Πήρε «μπροστά» η πλατφόρμα πρώτης κατοικίας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πήρε «μπροστά» η πλατφόρμα πρώτης κατοικίας
Η ένταξη στη ρύθμιση περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής για το ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού, αποπληρωμή έως 25 έτη, επιτόκιο 2% και επιδότηση έως 50%.

Αύξηση 40% παρουσίασαν οι ρυθμίσεις δανείων πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ενώ κατά 26% αυξήθηκαν οι προτάσεις ρυθμίσεις που έστειλαν οι τράπεζες στους «κόκκινους» οφειλέτες.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει πρόσφατα στο insider.gr ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ότι «από τον Δεκέμβριο η εικόνα της πλατφόρμας πρώτης κατοικίας θα βελτιωθεί σημαντικά». Θυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα ρύθμισης χρεών με εξασφάλιση πρώτη κατοικία και κρατική επιδότηση δόσης λειτουργεί από τον περασμένο Ιούλιο. Μια σειρά από δικαιολογητικά, όμως, αλλά και προϋποθέσεις που είχαν περιληφθεί στην αρχική διαδικασία οδήγησαν την πλατφόρμα… στα βράχια.

Έτσι, το νέο επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε στις αρχές Σεπτεμβρίου να καταργήσει το πιστοποιητικό βαρών, το οποίο αφορούσε οριζόντια όλους τους δανειολήπτες που έπρεπε να το εξασφαλίσουν από τα Υποθηκοφυλακεία μέσω μιας χρονοβόρας διαδικασίας. Το δεύτερο σημαντικό βήμα ήρθε με την ψήφιση των βελτιώσεων του νόμου τον Νοέμβριο που οδήγησαν στην κατάργηση σημαντικού αριθμού δικαιολογητικών και χρονοβόρων διαδικασιών.

πλατφόρμα

Τονίζεται ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της πλατφόρμας θα ισχύει έως και τις 30 Απριλίου, αφού από την 1η Μαΐου το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει τη λειτουργία ενός ενιαίου πτωχευτικού κώδικα φυσικών προσώπων, στον οποίο θα ενταχθεί και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ένας λόγος που οι οφειλέτες δεν έχουν ανταποκριθεί στην πλατφόρμα είναι η έλλειψη πληροφόρησης και για τον λόγο αυτό επιχειρείται εκστρατεία ενημέρωσης, τόσο από την ΕΓΔΙΧ, όχι και από τις ίδιες τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην 1η κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής για το ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού, μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και κρατική επιδότηση που αγγίζει το 50%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (έως 6/12/2019):

• Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 53.530 χρήστες.

• Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 35.670 χρήστες.

• Έχουν υποβληθεί 972 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

• Έχουν δοθεί 224 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

• Έχουν ήδη αποδεχθεί 50 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

• Έχει ήδη εγκριθεί η Κρατική επιδότηση σε 21 πολίτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider