«Πατάνε γκάζι» οι μειώσεις προσωπικού και καταστημάτων στις τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πατάνε γκάζι» οι μειώσεις προσωπικού και καταστημάτων στις τράπεζες
Ο “Insider” αποκαλύπτει γιατί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιταχύνουν τα σχέδια μείωσης κόστους

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν όπως μαθαίνω τα σχέδια των τραπεζών για τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους. Σε αυτά, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνεται τόσο το κλείσιμο καταστημάτων όσο και η μείωση προσωπικού με σκοπό να γλιτώσουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Όπως μου λένε, οι νέες συνθήκες που έφερε ο κορονοϊός λειτουργούν ως καταλύτης, επιταχύνοντας διαδικασίες. Από τη μία η τηλεργασία και η ψηφιοποίηση πλήθους συναλλαγών έχουν μειώσει κατακόρυφα την ανάγκη ύπαρξης μεγάλου αριθμού τραπεζικών καταστημάτων. Αυτά αντικαθίστανται με κέντρα αυτόματων συναλλαγών ή με πιο boutique λύσεις, με μικρότερο εμβαδόν και λιγότερους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, το «σπάσιμο» των διευθύνσεων διαχείρισης κόκκινων δανείων αλλά και η μειωμένη ζήτηση για τραπεζικά προϊόντα μειώνουν τις ανάγκες για προσωπικό στο backoffice.

Και βέβαια, η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτά είναι η ανάγκη για μεγάλη μείωση κόστους, μια και ο κορονοϊός έχει προφανή αποτελέσματα στις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών και η ύφεση που χτυπά την οικονομία επηρεάζει άμεσα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Έτσι, σχέδια που θα υλοποιούνταν σε 2-3 χρόνια θα πάρουν –όπως μου λένε- σάρκα και οστά σε λίγους μήνες και μάλιστα με όρους που αναμένεται να είναι σαφώς πιο δυσμενείς για τους εργαζόμενους.

The Insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider