Διευκολύνσεις στην αποπληρωμή φόρων με πολλές δόσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διευκολύνσεις στην αποπληρωμή φόρων με πολλές δόσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών
Το πρώτο σενάριο αφορά τη θέσπιση ρύθμισης με έως δέκα δόσεις, για οφειλές που έχουν ανασταλεί και για όσα χρέη δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά.

Σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» για παλαιές και νέες οφειλές, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αποπληρωμή με πολλές δόσεις και διευκολύνεις των χρεών των νοικοκυριών, που διογκώθηκαν κατά την πανδημία αλλά και παλαιότερων οφειλών τους.

Τα δύο σενάρια

Το πρώτο σενάριο αφορά τη θέσπιση ρύθμισης με έως δέκα δόσεις, για οφειλές που έχουν ανασταλεί και για όσα χρέη δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά, όταν δηλαδή η οικονομία υπέστη το ξαφνικό σοκ της καραντίνας.

Σε αυτή την περίπτωση, οι παλαιότερες οφειλές θα εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει 24 μηνιαίες δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και 48 μηνιαίες δόσεις για τις έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς κ.λπ.).

Στο δεύτερο σενάριο εξετάζεται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα της ρύθμισης των 120 δόσεων, η οποία θα αφορά τα χρέη και τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν όχι μόνο την περίοδο της πανδημίας αλλά και παλαιότερα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται παράλληλα η έκπτωση έως 10% του φόρου εισοδήματος, ίσως και του ΕΝΦΙΑ, για όσους επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τις βεβαιωμένες οφειλές, εντός της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης του φόρου, όπως και ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν μείωση 40% στα ενοίκια.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το καλοκαίρι και να τρέξουν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider