Τα σχέδια για τη διάσωση της οικονομίας σε νέα καραντίνα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σχέδια για τη διάσωση της οικονομίας σε νέα καραντίνα

Με τη θέση «η υγεία είναι πριν την οικονομία» κινείται το ΥΠΟΙΚ στον σχεδιασμό που καλείται να προετοιμάσει. Ούτως ώστε να εφαρμοστεί τις επόμενες μέρες, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο πεδίο των περιορισμών στη δραστηριότητα (σ.σ. αποφάσεων που είναι συνδεδεμένες και με την κακή εμπειρία της Θεσσαλονίκης).

Υπάρχει όμως και μία δεύτερη «θέση»: ανάμεσα στο εύρος της στήριξης που μπορεί να παρασχεθεί στην οικονομία - δηλαδή σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους - και στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η ευστάθεια των κρατικών ταμείων.

Κατά συνέπεια, ο σχεδιασμός, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, προβλέπει την επέκταση των μέτρων στήριξης αλλά με πιο στοχευμένο τρόπο και χωρίς την προσθήκη επιπλέον παρεμβάσεων τις οποίες ζητούν – όλο και πιο έντονα - κλάδοι όπως ο τουρισμός και η εστίαση οι οποίοι είναι δεδομένο πλέον θα δεχτούν ισχυρότερο πλήγμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κάτι που προφανώς συναντά τις αντιδράσεις της αγοράς.

Καλύφθηκε ένα RRF

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου καθιστούν σαφές πως τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη διατεθεί έως και τον Ιανουάριο ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση. Δηλαδή το σύνολο του πακέτου επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάπτυξης που θα έρθει τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα να θεωρεί πλέον δεδομένο πως θα υπερκαλυφθεί το πακέτο των 7,5 δισ. ευρώ που έχει υπολογιστεί για φέτος στον Προϋπολογισμό.

Το πόσα λεφτά θα χρειασθούν και για πόσο χρόνο, είναι άδηλο επαναλαμβάνουν διαρκώς αρμόδιες πηγές. Και αυτό είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο για το πως κινείται το οικονομικό επιτελείο. Το τι θα γίνει, εξηγούν, δεν εξαρτάται μόνο από τις εξελλίξεις που θα λάβουν χώρα τις επόμενες εβδομάδες αλλά τους επόμενους μήνες. Από το αν δηλαδή η Ελλάδα θα διαχειρισθεί επιτυχώς τη κρίση (υγειονομικά και οικονομικά) αλλά και από το αν παγκοσμίως η κατάσταση αναφορικά με τους περιορισμούς θα βελτιωθεί δραστικά ή όχι.

Το μεγάλο ζήτημα σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θεόδωρο Σκυλακάκη είναι αν φέτος ο τουρισμός θα ανακάμψει έστω στο 50% του τζίρου του 2019. Αν όχι, το βάρος για την οικονομία αλλά και για τα δημοσιονομικά της χώρας θα αρχίσει να γίνεται δυσβάστακτο. Με σενάρια να κάνουν λόγο ακόμη και για διπλάσιο δημοσιονομικό κόστος για επιπλέον μέτρα στήριξης.

Η Ευρώπη δε δίνει λεφτά

Όσο για την Ευρώπη, προς το παρόν δίνει τα νομικά εργαλεία για διεύρυνση των παρεμβάσεων στην αγορά: μέσω διπλασιασμού του ανώτατου ορίου κρατικής στήριξης στα 1,6 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία και μέσω νέων εργαλείων όπως το μέτρο στήριξης παγίων δαπανών έως 10 εκατ. ευρώ.

Αλλά, δεν υπάρχει καμία απόφαση προς το παρόν για νέο «χρήμα». Τουναντίον λέγεται πλέον δημοσίως ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που περιλαμβάνουν και την κάλυψη μέτρων στήριξης (React EU) , θα έρθουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Και τούτο ενώ τα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης του προηγούμενου Απριλίου είναι ακόμα στο… δρόμο, αλλά και όταν το δικαίωμα στήριξης μέσω επιδοτήσεων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ (τις οποίες χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση για να περιορίσει το δημοσιονομικό κόστος) πλέον έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, οδηγώντας βεβαίως και σε εύσημα για την μεγάλη επιτάχυνση της απορρόφησης του προγράμματος.

Οι αντοχές της οικονομίας

Η ύφεση είναι δεδομένο πλέον θα είναι εντονότερη τους πρώτους μήνες του 2021 και οι τρύπες στα κρατικά ταμεία μεγαλύτερες. Ειδικά στο σκέλος των ασφαλιστικών εσόδων. Το ίδιο και οι τριγμοί στον επιχειρηματικό κόσμο και στην αγορά εργασίας. Ανάλογη είναι και η εικόνα στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ.

Εκτός και αν υπάρξει μία απρόσμενα θετική έκπληξη στο Υγειονομικό πεδίο. Για παράδειγμα από πλευράς επιτάχυνσης των εμβολιασμών αργότερα, λίγο πριν την αρχή της τουριστικής σεζόν. Τότε, εξηγούν αρμόδιες πηγές, είναι και το πλέον κρίσιμο διάστημα: οι απώλειες στην πραγματική οικονομία και στο ελληνικό ΑΕΠ θα αρχίσουν να γίνονται πολύ πιο οδυνηρές.

Ο σχεδιασμός

Με βάση αυτό το πλαίσιο εγχωρίως και διεθνώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Δηλαδή για τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ανακοινώσει αν οι υγειονομικές συνθήκες επιβάλλουν τελικά πρόσθετους περιορισμούς. Αλλά και για τη - δεδομένη πλέον - παράταση και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των περιορισμών. Και άρα των απαιτούμενων μέτρων στήριξης.

Χθες ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε μέσω του Star Κεντρικής Ελλάδος πως θα γίνουν τις επόμενες ημέρες ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης του επόμενου 2μήνου, ανάλογα με τις υγειονομικές αποφάσεις που θα ληφθούν.

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ξεκαθαρίζει συνεχώς μέσω δηλώσεων ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι πλέον στοχευμένες και πως θα πρέπει να τηρηθεί μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη στήριξη της αγοράς και της εργασίας και στις αντοχές των κρατικών ταμείων που δεν είναι απεριόριστες. Γιατί απαιτούνται πόροι και για τη φάση της εξόδου από την πανδημία, αλλά και διατήρηση της δημοσιονομικής ανθεκτικότητας της χώρας στη συνέχεια.

Η αγορά περιμένει πλέον να δει πως θα εξελιχθούν μετά τον Ιανουάριο τα μέτρα των ενοικίων, των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, αλλά και το αν θα παραταθούν (πέραν του Απριλίου) οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Επίσης αναμένονται οι αποφάσεις για τους όρους με τους οποίους θα μετατραπούν σε επιδότηση εν μέρει οι 3 πρώτοι κύκλοι Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με το προκαταρκτικό σενάριο να αναφέρει πως θα συνδέονται με τη μείωση τζίρου που είχαν υποστεί οι επιχειρήσεις τον προηγούμενο χρόνο.

Προς το παρόν έχει προγραμματιστεί για το Μάρτιο ένας ακόμα (6ος) κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής με ειδική πρόβλεψη για νέες επιχειρήσεις, αλλά και η εκκίνηση του νέου εργαλείου κάλυψης παγίων δαπανών το οποίο αναμένεται να κλειδώσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου.

Ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων στήριξης της αγοράς και της εργασίας γίνεται λοιπόν με προσεκτικό τρόπο, αφού κάνεις πλέον δεν μπορεί να δει το τέλος αυτή της κρίσης και οι πόροι είναι πεπερασμένοι. Παράλληλα συνεχίζεται η αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης των «πυρομαχικών» των κρατικών ταμείων, για κάθε ενδεχόμενο. Με την συγκράτηση της απώλειας εσόδων στα κρατικά ταμεία, με νέα έξοδο στις αγορές και με άλλους διαθέσιμους τρόπους.

Tο οικονομικό επιτελείο επισημαίνει διαρκώς πως παρά τη ρήτρα διαφυγής που ισχύει φέτος και τη δεδομένη μερική έστω δημοσιονομική χαλάρωση το 2022, το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ισχύει στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το υψηλό χρέος δημιουργούν έναν εκ των προτέρων πολύ δύσκολο δρόμο τον οποίο θα πρέπει διαβεί κατά την επιστροφή της προς την «κανονικότητα».

Διαβάστε επίσης:

Τριπλή θηλιά ταχύτητας δανεισμού ΕΕ, εμβολίων & κρουσμάτων στη δυνατότητα για μέτρα στήριξης - επενδύσεις

Η «επιταγή» του Ταμείου Ανάκαμψης... προεξοφλήθηκε - Και θα χρειαστεί άλλη μέσα στο 2021

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider