριο υποστήριξε ο Μακρόν, με τους δυο τους να συζητούν το ενδεχόμενο απαγόρευσης ταξιδιών από χώρες όπου η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει φύγει εκτός ελέγχου, κάτι που ερμηνεύτηκε ως αναφορά στο Ην. Βασίλειο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Κυρ. Μητσοτάκης: Δημοσιογραφικές υπερβολές

Για δημοσιογραφικές υπερβολές έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Πράγματι, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που δέχονται το εμβόλιο Sputnik στο πλαίσιο του ψηφιακού πιστοποιητικού και άλλες που δεν το δέχονται . Η Ελλάδα το δέχεται, όπως έχει απόλυτο δικαίωμα να κάνει με βάση τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ψηφιακού πιστοποιητικού. Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε όλα τα εμβόλια που έχει αναγωνρίσει η ΕΕ και έχουμε τη δυνατότητα να δεχτούμε κι άλλα», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι εάν η Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις θα τις είχε εκφράσει κατά το στάδιο της προετοιμασίας, προτού συμφωνήσουμε για το θέμα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Φώτο: @associated press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.