ΤΑΙΠΕΔ: Απαιτητικό το 2020 - Σύνθετες οι αποκρατικοποιήσεις της νέας χρονιάς

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Απαιτητικό το 2020 - Σύνθετες οι αποκρατικοποιήσεις της νέας χρονιάς
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται αισιόδοξη για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Σε μια από τις απαιτητικές χρονιές από πλευράς στόχων ετοιμάζεται να εισέλθει το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ο στόχος για το 2020 τίθεται στα 2,4 δισ. ευρώ με μια σειρά από κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις να μπαίνουν σε σειρά.

«Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όπως ήταν φυσικό, επιβραδύνθηκε το 2019 όπου είχαμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Για το 2020 έχουμε στο πρόγραμμα αρκετά βαριά και σύνθετα έργα, όπως η πώληση του 30% του Ελ. Βενιζέλος, οι ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίου», σημείωσε σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος.

Τονίζοντας ότι ο στόχος εσόδων από αποκρατικοποιήσεις των 2,4 δισ. ευρώ που βάζει ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ο μεγαλύτερος από ποτέ για το ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Ξενόφος δήλωσε ότι ακριβώς λόγω της πολυπλοκότητας των αποκρατικοποιήσεων που έρχονται υπάρχει περίπτωση το τελικό ποσό να μετακινηθεί «είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω».

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται αισιόδοξη για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος». O κ. Ξενόφος δήλωσε ότι εντός Ιανουαρίου το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεκινήσει η β’ φάση της διαδικασίας. Έκανε λόγο για έντονο ενδιαφέρον που φάνηκε και από το ότι συμμετέχουν 10 επενδυτικά σχήματα πολλά εκ των οποίων αναμένεται να περάσουν και στη φάση των δεσμευτικών προσφορών. Όπως έχει γράψει το insider.gr όσοι από τους ενδιαφερόμενους προκριθούν θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room με στόχο να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές πριν το Πάσχα.

Έντονο ενδιαφέρον από εγχώριους στρατηγικούς επενδυτές και ξένα επενδυτικά funds αναμένεται και για τη ΔΕΠΑ Υποδομών όπου στις 14 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η υποβολή εκδηλώσεων ενδιαφέροντος. Κοντά στα τέλη Ιανουαρίου θα ακολουθήσει και η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίου. Μιλώντας για τα Ελληνικά Πετρέλαια ο κ. Ξενόφος σημείωσε πως πρόκειται για μια δύσκολη συναλλαγή και πως το ΤΑΙΠΕΔ παρακολουθεί και αξιολογεί συνεχώς την αγορά και τις προθέσεις των επενδυτών. «Όλα είναι ανοιχτά, εξετάζουμε όλα τα σενάρια», τόνισε.

Το Ελληνικό

Μιλώντας για το Ελληνικό ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης σημείωσε πως όπως όλα δείχνουν τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν εντός του 2020, αρκεί να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο. Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση για να κλειδώσουν οι περιοχές της έκτασης που θα περάσουν στην πλήρη κυριότητα της Lamda Development και αυτές που θα περάσουν ξανά στο δημόσιο μετά την 99χρόνη παραχώρηση. Το ποσοστό είναι 30% - 70% και αυτό αλλά πρέπει να καθοριστούν επακριβώς οι περιοχές. «Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου», τόνισε ο κ. Λαμπίρης.

Η Εγνατία Οδός

Ένα από τους στόχους της επόμενης χρονιάς είναι να προχωρήσει και η… πολύπαθη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Χθες Τετάρτη ανακοινώθηκε πως μετά από συνεννόηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με το ΤΑΙΠΕΔ για το έργο παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών η 26η Ιουνίου 2020.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί κρίνεται ως απολύτως επαρκές προκειμένου να διευθετηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα της σύμβασης παραχώρησης, με στόχο η σκοπούμενη συναλλαγή να είναι η πλέον επωφελής και προσοδοφόρα για το Ελληνικό Δημόσιο και να τύχει της μέγιστης αποδοχής από τους επενδυτές αλλά και το κοινωνικό σύνολο.Σημειώνεται επίσης ότι οι σταθμοί διοδίων θα είναι σχεδόν έτοιμοι στο σύνολό τους για λειτουργία τον Μάιο του 2020, ενώ έως τον Απρίλιο 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι απαραίτητες ενέργειες για την αξιολόγηση των παλαιών γεφυρών και την αδειοδότηση των σηράγγων του αυτοκινητοδρόμου.

Μελέτη για τo αποτύπωμα των αποκρατικοποιήσεων

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ξενόφος, εντός της επόμενης χρονιάς το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ στην εκπόνηση μελέτης για το οικονομικό αποτύπωμα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από το 2011 έως και σήμερα. «Στόχος μας είναι να καταγράψουμε την ουσιαστική δουλειά και όχι μόνο το οικονομικό αντάλλαγμα. Το πόσες επενδύσεις σημειώθηκαν, πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και ποιο ήταν το αποτέλεσμα της κάθε αποκρατικοποίησης στην οικονομία», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider