Χωρίς εκπλήξεις στην τιμή ξεκινά η σεζόν για το πετρέλαιο θέρμανσης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς εκπλήξεις στην τιμή ξεκινά η σεζόν για το πετρέλαιο θέρμανσης
Αποφασισμένοι να ζεσταθούν δείχνουν οι Έλληνες καταναλωτές καθώς φέτος η σεζόν δείχνει ότι θα ξεκινήσει με πιο θετικές προοπτικές. Ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες γενναίες παραγγελίες και μάλιστα χωρίς να έχει «κλειδώσει» η τιμή πώλησης του καυσίμου.

Η άνοδος κατά 2% στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά από τις επιθέσεις στο ιρανικό πετρελαιοφόρο, Sabiti την Παρασκευή δεν φαίνεται να είναι ικανή (τουλάχιστον ως μεμονωμένο περιστατικό) να επηρεάσει την τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς η σεζόν θα «ανοίξει» με τιμή 1,02 ευρώ το λίτρο ή κατά ελάχιστα λεπτά αυξημένη και θα είναι κατά 11% χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι όπου η σεζόν ξεκίνησε με αρχική τιμή διάθεσης τα 1,146 ευρώ (και έκλεισε στα 1,5 ευρώ).

Όπως εξηγεί μιλώντας στο insider.gr παράγοντας της αγοράς, «μια άνοδος κατά 2% στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου δεν είναι ικανή να επηρεάσει ιδιαίτερα την τιμή πώλησης του καυσίμου στην Ελλάδα, καθώς όπως είναι γνωστό το 70% της τελικής τιμής που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής αφορά σε φόρους και άλλες επιβαρύνσεις. Τώρα, αν η αρχική τιμή διάθεσης αντί για 1,02 ευρώ το λίτρο είναι 1,04 ευρώ, αυτό δεν κάνει ιδιαίτερη διαφορά. Ας μην ξεχνάμε ότι ως χώρα εισαγωγής, η Ελλάδα επηρεάζεται σημαντικά από την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Ωστόσο, για να πιστοποιήσει κάποιος ότι η τιμή θα ανέβει σημαντικά σε σχέση με την προβλεπόμενη των 1,02 ευρώ το λίτρο, θα πρέπει να συμβούν πολύ σοβαρά γεγονότα. Αυτή τη στιγμή δεν περιμένουμε ιδιαίτερες αποκλίσεις σε σχέση με την εκτιμώμενη τιμή και με βάση όλα τα περιθώρια που έχουν υπολογιστεί».

Αποφασισμένοι να ζεσταθούν είναι οι Έλληνες καταναλωτές

Οι Έλληνες δείχνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν στην ενεργειακή φτώχεια και να καταρρίψουν το αρνητικό ρεκόρ που καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με αυτά, στο σύνολο της Ευρωπαϊκή Ένωσης, το 8% δηλώνει ότι δεν μπορεί να έχει επαρκή θέρμανση, λόγω οικονομικής αδυναμίας ενώ όσον αφορά στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 25,7%, κάτι που σημαίνει ότι ένας τους τέσσερις Έλληνες στερείται της δυνατότητας επαρκούς θέρμανσης.

Με αυτό το ποσοστό, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση, πίσω από τη Βουλγαρία (36,5%) και τη Λιθουανία (28,9%) ενώ επιβαρυντικά στα ελληνικά νοικοκυριά λειτουργεί και η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, φέτος η σεζόν δείχνει ότι θα ξεκινήσει με πιο θετικές προοπτικές καθώς ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες γενναίες παραγγελίες και μάλιστα χωρίς να έχει «κλειδώσει» η τιμή πώλησης του καυσίμου. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται εν μέρει στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και στην προσδοκία για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Σημαντικό ρόλο βέβαια στη ζήτηση θα διαδραματίσει και ο καιρός ενώ η στροφή στο φυσικό αέριο αφαιρεί ένα σημαντικό μερίδιο από την παραδοσιακή αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider