Αναδρομικά συνταξιούχων: «Ανοίγει» η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των κληρονόμων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: «Ανοίγει» η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των κληρονόμων
Περίπου 172.222 δικαιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για να πάρουν το ποσό των αναδρομικών.

Αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 σε πάνω από 170.000 συντάξεις χηρείας, θα μοιραστούν τον Δεκέμβριο οι κληρονόμοι τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΦΚΑ, έως την Δευτέρα 16 του μήνα θα «ανοίξει» η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλουν αιτήσεις οι κληρονόμοι, ώστε να λάβουν τα αναδρομικά από τις περικοπές στην κύρια σύνταξη που είχε ο θανών.

Περίπου 172.222 δικαιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για να πάρουν το ποσό των αναδρομικών και στη συνέχεια θα κληθούν να παρουσιάσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Η αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση (προκειμένου ο καθένας να παίρνει την ευθύνη όσων δηλώνει), ενώ παράλληλα θα διεξάγεται και δειγματοληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης και πληρωμής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ. Ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός, με βάση και έγγραφα όπως το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

Οι πληρωμές θα γίνουν ως εξής:

  • Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο επίμαχο 11μηνο (Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016) και απεβίωσε μετά τον Μάιο του 2016, οι δικαιούχοι της σύνταξής του (χήρα ή και τέκνα) θα κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και θα πάρουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές της σύνταξης του θανόντος.

Ο καθένας από τους κληρονόμους παίρνει τα αναδρομικά που αναλογούν στο κληρονομικό ποσοστιαίο δικαίωμα του, όπως προσδιορίζεται από το νομικό πλαίσιο περί κληρονομιάς. Για παράδειγμα η χήρα με τα δύο ανήλικα παιδιά μοιράζονται τα αναδρομικά κατ' αναλογία 1/4 και 3/4 αντίστοιχα.

  • Αν ο συνταξιούχος απεβίωσε πριν από τον Ιούνιο του 2015 και η χήρα είχε στη δική της σύνταξη χηρείας τις μειώσεις του 11μήνου, δεν θα κάνει καμία αίτηση γιατί τα αναδρομικά πάνε στην ίδια που είχε τις μειώσεις στο διάστημα αυτό
  • Αν ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει μέσα στο 11μηνο, τότε οι κληρονόμοι θα πάρουν αναδρομικά για όσους μήνες ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο διάστημα αυτό, υποβάλλοντας αίτηση στην ειδική πλατφόρμα.

Τα ποσά ανά Ταμείο

Τα ποσά των αναδρομικών ανά πρώην Ταμείο υπολογίζονται ως εξής:

  • Δημόσιο: 327.000 πρώην υπάλληλοι του Δημοσίου θα πάρουν κατά μέσο όρο 1.130 ευρώ.
  • ΙΚΑ: 300.000 πρώην υπάλληλοι του τέως ΙΚΑ θα πάρουν κατά μέσο όρο 900 ευρώ, καθώς τα αναδρομικά τους ξεκινούν από 550 - 600 ευρώ.
  • ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ: 10.000 συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν κατά μέσο όρο 800 ευρώ, ενώ στα μισά θα «πέσουν» όσοι προέρχονται από το Ταμείο Εμπόρων καθώς θα λάβουν κατά μέσο όρο 410 ευρώ.
  • ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ: 17.600 υγειονομικοί και γιατροί θα λάβουν κατά μέσο όρο ποσά κοντά στα 2.000 ευρώ.
  • ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ: 22.000 μηχανικοί θα εισπράξουν αναδρομικά, κατά μέσο όρο, 2.000 ευρώ.
  • ΕΤΑΑ-ΤΑΝ: 15.500 δικηγόροι θα λάβουν μέσο ποσό αναδρομικών της τάξης των 900 ευρώ.
  • ΔΕΗ: 30.000 συνταξιούχοι της ΔΕΗ θα λάβουν κατά μέσο όρο 2.600 ευρώ αναδρομικά.
  • ΝΑΤ: 57.700 ναυτικοί θα πάρουν περί τα 1.500 ευρώ επιστροφή, κατά μέσο όρο.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider