Η διαδικασία για τον εμβολιασμό μέσω gov.gr βήμα-βήμα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η διαδικασία για τον εμβολιασμό μέσω gov.gr βήμα-βήμα

Ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία της η πλατφόρμα εμβολιασμού μέσω του gov.gr. Όπως ανακοινώθηκε από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας, από τις 20 Ιανουαρίου όπου και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση εμβολιασμού, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού αρχικά οι πολίτες άνω των 85 ετών.

Η διαδικασία για να κλείσετε ραντεβού για εμβολιασμό

Αρχής γενομένης από σήμερα, όπου και τέθηκε σε λειτουργία, οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν μέσω της πλατφόρμας αν ανήκουν σε πληθυσμιακή ομάδα που μπορεί να εμβολιαστεί την τρέχουσα χρονική περίοδο εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους και το ΑΦΜ τους ή εναλλακτικά το Επώνυμο τους στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr (emvolio.gov.gr).

Σε περίπτωση που ανήκετε στην συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, η πλατφόρμα σας προτρέπει να προγραμματίσετε ραντεβού στη σελίδα emvolio.gov.gr/app. Σε αντίθετη περίπτωση, η πλατφόρμα εμφανίζει αυτόματο ενημερωτικό μήνυμα.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε υπολογιστή οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στα πλησιέστερα ΚΕΠ ή Φαρμακεία για τον έλεγχο προτεραιότητας εμβολιασμού.

Ακόμη οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν αν ανήκουν στην πληθυσμιακή ομάδα που δύναται να εμβολιαστεί την τρέχουσα χρονική περίοδο, στέλνοντας γραπτό μήνυμα (SMS) με ΑΜΚΑ (κενό) Επώνυμο στο 13034. Άμεσα, λαμβάνουν απάντηση από το EMVOLIO σχετικά με τη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού και προτρέπονται να προγραμματίσουν ραντεβού

Διαφορετικά, λαμβάνουν ενημέρωση από το EMVOLIO ότι δεν έχουν ακόμη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού

Αίτηση εξέτασης στοιχείων σε περίπτωση μη εύρεσης ΑΜΚΑ

Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στην σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων» (emvolio.gov.gr/aitisi).

Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή. Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους

Προγραμματισμός ραντεβού

Ο προγραμματισμός ραντεβού μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

  • Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού, όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια
  • Απευθείας από τους Πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.
  • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου καθώς και τον ΑΔΤ ή να φέρει φωτοτυπία τους.

Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο Φαρμακείο. Οι αναλυτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τον προγραμματισμό ραντεβού στα Φαρμακεία θα παρασχεθούν άμεσα.

Ενημέρωση από την άυλη συνταγογράφηση

Σημειώνεται ότι οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού θα λάβουν γραπτό μήνυμα από το 13034 σχετικά με το προ-κρατημένο ραντεβού τους. H συγκεκριμένη διαδικασία έχει ως εξής:

  • Οι πολίτες ενημερώνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) από το 13034 για την προκράτηση ραντεβού
  • Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS, εντός 72 ωρών, διαφορετικά η θέση απελευθερώνεται.
  • Οι πολίτες λαμβάνουν άμεσα απάντηση από το EMVOLIO σχετικά με την επιτυχή επιβεβαίωση

Σε περίπτωση που οι πολίτες επιθυμούν να το τροποποιήσουν το προκρατημένο ραντεβού, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr

Αναλυτικά η διαδικασία ραντεβού μέσω πλατφόρμας

Εφόσον οι πολίτες έχουν ελέγξει τη δυνατότητα εμβολιασμού την τρέχουσα περίοδο, ακολουθούν το σύνδεσμο (emvolio.gov.gr/app) στον οποίο τους παραπέμπει η πλατφόρμα, για να προγραμματίσουν το ραντεβού.

  • Οι πολίτες συνδέονται στην πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET
  • Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά
  • Οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν σε προσθήκες/διορθώσεις

Κατόπιν επιτυχούς σύνδεσης, οι πολίτες ακολουθούν τα παρακάτω βήματα για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους:

  • Αρχικά, προγραμματίζουν το ραντεβού για την λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου
  • Στη συνέχεια, προγραμματίζουν το επαναληπτικό ραντεβού (δεύτερη δόση του εμβολίου)
  • Οι πολίτες ελέγχουν τα στοιχεία του ραντεβού, το οποίο πρέπει να επιβεβαιώσουν εντός δύο (2) λεπτών
  • Τέλος, αποθηκεύουν/ εκτυπώνουν τα στοιχεία του ραντεβού και του QR code

Σημειώνεται ότι αλλαγή / ακύρωση ραντεβού μπορεί να γίνει έως και τρείς ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν/ ακυρώσουν το ραντεβού τους μία φορά μόνο

Σε περίπτωση ακύρωσης ή μη προσέλευσης, οι πολίτες δε θα έχουν τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού για τις επόμενες τριάντα (30) ημέρες.

Υπενθύμιση ραντεβού εμβολιασμού

Τέλος να σημειωθεί ότι οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν υπενθύμιση για τις λεπτομέρειες του ραντεβού τους αποστέλλοντας SMS στο 13034 με τον Κωδικό Ραντεβού ή το ΑΜΚΑ και το επώνυμό (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο).

Λαμβάνουν άμεση απάντηση από το EMVOLIO παρέχοντας τις λεπτομέρειες του ραντεβού.

Επιπλέον, θα λάβουν τρία αυτοματοποιημένα SMS υπενθύμισης του ραντεβού τους από το EMVOLIO ως εξής: • 3 ημέρες πριν από το ραντεβού • 1 ημέρα πριν από το ραντεβού • στις 7 π.μ. την ημέρα του ραντεβού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider