Υπό εξέταση ενίσχυση για ένδυση, υπόδηση και εποχικές επιχειρήσεις – Με ταχείς ρυθμούς οι αιτήσεις στην εστίαση

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπό εξέταση ενίσχυση για ένδυση, υπόδηση και εποχικές επιχειρήσεις – Με ταχείς ρυθμούς οι αιτήσεις στην εστίαση
Μέχρι την Κυριακή είχαν υποβληθεί συνολικά περίπου 7.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις εστίασης στην πλατφόρμα που άνοιξε την Παρασκευή για συμμετοχή στη δράση, μέσω ΕΣΠΑ, για επιδότηση με κεφάλαιο κίνησης.

Tη δυνατότητα δημιουργίας ενός προγράμματος χρηματοδοτικής ενίσχυσης για συγκεκριμένους κλάδους τους λιανεμπορίου που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, δηλαδή της ένδυσης, της υπόδησης και των εποχικών επιχειρήσεων, εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε ΣΚΑΪ και Μega, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης η δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος αποτελεί αίτημα που διατύπωσε το προεδρείο της ΕΣΕΕ κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα. «Εξετάζουμε μία περίμετρο εντός του λιανικού εμπορίου που αφορά την ένδυση και την υπόδηση και τα εποχικά καταστήματα, που είχαν την μεγαλύτερη, αναλογικά, μείωση τζίρου στο λιανεμπόριο, σύμφωνα με στοιχεία που μας παρουσίασε η ΕΣΕΕ, προσπαθούμε να βρούμε τους πόρους». Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές και με τις Βρυξέλλες προκειμένου να εξεταστεί με ποιον τρόπο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου είχαν επισημάνει πως είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα επανεκκίνησης ανάλογο με αυτό που έχει ανακοινωθεί για άλλους πληττόμενους κλάδους, όπως για παράδειγμα στην εστίαση, το οποίο να αφορά στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης είχε τονίσει την ανάγκη για ένα στοχευμένο πρόγραμμα με τρεις παραμέτρους, την εποχικότητα των επιχειρήσεων, την πτώση τζίρου με όριο το 30% και κόφτες ώστε μπορέσουν να ενισχυθούν εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Έως την Κυριακή υποβλήθηκαν 7.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις εστίασης

Την ίδια στιγμή με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι αιτήσεις που ξεκίνησαν από την Παρασκευή για το πρόγραμμα επιδότησης με κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων εστίασης, ύψους 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Μέχρι την Κυριακή είχαν υποβληθεί συνολικά περίπου 7.000 αιτήσεις στη σχετική πλατφόρμα. Από το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις εστίασης που είχαν πτώση τζίρου από 30% και πάνω το 2020 σε σχέση με το 2019 και οι οποίες θα λάβουν το 7% του τζίρου του 2019 για να καλύψουν έξοδα για την αγορά πρώτων υλών κατά την επανεκκίνηση του κλάδου.

Οι εκπρόσωποι της εστίασης χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως μεγάλη ενίσχυση για τον κλάδο, με το 63% των επιχειρήσεων να αποτελεί δυνητικά δικαιούχους της δράσης ενώ τα μηνύματα που λαμβάνουν είναι πως υπάρχει «κινητικότητα» από τις επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις και τα απαραίτητα έγγραφα έως τις 30 Ιουλίου που θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί στις 28-30 Μαϊου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για το αντίστοιχο πρόγραμμα που αφορά στα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση της εστίασης – Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και τα ποσά

«Aνάσα» από τα μέτρα στήριξης περιμένουν παιδότοποι και γυμναστήρια

Γεωργιάδης: Πώς θα επιδοτηθούν τα γυμναστήρια – Εξετάζεται στήριξη στο θέμα των ενοικίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider