Σεϋχέλλες, Νήσοι Κέιμαν και Παναμάς στη «μαύρη» λίστα των φορολογικών παραδείσων της ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεϋχέλλες, Νήσοι Κέιμαν και Παναμάς στη «μαύρη» λίστα των φορολογικών παραδείσων της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέθεσε τις Σεϋχέλλες, τις Νήσους Κέιμαν και τον Παναμά στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων.

Στη «μαύρη λίστα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους φορολογικούς παραδείσους πρόσθεσαν τον Παναμά, τις Σεϋχέλλες, τις Νήσους Κέιμαν και το Παλάου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έδωσαν «περιθώριο» βελτίωσης στην Τουρκία.

Η μαύρη λίστα, η οποία συντάχθηκε το 2017 έπειτα από αποκαλύψεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, πλέον περιλαμβάνει 12 φορολογικές δικαιοδοσίες, όπως τα Φίτζι, το Ομάν, η Σαμόα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Βανουάτου και τα τρία εδάφη των ΗΠΑ --Αμερικανική Σαμόα, Γκουάμ και Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι.

Η προσθήκη μίας χώρας στη «μαύρη λίστα» με τους φορολογικούς παραδείσους πλήττει τη φήμη της χώρας, οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της υποβάλλονται σε αυξημένους ελέγχους και υπάρχει κίνδυνος να χάσει κεφάλαια της ΕΕ.

«Προειδοποίηση» στην Τουρκία

Η Τουρκία απέτυχε να θέσει σε εφαρμογή αυτόματες διαβιβάσεις φορολογικών πληροφοριών προς όλα τα κράτη της ΕΕ, αλλά της δόθηκε περισσότερος χρόνος για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, επειδή υιοθέτησε νομοθετικές αλλαγές για να επιτρέψει την κοινοποίηση δεδομένων, αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΕ.

Η απόφαση προκάλεσε εκνευρισμό στην Κύπρο, με την οποία η Τουρκία δεν ανταλλάσσει φορολογικά δεδομένα, δήλωσαν ευρωπαίοι διπλωμάτες. Εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Τουρκία δεν μοιράζεται επίσης φορολογικά δεδομένα με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Αυστρία, τις χώρες της ΕΕ με τις μεγαλύτερες τουρκικές κοινότητες, δήλωσαν διπλωμάτες.

Παρά τα ζητήματα αυτά, τα οποία παραμένουν επί χρόνια ανεπίλυτα και μια τελευταία προθεσμία για την επίλυσή τους παρήλθε τον Δεκέμβριο, δόθηκε στην Άγκυρα άλλος ένας χρόνος για να αρχίσει να μοιράζεται τα δεδομένα και με τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν πως η απόφαση ελήφθη για πολιτικούς λόγους, παρά τον κίνδυνο να υπονομευθεί η διαδικασία της μαύρης λίστας της ΕΕ. «Θα πρέπει να έχουμε συνείδηση της σημασίας της Τουρκίας σε πολλούς τομείς πολιτικής οι οποίοι είναι σημαντικοί για μας», δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider