Αυξάνονται οι... χρεωστικές κάρτες στα πορτοφόλια των Ελλήνων

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνονται οι... χρεωστικές κάρτες στα πορτοφόλια των Ελλήνων
Στον αριθμό ρεκόρ των... 16,8 εκατομμυρίων έφτασαν οι κάρτες που έχουν οι Έλληνες στα πορτοφόλια τους!

Τα 16,8 εκατομμύρια έφτασαν οι κάρτες που έχουν οι Έλληνες στα πορτοφόλια τους, με τις 686 χιλιάδες να είναι νέες χρεωστικές κάρτες που εκδόθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 και τον αριθμό των συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα να έχει διαμορφωθεί στις 24 συναλλαγές.

Οι πιστωτικές κάρτες που «έκοψαν» οι Έλληνες στο ίδιο διάστημα έφτασαν τις 150 χιλιάδες.

Η αυξητική τάση που παρουσίαζε τα τελευταία πέντε εξάμηνα ο αριθμός των συναλλαγών φαίνεται να ανακόπτεται τα δύο τελευταία εξάμηνα (β΄εξάμηνο 2017 και α΄εξάμηνο 2018), παρουσιάζοντας σταθεροποιητικές τάσεις.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 399,6 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση μόλις 3% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο ενώ αξία των συναλλαγών αυτών διαμορφώθηκε στα 29,4 δισεκ. ευρώ και εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,7 δισ. ευρώ (-5,5%) σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, στην Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, σημειώνεται σημαντική εποχικότητα στα μεγέθη της συνολικής αξίας συναλλαγών, με το δεύτερο μισό του έτους να παρουσιάζει ελαφρώς υψηλότερες αξίες, οι οποίες αποδίδονται κατά βάση στην αυξημένη τουριστική κίνηση.

Η πλειονότητα των συναλλαγών αφορούν πληρωμές σε φυσικά τερματικά POS, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση το α΄ εξάμηνο του 2018 αύξηση κατά 17,6 εκατ. (+7%) σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2017 και σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία πέντε εξάμηνα. Η αντίστοιχη αξία ανά τύπο συναλλαγής διαχρονικά αφορά κυρίως τις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ.

Το α΄ εξάμηνο του 2018, εστιάζοντας στις συναλλαγές ανά κάρτα, ο μέσος αριθμός συναλλαγών παρουσιάζει σταθεροποίηση στις 24 συναλλαγές, ενώ η αυξητική τάση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα ανακόπτεται παρουσιάζοντας μείωση στις 24 συναλλαγές από 25 το προηγούμενο εξάμηνο, με το μέσο αριθμό συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα να συνεχίζει να αυξάνεται στις 20 συναλλαγές από 18 το προηγούμενο εξάμηνο.

H μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε πάντως στα 1.747 ευρώ (-8,5%) συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο. Ειδικά για το α΄ εξάμηνο του 2018, ένα σημαντικό μέρος της μεταβολής της μέσης αξίας ανά συναλλαγή αποδίδεται στη μείωση της αξίας των πληρωμών με χρεωστικές κάρτες σε POS, συνοδευόμενη από αύξηση του αριθμού αυτού του τύπου συναλλαγών.

Δεδομένου του γεγονότος ότι η αξία των πληρωμών σε POS το α΄ εξάμηνο του 2018 είναι συγκρίσιμη και ελαφρώς μεγαλύτερη (κατά 6%) της αντίστοιχης αξίας του α΄ εξαμήνου του 2017, η πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή εκτιμάται ότι οφείλεται περισσότερο στην περαιτέρω εξοικείωση των καρτούχων με τη χρήση της κάρτας για πληρωμές ολοένα και μικρότερης αξίας και όχι στη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, αναφέρει η Τραπεζα της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider