Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. φέτος – Οι πόροι είναι περιορισμένοι

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. φέτος – Οι πόροι είναι περιορισμένοι
Χειρότερη η κατάσταση από τις αρχικές προβλέψεις. Για πιο μεγάλο διάστημα θα παρέχονται τα μέτρα στήριξης. Σε 2 μήνες οι ανακοινώσεις για την «τύχη» της Επιστρεπτέας 1,2 και 3. Στα 500 εκατ. μηνιαίως το κόστος των νέων περιορισμών.

Τη βεβαιότητα πως τα μέτρα στήριξης θα ξεπεράσουν τα 7,5 δισ. ευρώ φέτος λόγω της χειρότερης πορείας της πανδημίας μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Έκανε σαφές πως οι πόροι είναι περιορισμένοι καθώς η χώρα πρέπει να έχει το νου και στην επόμενη ημέρα αλλά και στην ανάγκη να διασφαλίσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Εκτίμησε πως θα πρέπει να παρέχονται για πιο μεγάλο διάστημα τα μέτρα στήριξης. Και ανέφερε πως σε 2 μήνες θα γίνει ο απολογισμός για την «τύχη» της Επιστρεπτέας 1,2 και 3 αναφορικά με το κατά πόσο ένα ποσό θα μετατραπεί σε επιδότηση...

«Όρια υπάρχουν, δεν υπάρχουν ατελείωτοι πόροι στην οικονομία» είπε ο ΥΠΟΙΚ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. «Υπάρχουν απεριόριστες ανάγκες αλλά περιορισμένοι πόροι που προσπαθούμε να διευρύνουμε. Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων με επιτυχημένες εξόδους στις αγορές όπως έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με μία εξαιρετική έκδοση δεκαετούς. Αλλά ουσιαστικά αυτοί αξιοποιούνται για να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία», ανέφερε.

«Τα μέτρα του 2021 θα είναι περισσότερα από 7,5 δισ. ευρώ και επιβεβαιώνεται έτσι ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί. Βεβαίως στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχουν» είπε. Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν όλες οι πληγές που προκάλεσε η κρίση και ότι λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας θα να γίνονται με προσεκτικά βήματα.
«Είναι μία δύσκολη χρονιά, εκτιμούμε ότι θα καλύψουμε μέρος των απωλειών του 2020, αλλά κατάσταση εξελίσσεται λίγο δυσμενέστερα από τις εκτιμήσεις που είχαμε εντάξει τον Κρατικό προϋπολογισμό» , είπε. Επισημαίνοντας πως τα μέτρα για την προστασία της οικονομίας θα συνεχισθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με στόχο να προστατευθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

«Μόλις προχθές ήρθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τροποποίησε το προσωρινό πλαίσιο της» (5η τροποποίηση πλαισίου κρατικών ενισχύσεων), ανέφερε. Εξήγησε πως υπό προϋποθέσεις δίδεται η δυνατότητα μετατροπής των επιστρεπτέων μέτρων σε άλλες μορφές ενίσχυσης, αλλά «το επαναλαμβάνω υπό προϋποθέσεις», ανέφερε. «Δεδομένου ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα ξεκινήσουν οι επιστροφές το 2022, η τοποθέτηση θα γίνει σε δύο μήνες από σήμερα περίπου όταν θα γνωρίζει η πολιτεία πως θα είναι κατάσταση» ανέφερε σε ερώτημα για το αν θα αλλάξουν οι προϋποθέσεις επιστροφής στους 3 πρώτους κύκλους.

«Σε τεχνικό επίπεδο συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα καινούργιο πρόγραμμα που δεν έχει υλοποιηθεί σε καμία χώρα» είπε για το νέο μέτρο στήριξης παγίων δαπανών. «Εκεί μέσα θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων και των παγίων δαπανών» ανέφερε.

Το κόστος της πανδημίας και τα διαθέσιμα

Ενδεικτικά επισήμανε ότι τα περιοριστικά μέτρα της προηγούμενης εβδομάδος κοστολογούνται από το ΥΠΟΙΚ σε επιπλέον κόστος 500 εκατομμύρια σε μηνιαία βάση. Και πρόσθεσε πως σήμερα που μιλάμε τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 31,2 δισ. ευρώ (από 34 δισ. ευρώ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας). Τα λεφτά αυτά «πρέπει να καλύπτουν και τις τρύπες στον προϋπολογισμό, λόγω της υστέρησης εσόδων και των αυξημένων δαπανών» είπε.

Περιγράφοντας τη διάρθρωση των διαθέσιμων επανέλαβε ότι τα 15,7 δισ. ευρώ δεν μπορούν να αξιοποιηθούν (δάνειο ESM). Ή αν αξιοποιηθούν χρειάζεται «μία πολύ δύσκολη και μεγάλη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς». Το υπόλοιπο ποσό από το μαξιλάρι είναι εν μέρει αξιοποιήσιμο καθώς ένα μέρος του είναι καταθέσεις φορέων σε εμπορικές τράπεζες, ανέφερε.

Στην αναφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για συνέχιση των μέτρων στήριξης που απεύθυνε προς όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης, εξήγησε πως δεν λαμβάνει υπόψη το ότι στην Ελλάδα υπάρχει καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και αξιολόγηση κάθε τρεις μήνες. Επίσης, είπε πως η Ελλάδα είχε προ κρίσεως το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος που υπήρχε στην Ευρώπη, «βεβαίως με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας».

Επίσης η Ελλάδα δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα, επισήμανε ο υπουργός.

«Πρέπει συνεπώς να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί έχουμε ευθύνη απέναντι και στην επόμενη μέρα της Ελληνικής οικονομίας» ανέφερε. «Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο σήμερα και στο αύριο», είπε. Εξήγησε πως «πρέπει χώρα να προχωρήσει (η χώρα) σε αναβαθμίσεις ώστε να επανέλθει η κανονικότητα».

Επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τον πήχη σε μείωση τζίρου 30% ως ελάχιστο κατώφλι για μέτρα στήριξης, όταν η Ελλάδα το έχει θέσει στο 20% στην Επιστρεπτέα. Επανέλαβε πως τα στοιχεία της Επιστρεπτέας έδειξαν πως το 40% των επιχειρήσεων οι οποίες υπέβαλαν αίτηση είχαν αύξηση του τζίρου σε σχέση με το 2019.

Επανέλαβε το δικαίωμα που δίδεται από αύριο για διορθωτικές αιτήσεις μέσω νέας αίτησης στην ΑΑΔΕ στις επιχειρήσεις που εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν αίτηση, ενώ έχουν υποβάλει στοιχεία τζίρου. Αλλά και σε νέες επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider