Μειώνεται στο 10% η φορολογία μερισμάτων – Τι προβλέπει σχετική τροπολογία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειώνεται στο 10% η φορολογία μερισμάτων – Τι προβλέπει σχετική τροπολογία
Η εν λόγω ρύθμιση ισχύει για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής.

Μήνυμα πως η κυβέρνηση θέλει να δώσει κίνητρα για επενδύσεις στέλνει το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και με την οποία μειώνεται στο 10% η φορολογία μερισμάτων.

Η τροπολογία, που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, προβλέπει τη μείωση σε 10% από 15% του φορολογικού συντελεστή µε τον οποίο φορολογούνται σήμερα τα μερίσματα, καθώς και του συντελεστή παρακράτησης φόρου για μερίσματα αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις», αναφέρει πως μειώνεται ο φόρος που επιβάλλεται στο εισόδημα από μερίσματα που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα και αντίστοιχα ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στο εισόδημα από μερίσματα που αποκτούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και οι νομικές οντότητες, από 15% σε 10% για το φορολογικό έτος 2019 και επόμενα, προκειμένου να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των εν λόγω εισοδημάτων, ως κίνητρο για τις επενδύσεις.

Όπως σημειώνεται, δεδομένου ότι η εν λόγω ρύθμιση ισχύει για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής, από τις προτεινόμενες διατάξεις θα επέλθει επί του κρατικού προϋπολογισμού ετήσια μείωση εσόδων, από το έτος 2020 και εφεξής, την οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει σε 45 εκατ. ευρώ περίπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider