Πρεμιέρα σε μια εβδομάδα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρεμιέρα σε μια εβδομάδα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίων

Πάρα τις επίμονες αιτήσεις του τεχνικού κόσμου, αλλά και ιδιοκτητών ακινήτων, για παράταση της προθεσμίας έναρξης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίων, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προσανατολίζεται στη διατήρηση της αρχικής ημερομηνίας, δηλαδή της 1ης Φεβρουαρίου.

Η σχετική πλατφόρμα, η οποία ήδη λειτουργεί πιλοτικά από τις αρχές του έτους θα φιλοξενεί όλα τα δεδομένα των ακινήτων από την αρχική τους άδεια έως τη σημερινή τους κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών αναμένεται ότι θα δημοσιευθούν και δύο Υπουργικές Αποφάσεις με τις τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν στη λειτουργία της πλατφόρμας, την οποία διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Υποχρέωση έκδοσης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίων έχουν όλα τα νέα κτήρια. Τα υφιστάμενα, θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία όταν θα πρέπει να μεταβιβαστούν ή και να ενοικιαστούν. Βεβαίως πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις μεταβιβάσεις, σε όσα ακίνητα έχει γίνει αυτοψία έως τα τέλη Ιανουαρίου, θα δίνεται περιθώριο δύο μηνών για τη μεταβίβαση. Σε κάθε περίπτωση, στο εξής, για κάθε μεταβίβαση ιδιοκτησίας πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει το «πιστοποιητικό πληρότητας», το οποίο αποδεικνύει την καταχώριση των στοιχείων που απαιτούνται για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα στο σχετικό ηλεκτρονικό μητρώο.

Τα αυθαίρετα για να θεωρούνται τακτοποιημένα, ακόμη κι εάν έχουν ολοκληρώσει την υπαγωγή τους σε κάποιον από τους νόμους αυθαιρέτων, πρέπει να συνταχθεί Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου. Όσοι δεν έχουν τακτοποιήσει το αυθαίρετό τους δεν θα μπορούν ούτε να το μεταβιβάσουν, ούτε να το πουλήσουν, ούτε να το μισθώσουν, ούτε να κάνουν εργασίες συντήρησης, ούτε να υπαχθούν σε προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ». Μόνο με την απόκτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα θεωρείται ολοκληρωμένη η διαδικασία νομιμοποίησης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν δηλωθεί ψευδή στοιχεία, η νομοθεσία προβλέπει τόσο ποινικές κυρώσεις όσο και πρόστιμα, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει δηλωθεί. Εάν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων ή εάν οι ψευδείς δηλώσεις αφορούν κτίσματα σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές τότε οι κυρώσεις διπλασιάζονται.

Τις διαδικασίες αποτύπωσης και έκδοσης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου αναλαμβάνουν οι μηχανικοί, οι οποίοι θα έχουν ειδικούς κωδικούς. Το ακίνητο θα εντοπίζεται στον χάρτη (είτε πρόκειται για ολόκληρο κτήριο ή για διαμέρισμα) και θα καταχωρούνται τα βασικά του στοιχεία, τα σχέδια και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα. Ειδικότερα, θα πρέπει να καταχωρούνται οικοδομική άδεια και τα σχέδια που τη συνοδεύουν, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αυθαιρέτων, αποτύπωση της πραγματικής κατάσταση σήμερα, δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας κλπ.

Όσον αφορά σε διηρημένη ιδιοκτησία, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα περιλαμβάνει την οικοδομική άδεια του κτηρίου εντός του οποίου βρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία (µε τις αναθεωρήσεις της και τα σχέδια που τη συνοδεύουν), τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης και κατασκευής της διηρημένης ιδιοκτησίας, δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων, σχέδια κατόψεων που αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση της ιδιοκτησίας εκτός των κοινοχρήστων χώρων, δελτίο δομικής τρωτότητας, πίνακα χιλιοστών κλπ.

Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου θα συνδέεται με εκείνη του Κτηματολογίου, της ∆ΕΗ, των δήμων, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και αργότερα με Περιουσιολόγιο, όταν αυτό συσταθεί. Έτσι θα υπάρχει διασταύρωση στοιχείων και θα μπορέσουν να εντοπίζονται οι αυθαιρεσίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider