Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι πληρώνονται σήμερα - Για ποιους η καταβολή πάει για Δεκέμβριο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι πληρώνονται σήμερα - Για ποιους η καταβολή πάει για Δεκέμβριο
Το «νήμα» των πληρωμών θα κόψουν πρώτοι οι συνταξιούχοι του τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ, των Ταμείων των τραπεζών και του ΟΤΕ.

Η μεγάλη ώρα έφτασε για 973.000 συνταξιούχους, καθώς από σήμερα και έως τις 29 Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις τους, από τις μνημονιακές περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές ( για το 11μηνο Ιουνίου 2015 - Μάιου 2016) από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το «νήμα» των πληρωμών θα κόψουν πρώτοι οι συνταξιούχοι του τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ, των Ταμείων των τραπεζών και του ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε μονό αριθμό.

Οι καταβολές θα γίνουν μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου, σε διακριτό κωδικό ώστε ο κάθε συνταξιούχος να έχει λεπτομερή ενημέρωση για το ύψος των αναδρομικών ποσών που δικαιούται.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, μόλις ολοκληρωθούν οι πληρωμές στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να πληρωθούν και οι κληρονόμοι των 172.222 θανόντων συνταξιούχων που ήταν εν ζωή το κρίσιμο 11μηνο Ιουνίου 2015 -Μαΐου 2016, αλλά απεβίωσαν στη συνέχεια.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα κάνουν τις αιτήσεις τους οι κληρονόμοι, θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Νοεμβρίου

Οι επιστροφές των αναδρομικών αφορούν όσους είχαν το 2012 κύρια σύνταξη ή εισόδημα από κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Τα ποσά των αναδρομικών ανά πρώην Ταμείο υπολογίζονται ως εξής:

  • Δημόσιο: 327.000 πρώην υπάλληλοι του Δημοσίου θα πάρουν κατά μέσο όρο 1.130 ευρώ.
  • ΙΚΑ: 300.000 πρώην υπάλληλοι του τέως ΙΚΑ θα πάρουν κατά μέσο όρο 900 ευρώ, καθώς τα αναδρομικά τους ξεκινούν από 550 - 600 ευρώ.
  • ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ: 10.000 συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν κατά μέσο όρο 800 ευρώ, ενώ στα μισά θα «πέσουν» όσοι προέρχονται από το Ταμείο Εμπόρων καθώς θα λάβουν κατά μέσο όρο 410 ευρώ.
  • ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ: 17.600 υγειονομικοί και γιατροί θα λάβουν κατά μέσο όρο ποσά κοντά στα 2.000 ευρώ.
  • ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ: 22.000 μηχανικοί θα εισπράξουν αναδρομικά, κατά μέσο όρο, 2.000 ευρώ.
  • ΕΤΑΑ-ΤΑΝ: 15.500 δικηγόροιθα λάβουν μέσο ποσό αναδρομικών της τάξης των 900 ευρώ.
  • ΔΕΗ: 30.000 συνταξιούχοι της ΔΕΗ θα λάβουν κατά μέσο όρο 2.600 ευρώ αναδρομικά.
  • ΝΑΤ: 57.700 ναυτικοί θα πάρουν περί τα 1.500 ευρώ επιστροφή, κατά μέσο όρο.

Στα ΑΤΜ από σήμερα τα ποσά

Από σήμερα το απόγευμα στα ATM και αύριο το πρωί στα γκισέ των τραπεζών θα μπορούν οι συνταξιούχοι από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ , τις τράπεζες και τον ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9 να λάβουν τα ποσά των επιστροφών.

Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου πληρώνονται οι συνταξιούχοι από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τις τράπεζες και τον ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2,4,6 8.

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου πληρώνονται οι συνταξιούχοι από τα τέως Ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Τέλος την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου πληρώνονται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, του NAT, του ETAT, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Εξαιρούνται των πληρωμών:

  • οι συνταξιούχοι που κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησης πριν ή κατά τη διάρκεια του 11μηνου. Αυτοί θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται τον Δεκέμβριο, απευθείας στους λογαριασμούς τους
  • οι νόμιμοι κληρονόμοι συνταξιούχων που ήταν εν ζωή ολόκληρο το 11μηνο που μεσολαβεί από 11.06.2015 έως και 12.05.2016 και απεβίωσαν μετά τις 12 Μάιου του 2016. Αυτοί θα λάβουν τα αναδρομικά που τους αναλογούν τον Δεκέμβριο, μετά από αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου.

Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ

Αίτηση ακύρωσης κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ορίζει τον τρόπο πληρωμής των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα κατέθεσαν στο ΣτΕ το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων, καθώς και φυσικά πρόσωπα - συνταξιούχοι.

Οι προσφεύγοντες συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση της επίμαχης απόφασης, επειδή δεν δίνει τα αναδρομικά από τις περικοπές των Δώρων και των επικουρικών, αλλά μόνο τα αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων.

Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με τη διάταξη νόμου για τα αναδρομικά φρόντισε να ακυρώσει τυχόν μελλοντικές απαιτήσεις των συνταξιούχων, ξεκαθαρίζοντας πως για όσους λάβουν τα αναδρομικά «αποσβένονται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις για περικοπές σε επικουρικές και δώρα.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider