Πόσο θα μας κοστίσει το «πράσινο» Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU);

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο θα μας κοστίσει το «πράσινο» Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU);
Το NGEU τροφοδοτεί και επεκτείνει τις μεγάλες αποκλίσεις στο κόστος παραγωγής ενέργειας και η Ελλάδα φαίνεται να μένει στην πλευρά των… χαμένων.

Κάτι παράδοξο φαίνεται να συμβαίνει με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα φαίνεται να μένει στην πλευρά εκείνων που πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν ακριβά την κιλοβατώρα, βιομηχανία και νοικοκυριά.

Η βασική του στόχευση, η στροφή προς την «πράσινη ενέργεια» δεν φαίνεται να αφορά όλους στην Ε.Ε.

Δύο στοιχεία στην συζήτηση για τα ευρωπαϊκά Ταμεία Ανάκαμψης που κατατέθηκαν ή συνεχίζουν να κατατίθενται στην Κομισιόν αυτές τις ημέρες είναι εντυπωσιακά.

Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία, στο πλέον κρίσιμο τομέα που αφορά την περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη», ήτοι την ταχύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) – κάτι στο οποίο η Ελλάδα έχει πέσει με …τα μούτρα και όχι άδικα – ακολουθούν σιωπηρά απολύτως αντίθετη γραμμή:

  • Η Γαλλία και ο πρόεδρος Μακρόν επιβεβαιώνει ότι η χώρα του θα συνεχίσει και θα επεκτείνει την πολιτική παραγωγής ενέργειας από τα πυρηνικά της εργοστάσια και ακόμα περισσότερο, αρχίζει μία καμπάνια για την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στην «καθαρή ενέργεια»… Μαζί της ακολουθούν η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Φιλανδία και άλλοι που ετοιμάζονται να βγουν στην ίδια γραμμή.

  • Η Γερμανία παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ για διακοπή της κατασκευής του περιβόητου Nord Stream II, όχι μόνο δεν σταματάει, αλλά δρομολογεί – αυτές τις ημέρες - την επίσπευση της κατασκευής του ώστε να είναι έτοιμος πριν από τον Σεπτέμβριο, ήτοι την ημερομηνία απόσυρσης της κας Μέρκελ μετά τις εκλογές. Για να γίνει αυτό στις 25 Απριλίου έφτασε ένα δεύτερο κατασκευαστικό πλοίο από την Ρωσία που ανέλαβε να πετύχει την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού πιθανώς και μέσα στον Ιούνιο.

Τόσο στην μία περίπτωση όσο και στην άλλη οι «επενδύσεις» Μακρόν και Μέρκελ στην ενέργεια κάθε άλλο από «πράσινες» εμφανίζονται, όπως υποτίθεται ότι επιβάλουν οι προϋποθέσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για την Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν το έχει δηλώσει δημόσια και ξεκάθαρα, η γαλλική βιομηχανία και τα νοικοκυριά προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα που κοστίζει 40% φθηνότερα από οποιαδήποτε άλλη μορφή ενέργειας. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Η ηλεκτρική ενέργεια στην Γαλλία παράγεται κατά τα δύο τρίτα από τα πυρηνικά της εργοστάσια, τα οποία βέβαια συμβάλλουν καθοριστικά και στην διατήρηση και επέκταση του πυρηνικού της οπλοστασίου. Ποια «πράσινη ανάπτυξη» και... πράσινα άλογα.

Όσο για την Γερμανία είναι δεσμευμένη να κλείσει τους τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της σε δύο χρόνια – αν δεν αλλάξουν οι σχετικές αποφάσεις – αλλά μέχρι εκεί. Η καύση φυσικού αερίου και άνθρακα συνεχίζει και θα συνεχίσει με βάση τον προγραμματισμό της γερμανικής βιομηχανίας τα επόμενα χρόνια να στηρίζεται κατά βάση στο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Αυτό άλλωστε φάνηκε την τελευταία φορά πριν μερικούς μήνες που ο «πάγος» σταμάτησε προσωρινά την λειτουργία των εγκατεστημένων ΑΠΕ και η παραγωγή ενέργειας χρειάσθηκε να «κάψει» τόσο φυσικό αέριο και κάρβουνο που δεν είχε κάψει εδώ και χρόνια… Και ο Nord Sream II είναι η βασική οδός τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από την Ρωσία που δεν επηρεάζεται στην διαδρομή της από άλλες χώρες.

Με αυτά τα δεδομένα χώρες όπως αυτές της Νότιας Ευρώπης, ήτοι Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία είναι αυτές που απομένουν για να τηρήσουν την «σύσταση» της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια με την άφθονη πρόσβαση στο μακράς διάρκειας ηλιοστάσιο ή τους ανέμους…

Αυτή η ενέργεια ήταν και παραμένει πράσινη και χωρίς επιβάρυνση της φύσης, όμως ήταν και παραμένει επίσης πολύ ακριβότερη όσο αφορά το κόστος παραγωγής. Με αποτέλεσμα η αθρόα χρηματοδότηση στο πλαίσιο του NGEU για την επέκτασή της ειδικά στις χώρες της Ν. Ευρώπης, να διασφαλίζει την μακροχρόνια εξάρτηση των οικονομιών τους από τις ΑΠΕ, αλλά με ακριβότερο κόστος…

Και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν προβλέπει τίποτα για το πως αυτή η απόκλιση στο πλέον βασικό στοιχείο για την οικονομία, το κόστος της ενέργειας, ανάμεσα στην Β. και την Ν. Ευρώπη, θα ξεπερασθεί ή έστω μέσω κάποιου μηχανισμού εξισορρόπησης, θα παρακαμφθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider