Η Κίνα θα διανείμει δοκιμαστικά 6,2 εκατ. δολάρια του ψηφιακού γουάν στους κατοίκους του Πεκίνου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα θα διανείμει δοκιμαστικά 6,2 εκατ. δολάρια του ψηφιακού γουάν στους κατοίκους του Πεκίνου
Το ψηφιακό γουάν δεν είναι κρυπτονόμισμα όπως το bitcoin. Ελέγχεται από μία κεντρική αρχή –όπως η κεντρική τράπεζα της Κίνας- ενώ το bitcoin είναι «αποκεντρωμένο».

Η Κίνα θα διανείμει 6,2 εκατ. δολάρια στο ψηφιακό της νόμισμα στους κατοίκους του Πεκίνου μέσω μιας λοταρίας.

Οι κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας μπορούν να χρησιμοποιούν δύο τραπεζικές εφαρμογές για να κάνουν αίτηση με σκοπό να κερδίσουν ένα από τα 200.000 λεγόμενα κόκκινα πακέτα, ως μέρος της λοταρίας, σύμφωνα με την τοπική αρχή Οικονομικής Εποπτείας του Πεκίνου και του γραφείο Διοικήσεως.

Κάθε φάκελος περιέχει 200 γουάν ή 31 δολάρια του ψηφιακού νομίσματος τα οποία μπορούν να ξοδευτούν σε συγκεκριμένους εμπόρους. Η διορία εγγραφής είναι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιουνίου.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει ωστόσο ακόμα να εφαρμόσει μια πανεθνική κυκλοφορία του ψηφιακού γουάν, το οποίο αναπτύσσει από το 2014, αντ’ αυτού όμως, επικεντρώνεται σε δοκιμές με τη μορφή λοταριών σε διάφορα σημεία στη χώρα.

Ο Λι Μπο, υποδιοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, δήλωσε τον Απρίλιο πως η κεντρική τράπεζα θα επέκτεινε το εύρος των πιλοτικών της πρότζεκτ και θα επέτρεπε ακόμα και σε ξένους επισκέπτες στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2022 να το χρησιμοποιήσουν.

Τον Φεβρουάριο, η νοτιοδυτική πόλη του Σένγκντου διαμοίρασε 40,2 εκατ. γιουάν από το ψηφιακό νόμισμα. Πέρυσι, άλλες πόλεις όπως το τεχνολογικό hub της Σεντζέν πραγματοποίησαν τις δικές τους λοταρίες.

Το ψηφιακό γουάν δεν είναι κρυπτονόμισμα όπως το bitcoin. Ελέγχεται από μία κεντρική αρχή –όπως η κεντρική τράπεζα της Κίνας- ενώ το bitcoin είναι «αποκεντρωμένο».

Αντίθετα, το εγχείρημα της Κίνας είναι παράδειγμα ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σκοπεύει να ψηφιοποιήσει τα χαρτονομίσματα και κέρματα σε κυκλοφορία.

Τον Απρίλιο, ο Li επανέλαβε πως το ψηφιακό γουάν είναι για εσωτερική χρήση και όχι μια απόπειρα να αμφισβητηθεί η κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου.

«Για την διεθνοποίηση του ρενμίμπι, έχουμε πει πολλές φορές πως είναι μια φυσιολογική διαδικασία και στόχος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε το δολάριο ή οποιοδήποτε άλλο διεθνές νόμισμα», δήλωσε ο Li. «Πιστεύω πως στόχος μας είναι να επιτρέψουμε στην αγορά να επιλέξει και να διευκολύνουμε το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις».

Οι συνεχιζόμενες δοκιμές του ψηφιακού γουάν από την Κίνα συμβαδίζουν με την καταστολή της κυβέρνησης στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Ενώ τα εγχώρια ανταλλακτήρια κρυπρονομισμάτων απαγορεύτηκαν το 2017, οι αρχές τώρα στρέφουν την προσοχή τους στο bitcoin mining.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider