Στη «μαύρη» λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους θα προσθέσουν τα νησιά Κέιμαν, τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Όπως δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα, δύο εβδομάδες μετά το Brexit, η ΕΕ συζητά το σενάριο να προσθέσει σε «μαύρη» λίστα το υπερπόντιο βρετανικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, οι 27 πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ έλαβαν χθες την απόφαση να βάλουν σε «μαύρη» λίστα τα νησιά αυτά της Καραϊβικής, κάτι που πρέπει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στην συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες την επόμενη Τρίτη.

«Άλλες χώρες ή περιοχές δικαιοδοσία αναμένεται επίσης θα τεθούν στη μαύρη λίστα της ΕΕ», δήλωσε η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ εξέφρασαν επιφυλάξεις αναφορικά με την απόφαση να μπουν σε μαύρη λίστα οι χώρες αυτές», πρόσθεσε η πηγή. Είναι απαραίτητο όμως να υπάρξει συναίνεση όλων των χωρών της ΕΕ για να τεθούν οι χώρες αυτές στη «μαύρη» λίστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Δεν έχουν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις»

Η «μαύρη» λίστα της ΕΕ περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 8 χώρες ή περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας: Αμερικανική Σαμόα, Φίτζι, Γκουάμ, Ομάν, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι και Βανουάτου.

Τα νησιά Κέιμαν είναι το πρώτο υπερπόντιο βρετανικό έδαφος που θα προστεθεί στη «μαύρη» λίστα της ΕΕ. «Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν έχουν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», που είχαν υποσχεθεί στην ΕΕ πριν τα τέλη του 2019, σύμφωνα πάντα με την ίδια ευρωπαϊκή πηγή. Τα νησιά Κέιμαν κατηγορούνται ειδικότερα ότι έχουν νομοθεσία που διευκολύνει τη σύστημα εξωχώριων δομών.