Σταϊκούρας: Πως επιταχύνθηκε η αποζημίωση πληγέντων από τον Ιανό και τον Σεισμό της Σάμου 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Πως επιταχύνθηκε η αποζημίωση πληγέντων από τον Ιανό και τον Σεισμό της Σάμου 
Στοιχεία για τις αποζημιώσεις, μέχρι σήμερα, στις δύο μεγάλες θεομηνίες που έπληξαν τη χώρα κατά το 2ο εξάμηνο του 2020 (τον Ιανό και τον σεισμό της Σάμου), παρείχε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στοιχεία για τις αποζημιώσεις, μέχρι σήμερα, στις δύο μεγάλες θεομηνίες που έπληξαν τη χώρα κατά το 2ο εξάμηνο του 2020 (τον Ιανό και τον σεισμό της Σάμου), παρείχε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο κρατικής αρωγής.

Ανέφερε πως ενώ με το προϊσχύον καθεστώς η επιχορήγηση δινόταν – κατά βάση – σε ποσοστό 30% της εκτιμηθείσας ζημιάς – μετά από 3 ή και περισσότερα έτη, πλέον, η προκαταβολή 20% της ζημιάς της πληττόμενης επιχείρησης άρχισε να καταβάλλεται μέσα στις πρώτες εβδομάδες μετά την επέλευση της θεομηνίας.

Αναλυτικά, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως «στην περίπτωση του Ιανού, όπου και η περίμετρος είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθ’ όσον επεκτείνεται σε 3 περιφέρειες και περιλαμβάνει και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μέχρι πριν λίγες ημέρες έχει χορηγηθεί το 20% της ζημιάς σε 1.650 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Πρόκειται για ποσό 6,7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική ζημιά 33,4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στη Σάμο, όπου επιχειρήσεις επλήγησαν και από τον σεισμό, αλλά και από την πλημμύρα που ακολούθησε, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχή του 20% της ζημιάς σε 265 επιχειρήσεις. Πρόκειται για ποσό 730.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική ζημιά 3,6 εκατ. ευρώ. Και, φυσικά, από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, αυτή της παροχής της προκαταβολής, άμεσα προχωρά και η δεύτερη, που είναι η παροχή και του υπολοίπου ποσοστού της επιχορήγησης.

Μέχρι τώρα, για τον «Ιανό» που έπληξε, κυρίως, τρεις (3) περιφέρειες και περιοχές είκοσι τριών (23) δήμων, διατέθηκαν ή εξασφαλίστηκαν:

  • Περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας στο πλαίσιο των παραχωρήσεων, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  • 41,6 εκατ. ευρώ προς τους δήμους για άμεση αντιμετώπιση των ζημιών και των αναγκών αποκατάστασης υποδομών και δικτύων, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • 89,5 εκατ. ευρώ προς τις περιφέρειες για τις αποκαταστάσεις υποδομών και δικτύων, μέσω των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • 23 εκατ. ευρώ προς τους δήμους για έργα άμεσης αντιμετώπισης ζημιών σε οδικά δίκτυα και υποδομές, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
  • Περισσότερα από 140 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και αποκατάσταση μεγάλων έργων υποδομών και δικτύων στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Περισσότερα από 9 εκατ. ευρώ έλαβαν 7.817 επιχειρήσεις από τον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής χωρίς να έχουν μείωση τζίρου, αλλά ως στήριξη λόγω «Ιανού», από το Υπουργείο Οικονομικών.
  • 38,1 εκατ. ευρώ ως εφάπαξ ενίσχυση προς 4.764 επιχειρήσεις, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.
  • 46,6 εκατ. ευρώ προς τον πρωτογενή τομέα για αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ μετά την οικονομική ενίσχυσή του από το Υπουργείο Οικονομικών.
  • Περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ για αποκαταστάσεις των αρδευτικών δικτύων και υποδομών των ΤΟΕΒ, ώστε να μην εκτροχιαστεί ο παραγωγικός προγραμματισμός, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Εσωτερικών, με πόρους του Υπουργείου Οικονομικών και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αντίστοιχα.
  • 16,6 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.
  • 27,7 εκατ. ευρώ ως εφάπαξ ενίσχυση προς 6.217 κατοικίες, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.
  • 43 εκατ. ευρώ, ως αρχική εκτίμηση, για την παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και για την επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης από τα αρμόδια Υπουργεία.

Στη σεισμόπληκτη Σάμο, όπου επλήγησαν οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, και σε αρκετά μικρότερο βαθμό αυτός της Ικαρίας.

Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα, έχουν διατεθεί ή δεσμευθεί:

  • 10 εκατ. ευρώ προς την Περιφέρεια για την αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα, υποδομές και λιμένες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
  • 7,2 εκατ. ευρώ προς τους δήμους Σάμου και Ικαρίας για τις πρώτες αποκαταστάσεις ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, καθώς και για την προώθηση της διαδικασίας κατεδάφισης επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Περίπου 1 εκατ. ευρώ προς τους δήμους Σάμου για προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες από την ΚΤΥΠ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και για αντιμετώπιση προβλημάτων στο δίκτυο ύδρευσης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • 2,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.
  • Περίπου 100 εκατ. ευρώ, ως αρχική εκτίμηση, για την παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και για την επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης από τα αρμόδια Υπουργεία.
  • 1,1 εκατ. ευρώ για την προώθηση μέτρων άρσης ετοιμορροπίας για ιερούς ναούς και μνημεία μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως «δεν σταματάμε εδώ, αλλά συνεχίζουμε. Παρακολουθούμε από κοντά τη διαδικασία στήριξης των περιοχών που έχουν πληγεί από θεομηνίες, όπου χρειαστεί επεκτείνουμε την στήριξη και προβαίνουμε σε πρωτοβουλίες για να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν».

Αναφορικά με τον πρόσφατο παγετό ο ΥΠΟΙΚ είπε πως ήμερα, μετά από οδηγία του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, για να δρομολογηθούν άμεσα τα επόμενα βήματα χαρτογράφησης, οριοθέτησης, αποτύπωσης, καταγραφής και αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων που έχουν προκύψει από τον πρόσφατο παγετό.

Όσον αφορά στην τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή, με αυτή προβλέπονται τα ακόλουθα, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ:

1ον. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος, και για τον μήνα Απρίλιο, οι μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση της οριζόμενης επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

2ον. Προβλέπεται και για το 2021, όπως ήδη ίσχυε για τα έτη 2018 – 2020, η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άρσης ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας, κατά τα οριζόμενα ποσοστά τελών σε αναλογία με τους μήνες για τους οποίους γίνεται η άρση ακινησίας, αντί της καταβολής του συνόλου των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
Επίσης ορίζεται η υποχρέωση καταβολής κατ’ αναλογία των τελών κυκλοφορίας, για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους και όχι το σύνολο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, σε περίπτωση άρσης της αναγκαστικής ακινησίας οχήματος.

3ον. Παρέχεται η δυνατότητα για τα ενάριθμα επιβατικά οχήματα και τις μοτοσυκλέτες, τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία, να εκδίδεται προσωρινή άδεια κυκλοφορίας ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

4ον. Παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν κατά κυριότητα παραχώρησης ακινήτων, τα οποία ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών, στις Περιφέρειες προς στέγαση των Υπηρεσιών των Περιφερειών, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Οικονομικών.

5ον. Προβλέπεται ότι απαιτήσεις εργαζομένων για την καταβολή του συνόλου ή μέρους της αποζημίωσης λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, οι οποίες έχουν γεννηθεί κατά την τελευταία διετία πριν από την υπαγωγή της επιχείρησης σε ειδική διαχείριση, προαφαιρούνται από το προϊόν της ειδικής διαχείρισης και αποδίδονται στους δικαιούχους.

6ον. Με Υπουργική Απόφαση, μπορεί να αναστέλλεται για 6 μήνες, με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης από την επέλευση της θεομηνίας, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης (ιδίως, πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών κ.λπ.), επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας πληγέντων φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και νομικών οντοτήτων.

7ον. Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με την υποβολή δηλώσεων για τη συμμετοχή της χώρας σε Ταμεία ή Χρηματοδοτικούς Μηχανισμούς που δημιουργούνται εντός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κι αυτό γιατί, με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών για τη ρύθμιση θεμάτων μόνο σχετικά με την αύξηση του μεριδίου της Ελλάδας στο ΔΝΤ και της συμμετοχής της Ελλάδας στο κεφάλαιο της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης και του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως, χωρίς να παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να δηλώνει τη συμμετοχή της χώρας σε Ταμεία ή Χρηματοδοτικούς Οργανισμούς ή χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και να αποφασίζει σχετικά με την καταβολή εισφορών ή συνδρομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσίου λογιστικού.

Με τη ρύθμιση επέρχεται η αναγκαία προσαρμογή στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συμμετάσχει στη συνεισφορά των κρατών-μελών, προκειμένου να συγκεντρωθεί ποσό ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε, τον Μάρτιο του 2020, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την υιοθέτηση μίας σειράς μεταρρυθμίσεων για τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Catastrophe Containment and Relief Trust (CCRT), ώστε να δοθεί η δυνατότητα παροχής άμεσης ανακούφισης από το χρέος για τα πλέον φτωχά και ευάλωτα μέλη που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορονοϊού και οποιαδήποτε μελλοντική επιδημία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider