Αντιμέτωποι με κατασχέσεις 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιμέτωποι με κατασχέσεις 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι 
Με την φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων να έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό, ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αυξάνεται διαρκώς.

Με την φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων να έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό, ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αυξάνεται διαρκώς. Μήνα με τον μήνα αυξάνονται συνεχώς οι οφειλέτες που έρχονται αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από την εφορία είτε πρόκειται για κατασχέσεις χρηματικών ποσών, είτε ακινήτων για χρέη που ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

Ενδεικτικά τη κατάστασης είναι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον Νοέμβριο του 2018 όπου για άλλη μια φορά καταγράφεται ρεκόρ τόσο στους οφειλέτες που αντιμετωπίζουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όσο και σε αυτούς που έχουν ήδη επιβληθεί.

Ειδικότερα, τον προτελευταίο μήνα του έτους ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμές οφειλές άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης αυξήθηκαν κατά 1.093 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο, φθάνοντας τους 1.836.926 φορολογούμενους. Αντίστοιχα ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυξήθηκε τον Νοέμβριο κατά 7.087 άτομα και ανήλθε στους 1.162.737. Τον ίδιο μήνα οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 857 εκατ. ευρώ, τα 801,2 εκατ. ευρώ οφείλονται στην αύξηση οφειλών από φορολογικά έσοδα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα βασικά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είναι οι κατασχέσεις λογαριασμών (που δεν έχουν δηλωθεί ακατάσχετοι), οι κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων αλλά και οι κατασχέσεις μισθών και άλλων εισοδημάτων ακόμη και πριν αυτά καταβληθούν στον οφειλέτη (εις χείρας τρίτων).

Μπαράζ κατασχέσεων το 2019

Οι φοροτεχνικοί αναμένουν ότι οι κατασχέσεις θα αυξηθούν εντός του 2019 και αυτό διότι ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο δεν θα παρέχει τόσο μεγάλο βαθμό προστασίας των οφειλετών, ενώ θα έχει και πιο αυστηρά κριτήρια ένταξης.

Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ επιταχύνει τις διαδικασίες επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Χαρακτηριστική είναι διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή που δίνει τη δυνατότητα στην εφορία να αποστέλλει μαζικά αιτήματα παροχής πληροφοριών στις τράπεζες για τους οφειλέτες, κάτι το οποίο αναμένεται να επιταχύνει τις διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Σχέδια για φόρους σε περισσότερες δόσεις

Στο μεταξύ πάντως στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να αυξηθούν οι δόσεις των φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ καθώς όπως παρατηρείται ειδικά στους μήνες που υπάρχουν διπλές καταβολές, οι οφειλές αυξάνονται. Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα περισσότερων τμηματικών καταβολών στις οποίες θα μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η υποβολή δηλώσεων εισοδήματος να ξεκινήσει το αργότερο στα τέλη Μαρτίου, ούτως ώστε όσοι υποβάλλουν νωρίς της δήλωση τους να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί σε πέντε ή και έξι διμηνιαίες δόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider